Seværdigheder i Bourgogne

Hvad skal man se i Bourgogne?

Der er andet end vinmarker at se i Bourgogne. Der er naturlivis en enkelt helt særlig vinmark man skal se når man er i Bourgogne – Romanee Conti. Herfra kommer verdens dyreste rødvin.

Men der er også andet at se, og der er faktisk også nogle seværdigheder, der ikke er direkte relateret til vin. Men meget kredser jo om de mange århundredes vinhistorier som områder repræsenterer.

I det følgende gennemgår jeg nogle af ting man kan opleve i Bourgogne – igen afgrænset af Dijon i nord og Marranges i syd. Dog med få undtagelser. Selve Dijon er et besøg værd ligesom byen Chalon-sur-Sône også er et besøg værd. Og hele departementet Côte de Beaune ligger i rummer masser af oplevelser, som du kommer til at studere på egen hånd. Mit fokus er som nævnt den vinøse strækning.

Godt tur!

Torvedage i Chagny og Beaune

Når man er i området, så er det et must at besøge torvet i en af byerne. Om lørdagen er det store torv i Beaune og en noget mindre version onsdag. I Chagny er det om søndagen og her er det lige en smule større. Her finder du alt muligt, men særligt de fantastiske lokale råvarer er værd at gå ombord i. Der er alt – stort set. Det er lækkerier og svært at modstå. Der er også antikviteter, hvis man er til det, og her er masser af fund at gøre, der relaterer sig til tidligere tiders vinproduktion. De er normalt åbne fra 7.00 – 12.00 – men først helt lukket ned omkring kl. 14.00.

Musee du Vin de Bourgogne (Beaune)

Navnet giver jo næsten sig selv, og det er et helt klassisk vinmuseum, der rummer en bred udstilling omkring områdets historie, samt den historiske udviklingen indenfor vinproduktion. Ikke specielt stort, men ganske interessant, hvis man har lidt interesse i at se, hvordan vinfremstillingen har udviklet sig.

Marche aux Vins (Beaune)

Nogle kalder dette lidt af en såkaldt turistfælde. Men jeg synes det er et besøg værd, hvis man ikke besøgt så mange vinproducenter før. Marche aux Vins er en såkaldt negociant – altså en vinproducent der ikke ejer egne marker, men opkøber druer som de så laver vin af. Kvaliteten på deres vine er ikke specielt høj, og priserne for dyre. Men man betaler ca. 8€ for at komme ind, og så kan man gå rundt i deres lange kældre, hvor deres vin ligger og lagrer, og undervejs er der opstillet en lang række vin man kan få lov at smage. Turen slutter i deres butik, der både har deres vine og masser af lokale souveniers.

Hospices de Beaune (Beaune)

Hotel Dieu er helt sikkert et besøg værd. Stedet er guds hotel, der blev etableret i 1443 af Nicolas Rolin som en velgørenheds institution og hospital for folket – gratis lægehjælp. Tæt forbundet til Hospices de Beaune rummer det det meste af Bourgognes historie, og man kan sagtnes fordybe sig mere end en 1/2 dags tid på dette sted, der i dag alene fungerer som museum.

Les Remparts de Beaune (Beaune)

Beaunes voldgrave omkranser ikke byen fuldt ud mere. Men resterne er smukke og et besøg værd, når man nu alligevel er i Beaune. Byen rummer så megen historie, og byport og voldgravene er naturligvis en del af dem.

Cité Internationale de la Gastronomie & du Vin (Dijon)

Den 6. maj åbnede Cité Internationale de la Gastronomie & du Vin (CIGV) i Dijon. Et spændende kompleks der har kostede intet mindre end 1.8 mia. DKK at bygge! Det rummer bl.a. et museum, der fortæller om distriktets vine, en vinskole, med kurser ud i den højere gastronomi på fransk og engelsk, restauranter, en boghandel og en biograf, hvor der vil blive vist vinøse og kulinariske film. Der er desuden en 500 m2 stor vinforretning ”Cave de la Cité” med 3.500 forskellige vine og med over 250 forskellige Bourgognevine, der kan købes ”by the glass”.

Notre-Dame des Vignes (Pommard)

Rejst i 1871 og står smukt placeret med udkig udover vinmarkerne i Pommard – som vinbøndernes skytsengel.

Udsigt Nolay (Nolay)

Den lille by Nolay er særdeles charmerende, og har også et par hyggelig lokale Restauranter, der bestemt er et besøg værd til en lille let frokost. Over by er der en vidunderlig udsigt over landskabet, der er en tur værd. Der er et mindesmærke for 2. verdenskrig på udsigtsposten, der ligger udenfor Nolay i retning mod den lille by Cirey. Skiltningen er desværre dårlig, men kør mod toppen, og du vil finde små grusveje ind til udsigtspunktet. Det sidste stykke skal tilbagelægges til fods.

Château de la Rochepot (La Rochepot)

Et smukt gammelt slot, der kan dateres helt tilbage til 1180. Det er uhyre velholdt, og fremstår smukt og med masser af historie, der relaterer sig til området. Ligger kun få kilometer fra Chassagne-Montrachet. Det koster lidt at besøge slottet, men det er bestemt det værd.

Clos de Vougeot (Vougeot)

Dette ikoniske slot rummer uhyre megen historie i relation til Bourgogne og dets vinøse udvikling. De laver også vin, men det er nu mest for det historiske vingesus, man bør lægge vejen forbi. Et lille museum samt en “kiosk” gør, at der også er noget at købe og studere nærmere. Beliggende i Vougeot omkranset af den berømte grand Cru mark Vougeot.

