De mest udbredte druesorter
Verdens mest udbredte druesorter
I dag produceres der vin på flere tusinde forskellige druesorter. Faktisk estimeres det, at der i dag laves vin på mere end 10.000 forskellige druesorter. Mange af disse druer er lokale, og ikke særlig hverken kendte eller udbredte. Det betyder ikke, at disse vine ikke kan være af fremragende kvalitet. Men nogle af de mest berømte og eftertragtede vine er oftest lavet på nogle af de mest udbredte druesorter.
Men hvilke druer er så de mest udbredte? På verdensplan estimeres det, at der er ca. 65.000 vinproducenter. I 2020 producerede de vin fra ca. 7,3 mio. hektarer. Et areal der faktisk er faldet fra ca. 8 mio. hektarer tilbage i begyndelse af 00’erne.
Den mest udbredte, og formentlig også den bedst kendte, har i mange år været Cabernet Sauvignon, der bl.a. er grundstammen i den berømte Bordeaux vinregion. Men en anden vigtig drue i Bordeaux Merlot er lige i hælene på Cabernet Sauvignon.
Top 10
Her er listen med de 10 mest udbredte druesorter på verdensplan (det samlede beplantede areal i parentes):
- Cabernet Sauvignon (289.000 hektar)
- Merlot (268.000 hektar)
- Arien (252.000 hektar)
- Tempranillo (232.000 hektar)
- Chardonnay (200.000 hektar)
- Syrah (184.000 hektar)
- Grenache (182.000 hektar)
- Sauvignon Blanc (112.000 hektar)
- Trebbiano Toscano (110.000 hektar)
- Pinot Noir (99.000 hektar)
De 10 mest udbredte
Her en kort gennemgang af de 10 druesorter.
Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignong er oprindeligt en fransk drue, og er stadig i dag en vigtig drue i særligt Bordeaux regionen. Det er en robust og fleksibel drue, og den trives i mange forskellige klimaer og jordbundstyper. Man finder den på alle kontinenter bl.a. også i både Kina og Libanon.
Merlot
Denne er også af fransk oprindelse. Det er en drue der generelt modner ret tidligt, og bidrager til rundhed og imødekommenhed i en rødvin. Den har også bredt sig til det mest af kloden, og er i lighed med Cabernet Sauvignon også en robust druesort.
Arién
Denne er der nok ikke så mange der kender. Det er en hvidvinsdrue, der alene er plantet i Spanien. En drue der er særlig velegnet til tørt og varmt klima. Den er nem at dyrke, men leverer ikke vine af særlig høj kvalitet.
Tempranillo
Dette er en rød drue, og er den mest udbredte røde druer i Spanien. En tykskindet drue (som eksempelvis både Sangiovese og Nebbiolo). Den laver dybe og mørke vine, og kan i de rigtige hænder producere vine i den absolut topklasse. Den har også spredt sig til hele verden, og man finder den bl.a. nu også i Californien, Argentina, Australien m.m.
Chardonnay
Vel nok den mest berømte drue til hvide vine. Den i virkeligheden en ret smagsneutral drue, og kan derfor også optræde meget forskelligt fra vinregion til vinregion. Og fra producent til producent. Særligt de hvide vine fra Bourgogne har medvirket til druens udbredelse og efterspørgsel.
Syrah
Endnu en drue af franske oprindelse, og druen der er særlig populær i Rhône dalen. En drue der ligeledes er en fremragende blandingsdrue, der også har bidraget til dens udbredelse.
Grenache (Garnacha)
En yderst robust drue der også trives i varmt klima. Den er meget udbredt i særligt Frankrig, Spanien, Australien og USA. Den leverer kraftige og mørke vine, der ofte når en alkoholprocent på 15 eller mere.
Sauvignon Blanc
Endnu en drue af fransk ophav. Den dyrkes dog nu mest i USA og New Zealand, men har også fundet vej til både Chile, Italien og sågar Sydafrika. Den menes faktisk at stamme fra Bordeaux, hvor den skulle være opstået som en spontan krydsning. Den kan levere fantastisk velsmagende og sprøde hvide vine.
Trebbiano Toscano
Også en hvidvins druer, der næsten udelukkende dyrkes i Italien, der står for hele 97% af det beplantede areal. Den modner generelt ret sent, og tilpasser sig nemt på terroir og klima.
Pinot Noir
Også en meget berømt drue. Ikke mindst på grund af de eftertragtede røde vine fra Bourgogne. Mest udbredt i netop Bourgogne, men også meget udbredt i USA. En drue der leverer flotte vine med duft og smag af særligt røde bær.