Et år i vinmarken i Bourgogne

Personligt • Troværdigt • Grundigt

ET ÅR I VINMARKEN - BOURGOGNE

Vin laves i marken!

Så enkelt udtrykker mange bønder i Bourgogne det med hentydning til, hvor vigtigt arbejdet i vinmarker er. Der er stor variation i, hvordan den enkelte vinbonde arbejder i marken, men der er alligevel en vis orden og ensartet rækkefølge hvormed arbejdet udføres.

Arbejdet i vinmarken i januar

Januar

I årets første måneder er en af de vigtigste opgaver i marken at beskære planterne. Beskæring sker egentlig for at opmuntre vinranken til at vende tilbage til livet når det bliver forår. Hvis man ikke beskar planterne ville de blive ved med at vokse. Beskæringen betyder, at når plantet begynder at vokse igen, så sker det med fornyet kraft, hvilket i den sidste ende er godt for de druer den ender med at give.


Det er i denne periode, at man ser markarbejderne trække rundt på en ofte hjemmelavet trillebøre, hvor de brænder de afklippede grene af.

Februar

Det er som regel både i januar og februar man beskærer, og typisk er målet, at dette arbejde skal være tilendebragt senest i begyndelse af marts måned.


De forskellige vinregioner har forskellige måder hvorpå de beskærer. Det er umiddelbart ikke så svært ud, men det er faktisk en opgave, der kræver betydelig erfaring og viden. Valgt af de grene, der skal danne grundlag for næste års høst er jo et ret afgørende skridt henimod en ny forhåbentlig succesfuld høst. Så udvælgelsen af hvilke grene der skal klippes, og hvilke/hvilken der ikke skal er helt afgørende.

Vinmarken i februar
Vinmarken i marts

Marts

Så skal beskæringen gerne være afsluttet, og næste skridt kan igangsættes.


Planterne nærer sig jo fra jordens ressourcer, hvorfor det er vigtigt at bevare jordens næringsmæssige egenskaber, så man giver vinplanten bedste mulige betingelser for at producere de rigtige druer.


Så man skal nu bearbejde jorden, og man gøder jorden med de elementer, der dels er tilladte, og som dels benyttes af den enkelte bonde. Man tilsætter bl.a. kvælstof, der skal hjælpe væksten, fosfat, der skal hjælpe udviklingen af frugten og plantet som held samt kaliumchlorid, der skal hjælper sukkerudviklingen i frugten, samt hærder planten mod frost og sygdom.

April

Meget af arbejdet i foråret går netop på at skabe de optimale vækstbetingelser for planterne. Det er også her i det tidlige forår, at man foretager nyplantning, der hvor det er nødvendigt. Det kan være enkelt planter, men det kan også være tilplantning af større markstykker, der har ligget brak i en periode.Man begynder at luge ud i vegetationen mellem vinrankerne, og man pløjer og vender jorden, og man klipper vinrankens rødder, hvilket skal forhindre overdreven rodvækst.


I Bourgogne er vinrankerne støttet af metaltråde, der strækker sig fra start til slut I hver række. Det er primært for at sikre, at planterne for den bedst mulige eksponering for solen, der naturligvis er afgørende for planterne vækstbetingelser.

Vinmarken i april
Vinmarken i maj

Maj

Planterne begynder for alvor deres vækst, og begynder at vokse rigtig pænt. Og det meste arbejde i marker består i, at sikre at planterne som ønsket. Man bruger bl.a. tid på at fjerne ”forkerte” skud. Dette er skud, der ikke vil give frugt, og som blot fjerner plantens fokus på, at lave gode frugter på det grene som er valgt ud til at skulle bære årets frugt.


I det hele taget handler maj måned og, at holde plantet på ”sporet” så man får al plantens energi rettet mod de grene der skal sætte frugt.

Juni

Planterne vokser kraftigt, og vil vokse i alle mulige retninger, hvis man ikke er over dem. Derfor sørger man hele tiden for, at grenene placeres imellem metaltrådene, så de vokser i den rigtige retning.


Planterne skal beskyttes, og man har løbende udfordringer, der mange gange er relateret til de klimatiske forhold i perioden. Man skal også i denne periode undgå meldug, botrytis m.m.


