Dekantering af vin

Vin elsker luft…

Jeg bliver ofte spurgt, om vinen skal dekanteres og i givet fald hvor meget. Og det er super relevant, så her kommer lidt tips og tanker omkring emnet.

Hvorfor dekantere?

Der er egentlig to gode grunde til at dekantere. Dels kan man frigive smags- og duftstoffer i særligt yngre vine, og dels kan man undgå at få bundfaldet i særligt ældre vine op i glassset. Mine tips her handler primært om det første – altså dekantering af unge vine.

Hvornår skal vinene dekanteres?

Jeg plejer gerne at sige, at næsten alle vine har glæde af den iltning en dekantering giver vinen. Og det gælder hvide vine såvel som røde vine. Blandt de lidt billigere vine er effekten nok størst blandt de røde, men ingen ung vin tager decideret skade af en dekantering. Jeg er overvist om, at alle på et eller andet tidspunkt har prøvet at sidde med en vin i glasset, der bare blev bedre glas for glas og slurk for slurk. Ofte ganske enkelt fordi vinen åbner mere op, når den kommer i forbindelse med ilt i enten karaflen eller glasset.

Hvor lang tid inden servering?

Det er svært at sige præcist, hvor lang tid en vin skal bruge inden den har fået den optimale effekt af dekanteringen. Du skal prøve dig lidt frem. Men du kan roligt, som et minimum, dekantere den 1 time før den skal serveres. Men ofte har vinen glæde af både 2, 3 eller 4 timers dekantering. Som tommelfingerregel kan du godt gå efter, at jo kraftigere vinen er, jo længere tids dekantering vil vinen have glæde af. Men hvis du med de unge vine sigter efter 1-2 timers dekantering for hvide vine, og 2-4 timers dekantering for de røde vine, så er du allerede ved at optimere din smagsoplevelse betydeligt.

Og husk så at servere den ved den rigtige temperatur. Et emne jeg har behandlet før i mine tip om vin, og som du finder blandt mine tidligere tips på denne side.

Hvilken karaffel skal jeg bruge?

Der findes i dag et hav af karafler på markedet. De findes i alle former og prisklasser, og der er altså ikke nødvendigvis sammenhæng mellem pris og kvalitet (effekt) blandt karafler. En karaffel til over 1.000 kroner behøver ikke være bedre end en til 100,-. Og selv dyre karafler kan være uhyre dårlige at hælde af, og altid efterlade dråber på både glas og dug/bord.

Så prøv nogle forskellige karafler af. Du vil opleve at nogle af de billigere måske er nemmere at arbejde med, og at de faktisk er bedre at hælde af uden drypperi. Forskellige karafler har også forskellige former – nogle slanke og nogle brede. De brede karafler betyder naturligvis en større overflade, og dermed mere iltning, mens det modsatte er tilfældet med de slankere karafler. Betydningen er ikke så stor med de helt unge vine, men igen her kan du med fordel anvende de brede karafler til de kraftige vine, og de slankere karafler til de – ja lidt slankere vine.

Og skulle du være et sted, hvor der ikke er en karaffel, så find i stedet en skål (der IKKE må dufte af gammel mad eller lign), og hæld roligt vinen over i skålen. Er der bundfald tilbage i flasken, så skyl flasken grundigt, og hæld derefter vinen tilbage (igen forsigtigt) i flasken – dermed bruger du faktisk flasken som karaffel. Det er slet ikke så svært at ramme flaskeåbningen, hvis skålen har en lille hældetud.

Afrunding

Selve dekanteringen skal helst ske stille og roligt – ikke noget med at ”kaste” vinen ned i karaflen – husk det er et naturprodukt. Og lad dekanteringen foregå mens både flaske og karaffel holdes lidt på skrå, så kan du også holde øje med, hvornår bundfaldet kommer – hvis der ellers er bundfald i den unge vin.

Og med skelen til mit eget sortiment, så kan alle vinene med fordel dekanteres – uden undtagelse. Alle kan tåle minimum 2 timers dekantering, så vær ikke nervøs for de ”fiser” ud – de holder med sikkerhed til det.

Når det handler om ældre vine, så er mine anbefalinger ganske anderledes. Mere herom i august måneds tip om vin….

Skål og god fornøjelse!

Er du over 18 år? Denne hjemmeside indeholder varer, der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år. Bekræft venligst at du er over 18 år - tak.
Indkøbskurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0