Rheinhessen (Tyskland)

Tyskland er Riesling land

I Tyskland laves der vin på ikke færre end næsten 140 forskellige druer. Men mange af disse druer ser vi vinforbrugere aldrig. Riesling er hoveddruen og udgør næsten 25% af det samlede beplantede vinareal.

Rheinhessen er Tyskland største vinregion med lidt over 26.000 hektar vinmarker. I Rheinhessen er det faktisk druen Müller-Thurgau, der er mest repræsenteret, men det er også her særligt de tørre Riesling vine, som distriktet er blevet anerkendt for de seneste årtier. Indtil 1980’erne var Rheinhessen mest kendt for den store produktion af Liebfraumilch, men er altså nu blevet anerkendt som et område, der i dag leverer tørre Riesling-vine i absolut verdensklasse.

I Rheinhessen finder vi en perlerække af berømte topmarker som Hubacker, Bürgel, Rothenberg, Pettenthal, Bruderberg, Kirchenstück, Kirchspiel og mange flere. Fra de store områder leveres nogle af de bedste hvide tørre Riesling samt flotte rødvine på Spätburgunder. Og naturligvis en perlerække af de fantastiske søde vine som Spätlese, Auslese, Beerenauslese m.fl.

Weingut Krämer

Jeg har smagt tysk Riesling fra næsten 50 forskellige producenter, der endnu ikke er repræsenteret i Danmark. Et par stykker skilte sig ud, og jeg kan nu præsentere skønne hvide vine fra en særdeles talentfuld ung producent.

Se den komplette præsentation HER.

Vine jeg tilbyder fra Weingut Krämer

De 13 top regioner

Det er bredt anerkendt at, disse 13 regioner er de bedste i Tyskland: Ahr, Baden, Franken, Hessische, Bergstrasse, Mittelrhein, Mosel-Saar-Ruwer, Nahe, Pfalz, Rheingau, Rheinhessen, Saale, Sachsen og Württemberg. Rheinhessen er altså den største region, og står for ca. 25% af den samlede produktion af tysk vin.

Der er lavet vin i Tyskland i mange år

Der har været dyrket vin i Tyskland siden år 800 fvt. af Romerne. I 1800-tallet var de bedste tyske vine nogle af verdens mest eftertragtede og kostbare vine. Den storhed har Tysk vin ikke helt genfundet, men der er udelt enighed om, at de i dag har genfundet storformen, og producerer nogle af verdens bedste hvide vine.

Riesling og terroir i Tyskland

Riesling er synonymt med Tyskland, og selvom det kun er knap 25% af vinmarkerne, der er beplantet med Riesling, så er det druen alle snakker om i relation til tysk hvidvin. De fleste danskere har kørt gennem de tyske vindistrikter, og set, hvor dramatisk mange af vinmarkerne er anlagt. Stejle skråninger der løber langs de berømte floder Rhinen, Mosel og Nahe. Disse beliggenheder påvirker i særlig grad vinmarkerne, og begrebet terroir er i stigende grad et element i de bedste tyske vine. Og særligt Riesling er en blændende “fremkaldervæske” for tysk terroir. Den er som skabt til det lidt kølige tyske klima og modner forholdsvis sent. Den bliver sjældent overmoden pga. det kølige klima, hvilket bl.a. betyder at syren bibeholdes, hvilket er et væsentligt karakteristika for tysk Riesling. Vinene er langtidsholdbare. Ung Riesling er frisk og mineralsk, med syrlige noter af citrus, grapefrugt, grønne æbler og potentielt lidt andre tropiske toner. Efter nogle år på flaske begynder vinen at udvikle sig og kompleksiteten stiger. Samtidig bliver syren blødere, vinen får større krop og den bliver mere tør.

Ung såvel som gammel – tysk Riesling kan smage så englene synger!

Og nu kan du altså også få lækre Riesling vine hos Pinochar Wine. Der er endnu flere “value for money” vine i sortimentet.

VDP – Den tyske klassifikation

Forkortelsen VDP står for Verband Deutscher Prädikatsweingüter, der er en privat sammenslutning af tyske producenter, der har egen klassifikation og meget strenge krav til kvalitet.

VDP Grosse Lage

Øverste niveau som man kan sammenligne med Bourgognes Grand Cru. Tørre vine indenfor klassifikationen benævnes Grosses Gewächs og hører til nogle af verdens bedste hvide vine.

VDP Erste Lage

Næstøverste niveau som man kan sammenligne med Bourgognes Premier Cru. Også herfra kommer uhyre flotte hvide vine.

VDP Ortswein

Det tredie niveau som vi kan sammenligne med Bourgognes Village vine. De store producenter og unge kometer sætter en ære i at lave kvalitetsvin og på “Village” niveau.

VDP Gutswein

Niveauet der svarer til Bourgognes regionsvine.

Er du over 18 år? Denne hjemmeside indeholder varer, der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år. Bekræft venligst at du er over 18 år - tak.
Indkøbskurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0