Opbevaring og lagring af vin
Hvordan bør jeg opbevare mine vine?
I denne måned får du lige et par kommentarer omkring opbevaring af vin. Generelt er vin ret hårdfør, og har du ikke vine liggende i mere end maksimalt et års tid, så behøver du ikke spekulere så meget over, hvordan de opbevares. Dog må de ikke ligge meget varmt – så kan du ret hurtigt tage skade.
Men ellers er der flere forhold der påvirker en vins udvikling over tid – altså de ydre rammer. Det er temperatur, lys, vibrationer og dufte.
Den perfekte vinkælder
Hvis vi lige begynder med de perfekte rammer til langtidsopbevaring af vine, så skal følgende være opfyldt:
- en konstant temperatur på 12-14 grader
- et helt mørkt rum
- luftfugtighed på omkring 70%
- rummet skal være helt duftneutralt
- der må ikke være nogen form for konstante eller hyppige rystelser
Temperaturen
Vin må naturligvis ikke opbevares for varmt. Men hvad der faktisk er vigtigere er, at temperaturen helst skal være ret konstant, og ikke må stige og falde for hurtigt. Eksperterne siger at den ideelle opbevaringstemperatur er 13 grader. Men varmere kan også gøre det, og har du en kælder/rum der eksempelvis holder en konstant temperatur på 17-20 grader er det også meget fint – bare det er ret konstant.
Lys/mørke
Hvis vin ligger i lys så accelereres dens udvikling. Så rummet skal helst være helt mørkt. Direkte sollys er naturligvis det værste.
Luftfugtigheden
Fugt er godt – for tørt er skidt. Proppen tørrer ganske enkelt ud, hvis vinen opbevares for tørt. Det tager naturligvis langt tid, men vær alligevel opmærksom på, at de ikke ligger for tørt.
Det eneste negative ved fugt er, at etiketterne kan blive ødelagt af fugten. Hvis du vil undgå det, så skal du blot vikle lidt folie/film rundt om etiketten. Så ændrer den sig slet ikke uanset, hvor mange år du gemmer den i kælderen.
Dufte
Som du ved så ånder vin gennem proppen. Det er jo hvad der modner og udvikler en vin. Det betyder også, at såfremt der er stærke dufte i rummet, så tager vinen over tid smag af disse dufte. Måske du har oplevet, at en vin har smagt lidt mærkeligt dagen efter, hvis den har stået i køleskabet i et døgns tid?
Så sørg for, at rummet er så duft neutralt som muligt.
Vibrationer
Noget af det værste for en vin – udover meget høje opbevaringstemperaturer – er vibrationer. Hvis en vin konstant ligger og bliver smårystet, så har det en ret uheldig indvirkning på vinen. Husk på det er et naturprodukt, der faktisk har behov for fred og ro til at udvikle sig optimalt. Så billige vinkøleskabe med dårlige kompressorer er en rigtig dårlig ide – man skal ofre lidt penge, hvis man vil opbevare sine vine over lang tid i et vinkøleskab. Se i øvrigt mine tips omkring køb af vinkøleskabe-/opbevaringsskabe også på denne side.
Spørgsmål?
Vil du have noget af alt dette uddybet? Så er du altid velkommen til at ringe på tlf. 20 20 95 07.