Mine tip om vin

Tip om vin fra mine nyhedsbreve

 

Pinochar Wine sender to nyhedsmails hver måned. Det er er med præsentation af vinene jeg importere, og ofte med en månedens tilbud. Den anden nyhedsmail indeholder altid en anbefaling af vin fra andre dygtige danske vinimportører. En vin hvor man efter min opfattelse også får høj kvalitet for pengene - som man gør det med alle vinene fra Pinochar Wine. Den nyhedsmail indeholder også altid et tip om vin, der er gode tips til, hvordan man får det meste ud af den vin man nyder.

 

Du kan følge med her, hvor jeg lægger månedens tip om vin ind hver måned.

 

Rigtig god fornøjelse!

 

 

FEBRUAR MÅNEDS TIP OM VIN

Denne måneds tip handler åbning af vin – mere konkret om, hvornår man bør åbne den vin man gerne vil drikke.

 

Jeg har tidligere skrev omkring dekantering, og det er jo også en del af emnet. Generelt vil jeg igen understrege, at stort set al vin har godt af, at få noget luft inden de skal drikkes. Når en vin får lejlighed til at blive iltet inden den drikkes, så frigives flere duft- og smagsnuancer så det kan godt betale sig, at forberede sig en smule når vinen til middagen skal udvælges.

 

Hvis man ikke dekanterer vinen, så kan man roligt åbne en ung vin 3-4 timer før den skal drikkes. Og hvad er så en ung vin? De fleste lidt bedre vine, der ikke er mere end 15 år gamle kan man godt meget groft tillade sig at kalde ung vin, så give dem blot masser af luft – du får altid en lidt bedre smagsoplevelse. Og det gælder både rød og hvid!

 

Hvad angår Champagne var det jo januar måneds tip om vin – se nedenfor.

 

JANUAR MÅNEDS TIP OM VIN

Skal man åbne i god tid eller dekantere Champagne før man skal nyde den?

Umiddelbart tænker man måske, at det er et lidt fjollet spørgsmål for de fleste behandler nok ikke Champagne helt på samme måde som man behandler rødvin eller hvidvin. Men Champagne er jo vin på samme måde som alt andet – med den undtagelse at der er bobler i Champagne. Derfor kan Champagne faktisk også have gavn af åbning et par timer før servering, og i enkelte tilfælde sågar dekantering.

Det sidste – altså dekantering – vil kræve en meget forsigtig hånd, så man bevarer boblerne (det hører sig jo til i Champagne). Men lad det være sagt med det samme – det er meget sjældent noget jeg selv gør – eller for den sags skyld anbefaler.

Men at åbne en Champagne 1-2 timer før den skal drikkes kan jeg bestemt godt anbefale. At give sin Champagne lidt luft inden den skal drikkes vil udløse flere smagsnuancer med iltningen. Der vil naturligvis forsvinde lidt bobler, men de forsvinder med garanti ikke helt. Prøv dig lidt frem og start evt. med at åbne din favorit Champagne en ½ times tid før du vil drikke den, og så næste gang kan du prøve at åbne den en times tid før – og så fremdeles – så finder du vinens ”åbnings sweetspot”, og føjer igen et lag til smagsoplevelsen – god fornøjelse.

Og nå ja – jeg har jo masser af Champagne man kan teste det på ;-)

 

 

NOVEMBER MÅNEDS TIP OM VIN

Tilbage i august måned skrev jeg lidt om vinglas. Denne måneds tip handler også om vinglas, men nu er det et par tip til, hvad jeg personligt synes er de bedste glas samt et tip til et rigtig godt all round glas. Husk jeg forhandler både Riedel og Zalto glas, så er du interesseret i nogle af de glas, så kontakt mig for at få et tilbud. En god ide er i øvrigt at prøve samme vin i forskellige glas, og så se hvor man synes man får den bedste oplevelse.

Champagne

To af de bedste Champagne glas er efter min mening Riedel Superleggero Champagne glas (se glasset HER) og Zalto Hvidvins glas (se glasset HER). Udsalgsprisen på Riedel glasser er 800,- og på Zalto 255,-.