Musées du Château de Savigny-lès-Beaune (Savigny-lès-Beaune)

Meget anbefalelsesværdigt at lægge turen omkring dette smukke gamle slot. Stedet rummer en fantastisk udstilling af gamle fly. Lige fra små propelfly til større passagerfly, samt en lang række krigsfly fra flere årtier. Sæt gerne en 1/2 eller 1/1 dag af til et besøg, der er masser af muligheder for at få en dag til at gå. I tillæg hertil er der også en historisk udstilling af gamle motorcykler og bilmærket Abarth – særdeles imponerende. Slottet laver også vin, som man kan smage og købe på stedet.

Notre-Dame des Vignes (Pernand-Vergelesses)

Også i denne by har de en skytsgudinde. Igen placeret skuende udover hele området står hun uhyre smukt. En fantastisk udsigt over Pernand-Vergelesses og de omkringliggende marker. Et oplagt sted til en picnic. Følg vejen fra centrum af byen “Rue de Frétille” og følg skiltene mod “viewpoint”.

Chateau de Pommard (Pommard)

Igen logisk nok beliggende i Pommard er dette smukke slot også et besøg værd. Igen er det som med Chateau de Meursault ikke pga. af deres vine, men igen slottet i sig selv. Smuk restaureret og med flot kunst spredt over slottets område. De laver også vin i og omkring Pommard, men det er ikke specielt spændende vine, og alt alt for dyre ift. deres kvalitet.

Chateau de Meursault (Meursault)

Naturligvis beliggende i Meursault er Chateau Meursault bestemt et besøg værd. Måske ikke så meget for kvaliteten af deres vin, men mere pga. slottet i sig selv. Skøn beliggende og smukt vedligeholdt. Man får mulighed for at smage deres vine, der bestemt er blevet bedre de senere år, men ikke er topniveau. Man kan også købe deres vine på stedet – det er dog ikke helt value for money vine i min optik.

Chateau du Citeaux (Meursault)

En uhyre smukt slot, hvor der også er 2 Restauranter. Den ene er omtalt her under Restaurant afsnittet, den anden har jeg aldrig besøgt. Slotte er som sådan ikke åben for offentligheden, men man kan sagtens gå en tur omkring slottet, og det bør man næsten, hvis man er i Meursault. Det er utrolig smukt.

Route des Grands Crus

Dette er ikke en bestemt attraktion, men en vin rute fra der dækker hele Côte d’Or fra Dijon i nord til Santenay i syd. Den strækker sig 60 km., og er en smuk tur, hvor du bliver ledt gennem de store vinmarker og små skønne små landsbyer byer på ruten. Pak en madkurv og gør stop undervejs – det er en skøn tur som man fint kan bruge en hel dag på når man er i Bourgogne for første eller anden gang. Det kan i øvrigt varmt anbefales, at cykle ruten istedet for at køre den i bil.

Køretur vest om Nuits-St.-Georges og Beaune

Naturen på ovenfor omtalte Route des Grands Crus er meget smuk. Men vil man gerne lige opleve lidt mere klassisk Fransk landskab, så vil jeg anbefale man tager en køretur oppe bag Côte de Nuits i det område, der bl.a. kaldes Hautes Côtes de Nuits og Hautes Côtes de Beaune. Små charmerende landsbyer, og en smuk natur præger landskabet, og køreturen er kun omkring 30-40 km., og kan gøre på under et par timer – men det er en skøn køretur.

Imaginarium (Nuits-St.-Georges)

Spændende udstilling om vinens verden, der er mere end blot en udstilling. Man kan næsten sige det minder lidt om Experimentarium i København. Der er masser af spændende muligheder for både børn og voksne. bestemt et besøg værd.

Abbey de Cîteaux

Religion har betydet meget for Bourgogne området, og der ligger nogle store og smukke klostre flere steder i områder. Dette ligger ca. 20 km. fra Beaune by, og er bestemt et besøg værd. I skal lige besøge hjemmesiden, så i er sikre på det er åbent, da åbningstider godt kan svinge lidt fra sæson til sæson. På stedet er der i øvrigt en hyggelig lille butik, hvor man kan køber lækkerier primært fra klosteret.

Abbay de Fontenay (Montbard)

Ca. 60 km. fra Beaune ligger dette særdeles smukke kloster, der helt sikkert er en køretur værd. Som beskrevet ovenfor så fylder religionen meget i området, og klosteret rummer ligeså megen historie.

Romanée Conti (Vosne-Romanée)

En vinmark! Men ikke hvilken som helst vinmark. Fra denne mark, der ejes 100% af Domaine de la Romanee Conti, kommer verdens dyreste rødvin, der i nye årgang koster kr. 100.000 eller mere – pr. flaske! Den skal man se. Marken er faktisk en af Frankrigs mest besøgte turist attraktioner.

Montrachet (Puligny-Montrachet)

Også en vinmark. Men herfra kommer så verdens dyreste hvidvin. Denne mark har flere ejere, og der laves omkring 20 forskellige udgaver af Montrachet Grand Cru hvidvin. Domaine Leflaive laver under 1.000 flasker, og den er formentlig den dyreste af dem alle med priser på kr. 20.000 eller mere pr. flaske.

Er du over 18 år? Denne hjemmeside indeholder varer, der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år. Bekræft venligst at du er over 18 år - tak.
Indkøbskurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0