Ankdoter og vilde historier om vin

Sjove og spændende vinøse anekdoter og historier

I hundredevis af år er der produceret vin. Det har været en væsentlig og naturlig del af den menneskelige civilisation, og indgår derfor også ofte i en lang række historiske sammenhænge.

På denne side vil jeg løbende dele nogle sjove og spændende anekdoter og historier med jer. De er alle i kort form, men har du lyst til at dykke ned i en eller flere af historierne, så bugner Internettet heldigvis af viden og information om langt de fleste af anekdoterne.

Jeg håber, I finder dem ligeså spændende og sjove som jeg.

Rigtig god fornøjelse.

Cristal flasken og den flade bund

Top Champagnen fra Champagnehuset Louis Roederer er deres Cuvée. Og det er i sandhed en cuvée, da den ofte er an blanding af vine fra op imod 200 forskellige marker og plots. Som en af de eneste Champagner har den en flad bund, hvilket er et særsyn, da den runde bund har en styrkende effekt for den enkelt Champagneflaske.

Cristal blev skabt helt tilbage i 1876 til den russiske zar Alexander den II. Han var ret paranoid, og så komplots mod hans liv alle vegne. Så han forlangte at flaskerne skulle have flad bund, så det ikke var muligt at placere bomber i hulrummene under flaskerne. Det er faktisk også grunden til at flasken er gennemsigtig, hvorved der ikke var mulighed for at skjule noget i hans flasker.

Dom Perignon og boblerne

Dom Perignon var benediktinermunk og kældermesteren i abbediet Hautvilliers. Historien har længe tilskrevet ham æren for at opfinde Champagne, hvilket nu med sikkerhed kan bevises ikke var tilfældet. Tværtimod kæmpe han en indædt kamp om at få boblerne væk fra hans vin.

Men selvom han ikke opfandt Champagne, så har han en stor del af æren for, at Champagne i dag er en uhyre eftertragtet drik. Han levede fra 1638 til 1715, og på det tidspunkt vidste man ikke hvorfor vinen begyndte at gære i flaskerne – altså den såkaldte anden gæring, der skaber den mousserende vin. (Se evt. afsnittet om, hvordan man laver Champagne HER)

Men han var en uhyre dygtig vinmager, og han har æren for mange af de teknikker, der i dag anvendes i Champagne. Han var bl.a. den første der begyndte at bruge korkprop og ståltråd, og han var den første der begyndte at selektere de bedste druer, og blande vine fra forskellige marker for derved at lave en bedre vin.

Så Dom Perignon opfandt altså ikke Champagnen som sådan, men han forædlede udviklingen af vinene for området, og var derved med til at gøre Champagne til den ædle drik den i dag er.

Afpresning af DRC

Der har været mange kreative forsøg på pengeafpresning i tidens løb. Et af de mere bizarre forsøg var rettet mod verdens måske mest berømt vingård i Bourgogne Domaine de la Romanée Conti – eller DRC i daglig tale. DRC laver nogle af verdens mest eftertragtede vine, og deres topvin fra marken Romanée Conti sælges for over 100.000 pr. flaske.

Tilbage i 2010 modtog de pludselig en række anonyme breve, hvor der stod, at de skulle betale ca. 1 mil. €, hvis de skulle undgå at deres vinmarker blev forgiftet. Ejeren af vingården Aubert de Villaine kontaktede øjeblikkeligt politiet, og man fandt faktisk to vinplanter, hvori der var boret huller, og som allerede var blevet forgiftet.

Sammen med politiet lagde DRC en plan, og enden blev at man satte en taske med 1 mil. € på en kirkegård, og da pengeafpresseren ville hente tasken, blev han anholdt af politiet.

Falsk Chateau Lafite 1784 fra Thomas Jefferson

Det har længe været kendt, at nogle af verdens dyreste vine har været målet for svindlere og bedragere. De producerer falske vine og sælger dem for svimlende beløb.

En af de mest spektakulære sager om forfalskninger er historien om vine, der tilsyneladende skulle være ejet af den amerikanske præsident Thomas Jefferson. Vinene var fra 1. cru Bordeaux slottet Chateau Lafite, og var fra årgangene 1784 og 1787. Flaskerne er indgraveret med “Th.J” fra den amerikanske præsident, der tidligere var Frankrigsminister og som havde boet i Paris.

Køberen af flaskerne var den amerikanske milliardær William Koch, og han hævdede vinene var falske efter at eksperter undersøgte. Flaskerne var rigtig nok meget gamle flasker, men indgraveringerne er lavet med en teknologi, der ikke eksisterede på Thomas Jeffersons tid.

