Soave (Veneto – Italien)

Vulkanernes baggård

Soave er beliggende i det italienske vindistrikt Veneto i den nordlige del af Italien. Det er næsten Italiens svar på Chablis (Bourgogne), idet der udelukkende produceres hvide vine i området.

Der er lavet vin i Soave helt tilbage i romertiden, hvor der var masser af små vingårde, der lavede vin i Soave. Området er skabt for mere end 90 mio. år siden, og er formet af de to vulkaner Calvarina og Monte Croccetta. Det har skabt et helt unik terroir, og kan i den grad aflæses i de bedste Soave vine.

Jordbunden er af den grund naturligvis præget af fortidens geologiske udvikling. Der er groft opdelt fire forskellige typer af jordbund. Det største områder er egentlig vulkanisk jordbund, hvor man finder masser af mineralitet og stor frodighed. Det er i dette område vi bl.a. finder producenten Bruno Tasoniero.

Bruno Tasoniero

Èn mand, én drue og én vin. Fokus.

Se den komplette præsentation HER.

Kooperativerne dominerer

Med sine 7.000 hektar vinmarker er det ikke et kæmpe vinområde. Der produceres omkring 50 mio. flasker om året, hvoraf næsten 80% eksporteres til mere end 70 forskellige lande. Hovedparten produceres af nogle få store kooperativer, hvor det største står for næsten 50% af produktionen, og som har over 2.000 vinbønder som medlemmer.

Men flere og flere små vinbønder bryder ud, og begynder at lave vin under eget mærke. Og med en ambition om, at lave kvalitetsvin fremfor billig vin. De bedste vine fra Soave er komplekse, koncentrerede, harmoniske og med masser af unik karakter. Skabt af den særprægede geologiske udvikling i millioner af år.

Der er flere tusinde drueavlere i Soave, men kun omkring et par hundrede, der i dag tapper under eget navn.

Der er nu 33 cru’s

Så sent som i 2020 blev 33 cru’s (enkeltmarker) officielt anerkendt. Et vigtigt skridt i den fortsatte internationale anerkendelse af det høje kvalitetsniveau blandt de bedste vine fra området.

Den mest udbredte drue i området er Garganega. Øvrige druer er Trebbiano, Chardonnay og Pinot Bianco. Alle vine skal indeholde minimum 70% Garganega for at kunne klassificeres som Soave vin.

Druerne

Druen der dominerer er Garganega! Der skal være mindst 70% Garganega i vinene.

Garganega

Det er en af Itaiens ældste druesorter, og er dyrket i området i mere end 1.000 år! Det er en unik drue, der i kombination med det særprægede terroir leverer vin af sub lim karater i Soave.

Trebbiano di Soave

Også en lokal drue, der har været dyrket i Soave i flere århundreder. I kyndige hænder kan den på frnemeste vis supplere Garganega, og bidrage til flotte vine.

Dertil er druerne Chardonnay og Pinot Bianco tilladt som supplerende druer.

Er du over 18 år? Denne hjemmeside indeholder varer, der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år. Bekræft venligst at du er over 18 år - tak.
Indkøbskurv
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0