Hvid

Jeg foretrækker hvidvinsglas, der er næste lige så store som rødvinsglas. De fleste af os, drikker jo altid hvidvin ret ungt, så det er bruge for en stor kop, så de får noget luft. Til Riesling er Zaltos Universal glas (se glasset HER) fremragende og koster 260,- i vejl. udsalg. Glasset er også særdeles velegnet til Sauvignon Blanc m.fl. Til Chardonnay foretrækker jeg personligt et lidt større glas, og her er eksempelvis Spiegelau Authentis Bourgogne (se glasset HER) et super godt glas, og kan ofte får til ca. 50,- på tilbud. Er man lidt mere kræsen er Riedels Superleggero Chardonnay glas formidabelt (se glasset HER), men det koster også 800,-.

Rød

Her er masser af fantastiske glas. Min personlige favorit til Pinot Noir druen er ubetinget Riedel Superleggero Bourgogne (se glasset HER), men det er jo som de andre Superleggero glas i den dyre ende. Til Bordeaux blends og Sangiovese bruger jeg ofte Spiegelau Bourgogne glas (se glasset HER), der koster ca. 80,-. Det er til den tunge side, men supergodt til mange af de rungere røde druer – også fra både Spanien og Sydfrankrig. Bordeaux glasser fra Zalto (se glasset HER) er også rigtig godt til Bordeaux blend, Sangiovese og Nebbiolo og koster ca. 270,-.

All-Round

Et af de aller bedste all round glas er efter min opfattelse Spiegelau Authentis Bourgogne glasset (se glasset HER) som nævnt ovenfor. Det kan anvendes til næsten alle både rød og hvide druer, og er nemt at arbejde, billigt og særdeles præsentabelt.

 

 

OKTOBER MÅNEDS TIP OM VIN

Jeg har tidligere slået på tromme for dekantering af vin. Jeg har faktisk fået et par spørgsmål omkring valg af karaffel, da der jo findes et hav af forskellige karafler. For mig er det mere vigtigt at den er praktisk mere end dekorativ. Den skal være god at hælde af, så den ikke drypper hver gang man hælder op. Dernæst er det mest et spørgsmål om overflade. Jo større overflade vinen har, når den er hældt på karaffel jo mere iltes vinen naturligvis. Så vurderer man vinen ikke har behov for så meget iltning, så vælger man en slank karaffel, og skal den have masser af iltning (typisk de helt unge vine) så vælger man en karaffel, hvor vin har stor overflade efter den er helt op. Og husk altid, at hælde vinen langsomt og forsigtigt op i karaflen – alt for meget pjaskeri kan stresse vinen, og dermed i den sidste ende påvirke smagsoplevelsen.

 

SEPTEMBER MÅNEDS TIP OM VIN

I denne måned får du lige et par kommentarer omkring opbevaring af vin. Generelt er vin ret hårdfør, og har du ikke vine liggende i mere end maksimalt et års tid, så behøver du ikke spekulere så meget over, hvordan de opbevares. Dog må de ikke ligge meget varmt – så kan du ret hurtigt tage skade. Men ellers er der flere forhold der påvirker en vins udvikling over tid – altså de ydre rammer. Det er temperatur, lys, vibrationer og dufte. Vin må naturligvis ikke opbevares for varmt. Men hvad der faktisk er vigtigere er, at temperaturen helst skal være ret konstant, og ikke må stige og falde for hurtigt. Eksperterne siger at den ideelle opbevaringstemperatur er 13 grader. Men varmere kan også gøre det, og har du en kælder/rum der eksempelvis holder en konstant temperatur på 17-20 grader er det også meget fint – bare det er ret konstant. Fugt er godt – for tørt er skidt. Proppen tørrer ganske enkelt ud, hvis vinen opbevares for tørt. Det tager naturligvis langt tid, men vær alligevel opmærksom på, at de ikke ligger for tørt. Noget af det værste for en vin – udover meget høje opbevaringstemperaturer – er vibrationer. Hvis en vin konstant ligger og bliver smårystet, så har det en ret uheldig indvirkning på vinen. Hus på det er et naturprodukt, der faktisk har behov for fred og ro til at udvikle sig optimalt. Så billige vinkøleskabe med dårlige kompressorer er en rigtig dårlig ide – man skal ofre lidt penge, hvis man vil opbevare sine vine i et vinkøleskab. Ringe til mig på 20 20 95 07, hvis du vil have lidt input hertil. Og sidst det med dufte. En vin ånder – hvilket naturligvis betyder, at der kommer ilt både ind og ud af flasken. Og hvis vinen ligger i et rum, der har en meget kraftig duft, så vil denne duft langsomt men sikkert bliver ”suget” ind i flasken. Det er sjældent et stort problem, men vær alligevel opmærksom på det, hvis du har en kælder med stærke dufte af den ene eller anden slags. Vil du have noget af alt dette uddybet, så er du altid velkommen til at ringe på tlf. 20 20 95 07.

