Terroir – Hvad betyder det egentlig?

Terroir – Dets betydning og hvor det stammer fra

Terroir kommer af ordet terre, der betyder jord. Det er oprindeligt en fransk term inden for fremstilling af vin, kaffe og te, der beskriver de særlige kendetegn, som geografi, geologi og klimaforhold på en bestemt lokalitet påvirker bestemte sorter med.

I dag anvendes begrebet også udenfor Frankrig, og har fået en helt særlig betydning indenfor fremstilling af vin. Tanken er at et stykke jord (land om man vil) er defineret af en række faktorer som jordbund, klima, topografi, dyrkningsprincipper m.m.

Disse forhold er unikke indenfor og mellem forskellige områder, og kan være forskellige også indenfor blot få meters afstand.

De påvirker vinstokkene og dermed druerne i forskellig grad rundt omkring i verden og de enkelte distrikter, og de kommer derfor også til at afspejle sig i den færdige vin.

Det er i øvrigt hele fundamentet for det franske AOC-system (se forklaring på AOC HER).

 

Hvad indgår i begrebet terroir?

Der indgår mange elementer i begrebet terroir. Begrebet har været flittigt diskuteret gennem tiden, da der er nogle der mener at disse forhold ikke har betydning for vinen. Men flertallet af eksperter indenfor vin og jordbrug generelt, er dog enige om at forholdene har betydning i større eller mindre udstrækning.

Nogle af de elementer der indgår i begrebet, er bl.a.

  • Jordbundstype (sand, ler, sten, mineraler, mikroorganismer, m.m.)
  • Sted (højde, hældningsgrad, retning, nærhed til vandmasser så som søer, floder og hav)
  • Klimatype (sæsoner og deres temperaturer og karakteristika, mikroklima, og endda hvilke mikrober/gær der er i luften)
  • Vejret (regn, sol, vind, varme, frost)
  • Tradition (dyrkningsmetoder og vinificeringsteknikker)

 

Hvad med vinbonden?

Nogle vinbønder siger ydmygt, at vinen laver sig selv, og de blot formidler terroir. Det er nok lidt en underdrivelse, da den enkelte vinbonde naturligvis har stor indflydelse på slutresultatet. Dermed også sagt, at en vinbonde kan ”maskere” terroir eller fremhæve terroir med måden hvorpå han/hun laver vinen. Dermed har det også stor betydning, hvor dygtig den enkelte vinbonde er, og en af forklaringerne på, hvorfor vine fra samme mark kan være meget forskellige kvalitetsmæssigt.

Men også økonomi spiller ind her. Jo mere tid du bruger på den enkelte detalje i produktionen, jo større omkostninger er der også ved at producere den enkelte flaske vin. Så hvis målet i stedet er at holde omkostningerne nede, vil en vins terroir sandsynligvis være helt væk. De billigste vine kan ofte være svære at placere – de smager som noget, der kunne produceres overalt i verden.

 

Hvad betyder alt det?

Der er i sagens natur utrolig mange meget detaljerede facetter i den producerede vin.

Men forstil dig en vin dyrket i sandholdig jord. Den vil typisk være i lettere, og mere elegant end en vin fra mere lerholdig jord.

Indenfor de enkelte distrikter er mange af forholdene identiske, men der forekommer også forskelle selv indenfor den enkelte vinmark – forskelle der er opstået gennem århundredes påvirkning fra vind og vejr.

Du kan også forestille dig to vine lavet på samme drue. Eksempelvis en vin lavet på Tempranillo fra to forskellige områder – Rioja og Ribera del Duero. De smager oftest meget forskelligt, da forholdene i de to distrikter er forskellige døgnet og året rundt – alt sammen noget der i den sidste ende påvirker slutresultatet.

Eller hvad med Chardonnay? Du har sikkert smagt Chardonnay fra så forskellige områder som Chablis, Côte d’Or, New Zealand og andre? Smager de ens? Naturligvis ikke – de fremstår meget forskellige.

Og sådan kan man blive ved. Men prøv evt. selv. Du kan også teste det indenfor for samme distrikt. En hvidvin fra Meursault smager anderledes end en hvidvin fra Puligny-Montrachet – heldigvis. Du kan finde masser af vine i mit sortiment, hvor du kan teste terroir.

Rigtig god fornøjelse.

Er du over 18? Denne hjemmeside indeholder varer, der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år. Bekræft venligst at du er over 18 år - tak.