Hvad betyder årgangen?

Vinens årgang har stor betydning

Det meste vin der produceres, er årgangsvin. Altså vin hvor druerne stammer fra samme høstår. Men hvad betyder det egentlig for vinen? Og har det reel betydning om vinen er fra årgang 2013 eller 2015?

Det korte svar er ja.

Men for nogle vine har det større betydning end for andre. Man kan vel lidt forenklet påstå, at det har større betydning for vine af en vis kvalitet, og mindre betydning for de lidt billigere vine af knap så god kvalitet.

Men at der kan være forskel på samme vin fra år til år, er der bred enighed om, og da vi jo reelt har med et landbrugsprodukt at gøre, er det jo ikke så overraskende, at vind og vejr påvirker vinplanterne, og derved i den sidste ende druekvaliteten og den efterfølgende kvalitet af vinen. At det er relevant at snakke om klimaforandringer i relation til vinproduktionen, er jo også et bevis for, at vejret har ganske stor betydning, og at der dermed kan være stor forskel på en vin fra årgang 2013 og 2014.

Antallet af solskinstimer, nedbørsmængder, nattetemperaturer, forårsfrost m.m. er vejrforhold, der har stor indflydelse på en årgangs slutkvalitet. Og henover sæsonen er det heller ikke ligegyldigt, hvornår der er varmt, hvornår regnen falder, hvor meget det blæser og hvornår. Man kan godt snakke om den perfekte sæson, men det er ikke helt ligegyldigt med faktorernes orden så at sige.

Alverdens vinregioner er jo spredt udover hele kloden. Så skal man vide om en specifik årgang er blandt de bedre eller mindre gode, ja så skal man dykke ned i den enkelte vinregion, og søge informationer om årgangens kvaliteter. Indenfor samme region kan der sågar være forskel på kvaliteten fra nord til syd, eller sågar på eksempelvis kvaliteten af røde eller hvide vine. Heldigvis bugner Internettet med informationer om dette, så der er altid hjælpe at hente.

Og når det gælder årgangsvurdering i Champagne og Bourgogne kan du jo starte med at søge lidt hjælp på min egen hjemmeside HER.

Nå, men betyder det så, at man kun skal købe vin fra de bedste årgange?

Her er det korte svar nej.

Der kan være store stilforskelle fra år til år i samme region, så det kan jo være at dine smagspræferencer faktisk bedst rammes i en mindre god årgang. Og mange af de store årgange kræver ofte en masse tålmodighed ift., hvornår det er bedst at drikke vinen. Men vine fra lidt svagere årgang ofte har bedst af at blive nydt som helt unge vine – og naturligvis stadig smage vidunderligt.

Nogle gange kan de ligefrem være en fordel at købe vine fra de kvalitetsmæssige lidt svagere årgange. Ofte vil prisen være lavere – nogle gange en del lavere endda. Prisen på vinene fra en årgang, der er af eksperter udråbes som en kæmpe årgang, vil jo ofte have en tendens til at stige i takt med den voksende efterspørgsel.

Og i tillæg hertil er det også vigtigt at understrege, at i dag er forskellene mellem de enkelte årgange nok mindre end de var for et par årtier siden. De skyldes primært det forhold, at vinbønderne ganske enkelt er blevet dygtigere til at kompensere for det lunefulde og omskiftelige vejr – godt hjulpet på vej af også en teknologisk udvikling på området.

Så der kan være store forskelle på de enkelte årgange, men undlad ikke at købe vine fra langt de fleste årgange – der kan som anført ovenfor være gode grunde til også at købe vinene fra de lidt svagere årgange.

Men vigtigst af alt – prøv dig frem. Og som altid er du velkommen til at kontakte mig, hvis du er i tvivl, og evt. gerne vil høre lidt mere om en specifik årgang.

Skål!

Er du over 18 år? Denne hjemmeside indeholder varer, der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år. Bekræft venligst at du er over 18 år - tak.
Indkøbskurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0