Dekantering af Champagne
Skal Champagne dekanteres?
Skal man åbne i god tid eller dekantere Champagne før man skal nyde den?
Umiddelbart tænker man måske, at det er et lidt fjollet spørgsmål for de fleste behandler nok ikke Champagne helt på samme måde som man behandler rødvin eller hvidvin. Men Champagne er jo vin på samme måde som alt andet – med den undtagelse at der er bobler i Champagne. Derfor kan Champagne faktisk også have gavn af åbning et par timer før servering, og i enkelte tilfælde sågar dekantering.
Det sidste – altså dekantering – vil kræve en meget forsigtig hånd, så man bevarer boblerne (det hører sig jo til i Champagne). Men lad det være sagt med det samme – det er meget sjældent noget jeg selv gør – eller for den sags skyld anbefaler.
Men at åbne en Champagne 1-2 timer før den skal drikkes kan jeg bestemt godt anbefale. At give sin Champagne lidt luft inden den skal drikkes vil udløse flere smagsnuancer med iltningen. Der vil naturligvis forsvinde lidt bobler, men de forsvinder med garanti ikke helt. Prøv dig lidt frem og start evt. med at åbne din favorit Champagne en ½ times tid før du vil drikke den, og så næste gang kan du prøve at åbne den en times tid før – og så fremdeles – så finder du vinens ”åbnings sweetspot”, og føjer igen et lag til smagsoplevelsen – god fornøjelse.
Og nå ja – jeg har jo masser af Champagne man kan teste det på…