Årgangene i Montalcino (Toscana)

Årgangsvurderinger af vinene fra Montalcino

Gennemgangen her er kun vurdering af kvalitetsniveauet for de røde vine Brunello di Montalcino og Rosso di Montalcino. Der skelnes ikke mellem de to vine, da en god årgang naturligvis smitter positivt af på begge typer vin.

Montalcino ligger som bekendt i Toscana, og det er derfor et varmt vindistrikt. De enkelte markers placering har derfor kolossal indflydelse på, hvor meget eller hvor lidt vejret påvirker kvaliteten af druerne. Men i det store hele følges områderne i den lille region nogenlunde ad, når det kommer til den enkelte årgangs kvaliteter.

Som I sikkert allerede ved kommer Brunello di Montalcino først på markedet fire år efter høståret. Derfor er årgangsvurderingerne altid “lidt forsinket” sammenlignet med eksempelvis årgangene i Bourgogne.

 

2020

Meldinger fra mine to producenter er positive. Tilsyneladende både høj kvalitet og kvantitet. Men alt for tidligt at dømme den potentielle kvalitet endnu. Mere følger når det er muligt.

 

2019

Også i 2019 er der udelukkende positive meldinger fra Montalcino. Det kan blive endnu en fantom årgang, da betingelser hele året har været nærmest perfekte. For tidligt at dømme, men det tegner særdeles lovende.

 

2018

Alt tyder på en ganske lovende årgang, men desværre ikke mange informationer endnu om denne kommende årgang. Rosso fra mine to producenter er dog aldeles fremragende.

 

2017

Et klassisk varmt år der tegner til at levere dejlige vine. Men desværre endnu ikke megen information om årgangen. Rosse fra mine to producenter levere dejlige vine med rig, fyldig og varm frugt.

 

2016

Brunello vinene fra denne årgang bliver frigivet lige om lidt. Og hvilken årgang….Det tegner til den bliver endnu bedre end den flotte årgang 2015, og det siger ikke så lidt. Lovprist i brede kredse blandt internationale vinkritikere, og flere af vinene i mit sortiment har allerede fået uhyre flotte anmeldelser. Glæd jer. En nærmest perfekt sæson der i den grad har leveret flotte druer til både Rosso og Brunello.

 

2015

Allerede anerkendt som en uhyre flot årgang. Sommeren var varm – som altid. Men ikke meget varm og med tilpas mængder af nedbør. Det har resulteret i meget flotte vine – naturligvis både Brunello og Rosso. Moden frugt med den klassiske flotte Sangiovese tannin, og med en kvalitet der giver særdeles langtidsholdbare vine.

Se mine Brunello vine fra denne årgang HER.

 

2014

En ret kølig og forholdsvis våd sæson, hvor der var færre solskinstimer end normalt. Udbyttet blev lavt og en del producenter deklassificerede deres Brunello, så produktionen af Rosso blev høj. Det er blevet en fin årgang, der dog ikke besidder helt samme kvaliteter og lagringspotentiale som eksempelvis 2013 og 2014. Men de er uhyre velsmagende og meget imødekommende også som helt unge.

Se mine Brunello vine fra denne årgang HER.

 

2013

Nogen kalder dette en klassisk årgang for Brunello. En årgang med elegante og langtidsholdbare vine. Særdeles tilgængelige også som helt unge. Det var et generelt en ret kølig sæson uden de store nedbørsmængder. Det krævede masser af arbejder i markerne. Da det blev lidt køligere i september blev sæsonen trukket ud, og druerne modnedes langsomt. Det har flotte medium fyldige vine med masser af finesse. Tilgængelige med lang holdbarhed – flot årgang!

Se mine Brunello vine fra denne årgang HER.

 

2012

En vanskelig årgang med meget ustadigt vejr. En våd vinter og ekstrem varm og tør sommer, der sluttede med store nedbørsmængder. Men resultatet blev bedre end forventet, og det var som om druerne havde vænnet sig til varmen, og derfor også kunne modstå den og forblive i “voksefasen”. Men det endte med små koncentrerede druer, og dermed et meget lavt udbytte. Så det er årgang med en meget lav produktion. Slutresultatet er blevet en fin og elegant årgang, der udvikler sig ganske hurtigt. Åbne og imødekommende.

Se mine Brunello vine fra denne årgang HER.

