fbpx

Brunello (Montalcino – Italien)

Brunello di Montalcino – Sangiovese land

Omkring den smukke gamle by Montalcino laves noget af den bedste vin baseret på Sangiovese druen. Den lille malerisk smukke by med blot omkring 5.000 indbygger danner rammen for et af Italiens flotteste og mest prestigefyldte vinområder, hvor de berømte Brunello di Montalcino produceres. Navnet Brunello er faktisk navnet på en klon af Sangiovese druen. Navnet anvendes ikke længere om druen, men er altså blevet navnet på de bedste vine fra området.

Byen Montalcino ligger vel nærmest i hjertet af Toscana, og er et helt fantastisk område. I et næsten kvadratisk område der strækker sig omtrent 15km den ene vej, og 15 km den anden vej dækker vinmarkerne ca. 11% af kommunens areal.

I dag er der over 250 producenter i området. I 1975 var der blot 25. Så det signalerer jo en rivende udvikling samt et relativt ungt vindistrikt.

De fleste producenter laver både Brunello og Rosso. Rosso vinene kommer på markedet langt tidligere end Brunello, og er vel det de lokale vil kalde deres “hverdags” Brunello.

Villa i Cipressi

Klassiske Brunello med karakter og personlighed.

Agricola Palazzo

En lille perle på kun 4,2 hektar.

Fremstilling af Brunello

Brunello kan kun fremstilles af 100% Sangiovese fra marker i kommunen Montalcino. Det maksimale udbytte er 56 hl/ha men de gode producenter har et betydeligt lavere udbytte. Det er et krav, at en Brunello skal lagre på fade. Traditionelt har man anvendt store fade – såkaldte bottis – typisk af slovensk eg til fadlagring. Men i løbet af 1990’erne er de mindre barriques af fransk eg blevet mere og mere almindelige og mange anvender nu både bottis og barriques. Nogle få producenter holder dog fast i udelukkende at anvende bottis.

Lille område med store vine

Det samlede areal hvorfra der dyrkes Brunello vine, er på ca. 2.100 hektar. Der produceres årligt ca. 9 mil. flasker Brunello, så det er en vin, hvor efterspørgslen desværre overstiger udbuddet.

En af de helt store pionerere var Gianfranco Soldera, der desværre gik bort i februar 2019. Han købte Case Basse in Tavernelle i 1972, og plantede de første Sangiovese ranker i 1973. Siden er hans Brunello blevet verdens dyreste Brunello, og er samlerobjekt på lige fod med store Bordeaux og Bourgogne vine.

Han har i den grad været med til at sætte området på landkortet, og er en af grundene til vinenes stores succes i disse år. Selvom mange producenter er blevet forholdsvis dyre, så er der fortsat rigtig “value for money” vine at finde. Heldigvis har jeg også fundet et par stykker.

Hvor smukt kan det blive?

Lagringskrav til vinene

De nuværende regler foreskriver, at Brunello di Montalcino skal lagres i minimum 4 år, heraf 2 på fad, inden frigivelse. Riserva Brunello skal lagres i minimum 5 år, heraf 2 på fad. Så når en Brunello rammer markedet er den altså allerede 4-5 år gammel.

Er du over 18? Denne hjemmeside indeholder varer, der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år. Bekræft venligst at du er over 18 år - tak.