fbpx

Alsace (Frankrig)

Alsace distriktet i Frankrig

Jeg tror alle danskere ved, hvor vi finder Alsace. Lige på grænsen mellem Frankrig og Tyskland, og jo et område der tidligere har tilhørt Tyskland.

Måske er det en af forklaringerne på hvorfor druerne der anvendes i Alsace, minder meget om dem, der anvendes i Tyskland. Men omkring 90% af al vin der produceres i Alsace, er hvidvin. Som i andre områder er der langt flere vinbønder end der er producenter, der tapper vinen på flaske. Der er ca. 2.000 vinbønder, men hovedparten af vinene der sendes på markedet, kommer fra ikke ret meget mere end 200 typisk familieejede producenter. Samlet set produceres der i dag ca. 160 mio. flasker vin i området.

Områder er ikke så stort og strækker sig over et tyndt bælte på ca. 100 km. Fra Strasbourg i nord til Mulhouse i syd. Der dyrkes vin på ca. 15.000 hektar vinmarker, så en helt lille region er det nu heller ikke.

Maison Preiss-Henny

Det var lidt af et tilfælde, der gjorde det muligt for mig nu at kunne tilbyde vinene fra Preiss-Henny. Huset er ejet af Beyer dynastiet i Eguisheim, og det er også dem, der står for al arbejdet i forbindelse med tilblivelsen af vinene.

Se den komplette præsentation HER.

De syv druer i Alsace

Vinene laves næsten udelukkende på enkeltdruer, og de syv druer der anvendes til vinproduktion i Alsace, er Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat, Pinot Gris, Gewurtztraminer og Pinot Noir. Sidstnævnte i øvrigt den eneste blå drue i Alsace. Riesling udgør ca. 20% af de samlede tilplantede arealer.

Der findes 3 klassifikationer i område: AOC Alsace, AOC Alsace Grand Cru og AOC Cremant. Grand Cru vinene kommer fra 51 klassificerede marker, der udgør ca. 5-6% af den samlede produktion.

Alsace vin og mad

Udover de flotte hvidvine er Alsace naturligvis også kendt for områdets gastronomi. Der er masser af mulige gastronomiske oplevelser i Alsace, og for mig står områdets vine ofte perfekt til en lang række retter. Vinene er ofte lidt tørrere og rankere end de tilsvarende tyske (jeg ved godt det er meget generaliserende), hvorfor de ofte er et bedre valg til mad end netop de tyske.

Der er i hvert fald ingen tvivl om, at vinene fra Maison Preiss-Henny elsker god mad – og den kærlighedsaffære er bestemt gengældt.

De tre Appellationer (AOC)

Alle vine fra Alsace er AOC-vine. Vine med appellationerne Alsace og Alsace Grand Cru har normalt druens navn skrevet på etiketten, og sælges i de lange, smukke og slanke flasker, som er specielle for området.

A.O.C Alsace

Er den største AOC med ca 80% af den totale produktion. På etiketten for AOC Alsace står der normalt druens navn. Yderligere geografiske oplysninger kan være nævnt, f.eks stednavne, kommuner etc.

A.O.C. Alsace Grand Cru

Denne betegnelse gives til vine der opfylder en række kvalitetskriterier som eksempelvis strengt afgrænsede områder, begrænset produktion, særlige regler for dyrkningen af vinmarkerne. Druesortens navn står altid på etiketten, og her er det kun Riesling, Muscat, Pinot Gris og Gewurztraminer som er tilladte druesorter i Grand Cru, ligesom årgangen og navnet på Grand Cru marken.

A.O.C Crement d´Alsace

Denne betegnelse gives til de mousserende Alsacevine. De er fremstillet efter den traditionelle metode med andengæring på flaske. De fremstilles især af Pinot Blanc, men også af Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling eller Chardonnay.

Er du over 18? Denne hjemmeside indeholder varer, der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år. Bekræft venligst at du er over 18 år - tak.