Og det er ofte i juni måned at planterne blomstrer, så der sker rigtig mange ting i markerne henover forsommeren.

Vinmarken i juni

Juli

Så har planterne sat frugt og disse begynder at vokse. Man trimmer fortsat og både i juni og juli klippes spidserne af grenen, så de ikke fortsætter med at vokse, hvorved de kan kanalisere al energi over i arbejdet med at få deres druer til at udvikle sig.


Det er typisk i slutningen af juli, at druerne begynder at få farve. Indtil da er de små grønne ærtelignende frugter. Lige før dette sker (som franskmændene kalder véraison) laver mange vinbønder det der kaldes grønt høst. Det betyder, at de tynder ud blandt klaserne (hvis nødvendigt) ved at klippe nogle af de grønne klaser helt væk. Det forbedrer kvalitet af de tilbageværende klaser, og giver igen de bedste muligheder for en god høst, når druerne er modne.

August

Så begynder druerne for alvor at tage form, og de begynder for alvor at få farve.


For at sikre den bedste modningsproces, er der mange der klipper blade af vinplanterne, hvorved drueklaserne kan få optimale betingelser for modning. Klaserne for derved også bedre ”udluftning”, så der ikke opstår råd i klaserne. Det gør i øvrigt også den manuelle plukning langt nemmere.

Vinmarken i september

September

Oftest finder høsten sted i september måned. Højdepunktet på 12 måneders forudgående arbejde, og det er nu det skal vise sig om al arbejdet har båret frugt.


Høsten tager 2-3 uger, og starttidspunktet er måske den vigtigste af alle beslutninger, der træffes i vinmarken henover et år. Man skal gerne ramme det perfekte tidspunkt, og både for tidlig høst og for sen høst er en katastrofe.


Og da mange vinbønder ejer marker flere forskellige steder, så er planlægningen af rækkefølgen også helt afgørende for en succesfuld høst. En særdeles stressende tid for vinfamilierne.

Oktober

Høsten er i hus og der arbejdes på højtryk i kældrene. Og al fokus er naturligvis netop i kælderen.


I markerne står det lidt stille, men forberedelserne til vinterperiode begynder så småt. Arbejdet i oktober, november og december har samme formål med at forberede markerne og planterne til vinteren.


Markerne begynder at skifte farve, og bliver til et smukt hav af efterårsfarver!

Vinmarken i oktober
Vinmarken i november

November

Så begynder arbejdet så småt i vinmarkerne igen, og man begynder allerede at skabe de bedste mulig betingelser for planternes vinterperiode igen allerede med næste sæsons høst i sigte.


Man forbereder beskæringerne, og begynder at dække bunden af planterne med jord for at beskytte dem mod frost. Dette skal ske inden den første frost sætter ind.


De steder hvor der er behov for at køre lidt jord eller andet på markerne, er det oftest fra slutningen af oktober og henover november måned det sker.

December

Frosten og sneen har normalt sat ind på dette tidspunkt, og der kan derfor sjældent arbejdet med jord og planter. Så det handler meget om oprydning, og måske lidt afbrænding af de afklippede grene og kviste.


Måske den mest stille måned af dem alle henover et år.

Vinmarken i december

PINOCHAR WINE

PERSONLIGT - TROVÆRDIGT - GRUNDIGT

PINOCHAR WINE


Import af kvalitetsvin fra Bourgogne, Champagne, Côte-Rôtie, Piemonte og Toscana - med fokus på kvalitet der er til at betale!


Gratis levering til hele Danmark når du køber minimum 6 flasker eller for blot kr. 1.000,- inkl. moms i webshoppen.

KONTAKT

Aarhus, Denmark

+45 20 20 95 07

ÅBNINGSTIDER


Jeg træffes altid pr. telefon - gerne i disse tidsrum:

Mandag - Fredag: 08:00 til 22:00

Lørdag: 09:00 til 21:00

Søndag: 10:00 til 21:00

© Copyright 2020 - Pinochar Wine. All Rights Reserved. CVR-nr. 39 35 45 27