Rengøring af vinglas

Hvordan skal jeg vaske mine vinglas af?

Jeg er blevet spurgt flere gange, hvordan man bedst vasker sine vinglas af. Selvom det bliver lidt nørdet, så vil jeg her knytte et par kommentarer og forslag til emnet.

Langt de fleste vinglas tåler faktisk at komme i opvaskemaskinen. Det er jo både praktisk og nemt. Men det er ikke en god ide. Af primært to grunde. Dels kan der ikke undgå at komme kalkaflejringer på glassene – og det er ikke kønt. Og dels kommer dine glas til at dufte af sæbe m.m. efter endt maskinvask.

Krystalglas har faktisk en ru overflade, selvom man ikke kan det med det blotte øje. At overfladen er ru, er helt bevist idet en ru overflade bedre frigiver duftpartikler end en glat overflade. Men det betyder samtidig at sæberester m.m. fra opvaskemaskinen sætter sig på den ru overflade, og det betyder, at man kan dufte sulfo m.m. selv i et nyvasket glas.

Så vinglas skal vaske af i hånden i meget varmt vand. Og i forlængelse af problematikken ved at putte dem i opvaskemaskinen, så skal man naturligvis heller ikke anvende sulfo, når man vasker dem af. Kun varmt vand. Du skal heller ikke benytte opvaskebørsten. Den er fyldt med mad og fedtrester – alt sammen partikler, der sætter sig i glassene, og dermed kan påvirke duft- og smagsoplevelsen, når glassene tages i brug igen.

Vask dine fingre grundigt så de også er fri for mad- og fedrester, og skyl så glassene grundet i det varme vand, og brug dine fingre til at rengøre glassene med. Sidder der vinrester i bunden af glasset, som du ikke kan komme ned til med dine fingre, så brug undtagelsesvis en ren børste, og sørg så for at skylle rigtig grundigt efter med meget varmt vand.

Og så skal de tørres. Lader du dem stå for at tørre af sig selv, efterlader det naturligvis kalkpletter på glassene. Så du skal naturligvis anvende et viskestykke. Men her render vi ind i udfordringen med duftpartikler igen. Dit viskestykke er formentligt vasket i vaskemaskinen – med sæbe. Det betyder, at dit viskestykke også dufter af sæbe, og du kommer til at overføre duftpartikler fra viskestykket til glasset. Så hvad så – en føntørrer? Nej dog ikke. Men indkøb dig et par klassiske viskestykker og kog dem inden du tager dem i brug. Og sørg for at du ikke bruger disse viskestykker til andet end at tørre vinglas og karafler af med. Hvis viskestykket på et tidspunkt har brug for at blive rengjort (efter et par års brug måske…), så kog dem igen. De skal jo ikke i vaskemaskinen.

Lidt nørdet – ja ikke! ….men du undgår, at dine glas dufter, og dermed påvirker vinens duft og smag, når den kommer i glasset.

Følger du ovenstående procedure, så får du et neutralt glas, og så kan vinen for alvor få lov til at vise hvad den kan.

Alt dette gælder naturligvis også for rengøring af karafler.

Er du over 18 år? Denne hjemmeside indeholder varer, der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år. Bekræft venligst at du er over 18 år - tak.
Indkøbskurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0