William Koch købte flaskerne i 1988, og sælgeren var den tyske samler og vinhandler Hardy Rodenstock, der påstod, at vinene stammede fra en gammel kælder, der i forbindelse med et byggeri nu havde set dagens lys. Rodenstock var tilsyneladende den eneste der havde set flaskerne, og han var ikke særlig meddelsom. Men af flaskerne er falske hersker der ikke længere tvivl om.

Sagen førte til en sand tsunami af retssager med William Koch i spidsen mod forskellige påståede svindlere, der har lavet en række falske vine. Mere om det ved en anden lejlighed.

Storsvindleren Rudy Kurniawan

Rudy Kurniawan fik i 2012 en dom på 10 års fængsel for systematisk svindel med sjældne vine.

Han havde gennem længere tid været omgærdet af mystik, og vinverden undrede sig lidt over, hvor han fik alle disse fantastisk sjældne flasker fra.

Sagen begyndte for alvor at rulle da han i 2008 på en auktion at have forsøgt at sælge 84 flasker vin, der angiveligt var fra Domaine Ponsot. En af flaskerne var angiveligt fra 1929, hvilket var en umulighed, da producenten først begyndte at sælge vin i 1934. Ligeledes var der vine fra Grand Cru marken Clos-Saint-Denis i årgangene 1945, 1949 og 1966, hvilke ikke var muligt da Domaine Ponsot først begyndte at lave vine fra Clos-Saint-Denis i 1982. Medindehaveren af Domaine Ponsot er Laurent Ponsot, og han gjorde auktionshuset opmærksom herpå, der øjeblikkeligt fjernede vinene fra auktionen.

Sammen med rigmanden Bill Koch begyndte de to at hjælpe bl.a. FBI, og uden deres ihærdige indsats havde man næppe kunne fælde dom over svindleren Rudi Kurniawan.

På rekordtid blev Rudi Kurniawan et kendt og respekteret navn i auktionsverdenen. Han brugte hver måned formuer på at købe store og sjældne vine, og inviterede derefter til eksklusive middage for få udvalgte. Bl.a. også den berømte amerikanske vinkritiker Robert Parker, der om sin vært konkluderer, at han er ”et meget sødt og generøst menneske”.

Resten er historie og hele denne sag er i øvrigt filmatiseret i dokumentaren ”Sour Grapes”, der bl.a. kan ses på Netflix – det er en forrygende god dokumentar, og kan varmt anbefales.

Også i Danmark har der været skrevet meget om denne sag, og i 2014 begik Andre Devald og René Langdahl Jørgensen to artikler i magasinet Gastro. Og som en bemærkning til, hvordan folk i den grad kunne lade sig forføre, at sådan en svindler skriver de bl.a.

I kølvandet på gastros store artikel om vinsvindel har mange spurgt os, hvordan det kunne lade sig sig gøre – hvordan kunne man narre folk til at tro, at de drak dyre årgangsvine, når de rent faktisk drak en eller anden blandingsmikstur. Svaret er, at der dels er tale om ekstremt sjældne vine, som de færreste nogensinde har smagt, dels at svindelvinen var blandet godt og smagte ”ægte”. I begyndelsen af juli kunne Jancis Robinson i Financial Times fortælle (med vinsvindeleksperten Maureen Downey som kilde), hvordan storvindleren Rudy Kurniawan blandt andet ”skabte” Mouton Rothschild 1945 – en af verdens mest eftertragtede og forfalskede vine. Rudy blandede Ch. Cos d’Etournel 1988 (50%) med fifty-fifty Ch. Palmer 1990 og californisk cabernet 2000. Altså ikke nogen ”banal” blanding af discountvin, men en blanding af vine i 1.000-kronerklassen.

I øvrigt er Laurent Ponsot af den opfattelse, at 80 % af al top Bourgogne fra før 1980, der i dag sælges på auktion, er falsk. Og i tillæg hertil mener han, at Rudi Kurniawan næppe kunne være alene om svindlen, da det er uhyre tidskrævende at lave disse forfalskede flasker. Rudi har formentlig lavet flere tusinde falske flasker, og Ponsot er af den overbevisning, at en lang række af disse flasker fortsat skifter hænder på auktioner verden over…

Er du over 18? Denne hjemmeside indeholder varer, der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år. Bekræft venligst at du er over 18 år - tak.