Historien om Chateau du Clos de Vougeot

Château du Clos de Vougeot

I Bordeaux vrimler det med mere eller mere imponerende Chateaus. I Bourgogne derimod er langt de fleste producenter små domaines/huse, hvortil der blot hører nogle produktionsfaciliteter.

Så hvorfor ligger der et imponerende Chateau midt i Grand Cru marken Clos Vougeot? Chateau du Clos de Vougeot ligger lige midt i den 88 hektar store vinmark, og her er den korte historie bag.

 

Hvorfor lige her?

I året 1110 fik munkene fra Abbaye de Cîteaux skænket noget tilgroet og tilsyneladende ufrugtbart jord. De besluttede sig for, at plante vinranker og begyndte at producere vin. Det var startskuddet på vinproduktionen i marken Clos Vougeot, og de byggede løbende lidt landbrusbygninger og det lille kapel og de tilhørende sparsomme bygninger..

Selve slottet efterfølgende blev bygget i 1551 som en slags ombygning/tilbygning af et lille kapel og dets tilhørende små bygninger. I de efterfølgende årtier og århundreder fungerede det som produktionssted for munkene fra Abbaye de Cîteaux (det berømte kloster beliggende i byen Saint-Nicolas-lès-Cîteaux, syd for Dijon). Det blev ikke vedligeholdt ret godt, og var nær ved at gå til grunde pga. misligholdelse og den franske revolution.

 

Redningen

Det blev i 1789 reddet af bankmanden Gabriel-Jules Ouvrard, der overtog ejerskabet af slottet. Han blev efterfulgt af vinhandleren Léonce Bocquet, der i dag anses som den egentlig redningsmand. Denne blev i 2013 mindet og anerkendt idet den kort vej op imod slottes indgang blev navngivet Bocquet.

I 1920 overtog vinbonden, og Vosne-Romanée’s borgmester, Etienne Camuzet slottet. Han ejede slottet indtil 1944, hvor ejerskabet blev overført til Société civile des Amis du Château. Det dannede grundlaget for, at Confrérie des Chevaliers du Tastevin (læs om dem HER) kunne etablere deres hovedkvarter på slottet i 1945.

I 1949 fik slottet status af Historisk monument, og er i dag et områdets største turistattraktioner, der er åbnet året rundt for offentligheden.

 

UNESCO vedensarv

Som bekendt blev Bourgogne (Côte d’Or) udråbt som UNESCO verdensarv i 2015, og man besluttede at Chateau du Clos de Vougeot skulle være hovedsædet for ”Climats du Vignoble de Bourgogne”.

 

Gammel vinpresse

Broderskabet

Din næste fest?

Er du over 18 år? Denne hjemmeside indeholder varer, der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år. Bekræft venligst at du er over 18 år - tak.
Indkøbskurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0