Champagnedistrikterne

Personligt • Trovædigt • Grundigt

DE PRIMÆRE REGIONER I CHAMPAGNE

Champagnedistriktet Montagne de Reims

La Montagne de Reims

Champagnedistriktet Valle de la Marne

La Vallé de la Marne

Champagnedistriktet Cotes de Blancs

La Côte des Blancs

Champagnedistriktet Cotes de Bar

La Côte des Bar

Der er lidt delte meninger om, hvorvidt der er 4 eller 5 primære regioner i Champagne.


Her præsentere jeg de fire regioner, som vinbøndernes egen organisation præsenterer. Den 5. region er Côtes de Sézanne, der i nedenstående opdeling er lagt ind som en del af Côte des Blancs. Det giver måske god mening, da der er stor forskel på de to primære områder i netop denne region.


Der er masser af mulighed for, at studere dette nærmere på nettet, og det er egentlig heller ikke så vigtigt. Det vigtigste er måske at forstå, at der er en grund til at der kan være så stor forskel på to flasker Champagne idet hele regionen dækker et kæmpe område, hvor klima, vegetation, jordbund m.m. er meget varierende.


Her er en kort gennemgang af de fire regioner med en meget generel præsentation af regionerne. Indenfor den enkelte regioner er der igen store forskelle, der da også betyder, at Champagnerne også her kommer med meget forskellige udtryksformer og stilarter.


La Montagne de Reims

Regionen der ligger mellem floderne Marne og Vesle. Den omkranser hovedstaden i Champagne Reims med en overvægt af marker lige syd for Reims. Det er en stor regioner, der udgøres af ca. 8.000 hektarer marker.


Man finder da heller ikke mindre end 9 Grand Cru byer, hvor de mest berømte nok er Ambonnay og Bouzy.


Området er mest kendt for sine Pinot Noir vine, der da også udgør ca. 40% af vinplanterne med kun ca. 26% Chardonnay, og så med resten beplantet med Pinot Meunier. Meget generelt kan man sige at regionen er kendt for meget robuste og ekspressive Champagner. Det er naturligvis en kraftig forenkling, da variationen i regionen er ganske markant.


La Vallé de la Marne

Så kommer vi til området, hvor Epernay er hovedbyen, og vi bevæger os nu lidt længere sydpå. Regionen strækker sig over en langt bælte fra Charly-sur-Marne i vest mod Ay i øst. En region, der dækker ca. 12.000 hektarer.


Det er også i denne region, at man finder byen Hautvillers, hvor Dom Perignon efter sigende skulle have ”opfundet” Champagnen. Det er dog ikke helt rigtigt, men det er en helt anden historie…..


Regionen er Pinot Meunier land med hele 60% beplantet hermed, og kun ca. 17% beplantet med Chardonnay. Her finder vi to Grand Cru byer i form af Ay og Tours-sur-Marne. Generelt leverer regionen fyldig, rige og friske Champagner, men også her er spændvidden og variationen meget stor.


La Côte des Blancs

Denne region er Chardonnay land! Særligt i hjertet af regionen er hele 98% af markerne i regionen er beplantet med Chardonnay og kun 2% med Pinot Noir. Hjertet af Côte des Blancs stækker sig fra Chouilly i nord til Bergères-le-Vertus i syd. Inklusive Sézanne er det 85% af regionen der er beplantet med Chardonnay.


Mange betragter denne region som den ypperste – i hvert fald hjertet af den, og man finder da heller ikke mindre end 6 af Grand Cru byerne her i et ret lille område. Regionen er samlet ca. 6.2 hektarer vinmarker, hvoraf de ca. 3.2 ligger i hjertet af Côte des Blancs. Det er i den del, af de flotteste Blanc de Blancs Champagner kommer fra.


La Côte des Bar

Så skal vi endnu længere sydpå, hvor vi finder Côte des Bar i den mest sydlige del af Champagne, der faktisk ligger tættere på Bourgogne end på Reims.


Det dækker ca. 8.000 hektarer, og intet mindre end 85% af markerne er beplantet med Pinot Noir.


Vi finder ingen Grand Cru byer i denne region, men der laves lette og elegante Champagner med masser af kvaliteter, og er i det hele taget en region i rivende udvikling rent kvalitetsmæssigt.


De 17 Grand Cru byer i Champagne

 • Ambonnay (Montagne de Reims)
 • Avize (Côte des Blancs)
 • Ay (Vallée de la Marne)
 • Beaumont-sur-Vesle (Montagne de Reims)
 • Bouzy (Montagne de Reims)
 • Chouilly (Côte des Blancs)
 • Cramant (Côte des Blancs)
 • Louvois (Montagne de Reims)
 • Mailly Champagne (Montagne de Reims)
 • Le Mesnil-sur-Oger (Côte des Blancs)
 • Oger (Côte des Blancs)
 • Oiry (Côte des Blancs)
 • Puisieulx (Montagne de Reims)
 • Sillery (Montagne de Reims)
 • Tours-sur-Marne (Vallée de la Marne)
 • Verzenay (Montagne de Reims)
 • Verzy (Montagne de Reims)
Oversigt over hele Champagne distriktet

PINOCHAR WINE

PERSONLIGT - TROVÆRDIGT - GRUNDIGT

PINOCHAR WINE


Import af kvalitetsvin fra Bourgogne, Champagne, Côte-Rôtie, Piemonte og Toscana - med fokus på kvalitet der er til at betale!


Gratis levering til hele Danmark når du køber 6 flasker eller mere!

KONTAKT

Aarhus, Denmark

+45 20 20 95 07

ÅBNINGSTIDER


Jeg træffes altid pr. telefon - gerne i disse tidsrum:

Mandag - Fredag: 08:00 til 22:00

Lørdag: 09:00 til 21:00

Søndag: 10:00 til 21:00

© Copyright 2020 - Pinochar Wine. All Rights Reserved. CVR-nr. 39 35 45 27