 

 

AUGUST MÅNEDS TIP OM VIN

Som i de to foregående tips, så handler det forsat om behandling af vin – denne gang om glas. Der kan være meget stor forskel på, hvordan en vin optræder i forskellige glastyper og størrelser. En nem huskeregel er, at ung rødvin og hvidvin skal have store glas. Når vinen begynder at blive ældre kan de blive lidt mere skrøbelige, men så skal de altså være minimum 10 år gamle eller endnu ældre. Der findes et hav af vinglas på markedet. Der er efter min opfattelse tre glasproducenter, der skiller sig ud, og det er Riedel (www.riedel.com), Zalto (www.zaltoglas.at) og Spiegelau (www.spiegelau.dk). Særligt Riedel og Zalto laver nogle helt fantastisk flotte og lette glas, men de er naturligvis heller ikke billige. Hvad angår Champagneglas så er den klassiske flute på vej ud, og det anbefales også her at bruge lidt større glas. Her er særligt glas fra Riedel og Zalto i særklasse. Hvis du vil høre lidt mere så send mig en mail, eller giv mig et kald på tlf. 20 20 95 07.

Og husk også ikke at hælde for meget vin i glasset. Man skal kunne arbejde med vinen, og temperaturen stiger jo også hurtigt i glasset.

 

 

JULI MÅNEDS TIP OM VIN

Sidste gang præsenterede jeg en af mine kæpheste omhandlende dekantering af vin. Denne gang er det en anden af mine kæpheste – serveringstemperatur. De fleste vine lider under forkert serveringstemperatur, og man får ikke den optimale smagsoplevelse, hvis vinen er enten alt for kold eller alt for varm. Når vinen hældes i glasset, så ændrer den ret hurtig temperatur efter rummets temperatur. Som tommelfinger regel kan man regne med, at vinenes temperatur i glasset stiger med 1-2 grader pr. 5 minutter. Så servere man en rødvin til sommermiddagen, så bliver en altså ret hurtig op imod 25 grader, og det er der ikke mange vine der kan lide…Så server vinen lidt for kold, og sørg så for, at resten af flasken/karaflen placeres et køligt sted, så også det næste glas serveres lidt for køligt.

 

 

JUNI MÅNEDS TIP OM VIN

En af mine egne kæpheste i relation til servering af vin er dekantering. Langt de fleste vin har glæde af, at blive hældt på karaffel inden de skal drikkes – og ofte gerne en eller flere timer i forvejen. Selv vine i den lidt billigere ende mellem 50-100 kr. har glæde af at få lidt luft. Man kan næsten ikke give unge vine for meget luft, men prøv dig frem og oplev at man ganske enkelt får en større smagsoplevelse, når vinen har fået luft. Og når du hælder vinen på karaffel, så tag dig god tid, og hæld forsigtigt vinen ned i karaflen, mens du holder både karaffel og flaske på skrå. Det giver 2 fordele. Dels ”stresser” du ikke vinen, og dels får du mulighed for at se, hvis der er bundfald i flasken, hvilket du så undgår at få med over i din karaffel.

PINOCHAR WINE

PERSONLIGT - TROVÆRDIGT - GRUNDIGT

PINOCHAR WINE

 

Import af vine fra Bourgogne og Champagne - med fokus på kvalitet der er til at betale!

 

Gratis levering i Østjylland når du køber 6 flasker eller mere!

KONTAKT

Aarhus, Denmark

+45 20 20 95 07

#pinocharwine

ÅBNINGSTIDER

 

Jeg træffes altid pr. telefon - gerne i disse tidsrum:

Mandag - Fredag: 08:00 til 18:00

Lørdag: 09:00 til 21:00

Søndag: 10:00 til 21:00

Mangler du nye kræfter til bestyrelsen eller hjælp til strategiudvikling?

Besøg www.stratkon.dk - Skaber værdi for dig og din virksomhed!

© Copyright 2019 - Pinochar Wine. All Rights Reserved. CVR-nr. 39 35 45 27