 

2011

Det er altid svært at følge efter en flot årgang, som tilfældet var i 2010. Vinteren var mild med moderate mængder både sne og regn. Foråret kom lidt tidligere end normalt med varmt vejr og over gennemsnitlige nedbørsmængder. Det resulterede i en tidlig blomstring. Juni var flot, men i juli og august blev det særdeles varmt, og igen uden de store nedbørsmængder. Ganske gode høstbetingelser men en årgang til den varme side. Her skal man lede efter de højt beliggende producenter, der var lidt mindre varmeramt. Mængderne ikke så store, men generelt blev resultatet bedre end forventet, men ikke en stor årgang af hverken af Rosso eller Brunello.

 

2010

Foråret var vådt og koldt, hvilket betød blomstringen fandt sted relativt sent. Det betød også at det overordnede udbytte blev lavere end normalt. Sommeren blev varm, og det betød den delvis kompensering for det kolde forår. Slutresultatet blev en forrygende flot årgang, der både kan nydes forholdsvis unge, men som også rummer en stort lagringspotentiale.

 

2009

Et vådt forår der fortsatte helt ind i juli. Det blev fra midten af juli afløst af en både meget varm og meget tør sommer. Det gjorde dog ikke så meget med tørken, da planterne havde fået rigeligt med vand, så der var reserver i tanken så at sige. Det betød hverken planter eller druer blev ramte af tørke “stress”. Slutresultatet blev en glimrende årgang med både finesse og Sangiovese tanniner.

 

2008

En god stabil årgang. Udbyttet endte med at være meget lavt, da hagl satte ind i midten af august måned. Det kostede i omegnen af 40 procent af druerne. Derefter satte varmt og tørt vejr ind, og var med til at løfte årgangens kvalitet. Nok en årgang man ikke skal gemme for længe i kælderen.

 

2007

Endnu en flot årgang med rigtig gode betingelser. En klassiske varm og tør Toscana sommer, der har givet flotte vine over en bred kam. Ret tilgængelige med en ganske fint lagringspotentiale.

 

2006

En årgang der efter min opfattelse ikke er helt ulig 2004. Ikke helt så elegante, men med flot balance og masser af lagringspotentiale. Tannin strukturen er lidt strammere end i 2004, og har brug for mere tid i kælderen.

 

2005

En ganske fin sæson, der dog blev påvirket af alt for meget ren under høsten. Det har resulteret i ganske fine vine, der har smagt godt fra første dag, men som ikke rummer det helt store lagringspotentiale. De er blevet ret elegante, og rummer ikke det helt store lagringspotentiale.

 

2004

En vidunderlig og flot årgang. Igen et år med ideelle betingelser for Sangiovese, der har leveret vine med flot balance og stort lagringspotentiale. En årgang med ekstraordinære elegante Sangiovese vine.

 

2003

Også i Montalcino var dette en ekstrem varm årgang. Og dertil med nedbørsmængder langt under gennemsnittet. Mange producenter i de lavest beliggende områder oplevede planter, der ganske enkelt gik i dvale pga. de vejrmæssige betingelser. For mange af dem betød det “kogt” frugt med bitre tanniner og lav syre. man skal være meget selektiv, hvis man vil anskaffe sig lidt vine fra denne årgang.

 

2002

Som i så mange andre distrikter er dette ikke nogen god årgang i Montalcino. Særligt mod slutningen af sæsonen kom der uhørt store mængder vand, og det har påvirket kvaliteten af årgang i markant negativ retning.

 

2001

En ret flot årgang i Montalcino med flotte betingelser hele sæsonen. Det har resultaret i harmoniske og velbalancerede vine, der fortsat fremstår unge og friske. Der er et meget stort lagringspotentiale i årgangen.

 

2000

En meget varm årgang – som i MEGET varm. Tør var den også, og det har resulteret i ligefremme vine, der nok vil præsenterer sig bedst mens vinene fortsat er unge. Enkelte producenter har dog lavet vine, der kan lagre i nogle årtier.

 

1999

Også en meget flot årgang, hvorfra jeg selv har haft fornøjelsen, af at smage mange forskellige vine. De er uhyre velkomponeret med et fortsat stort potentiale.

 

1998

En særdeles langtidsholdbar årgang. Ved frigivelsen var det tætte og kompakte vine, der havde brug for omkring et årti i kælderen. De blomstrer nu, men der er mange år tilbage i denne årgang endnu.

 

1997

En varm sæson gav dejlige rene vine, der har været imødekommende lige siden de blev frigivet. Druerne var flotte modne da de skulle høstet, og sorteringen var nem. Vinene er generelt holdbare, men er måske generelt vurderet på toppen af deres ydeevne lige nu (2021).

 

1996

En ganske flot årgang. En klassisk varm sommer gav lækre åbne og imødekommende vine. Det er en årgang, der er ved at være moden.

 

Af lidt ældre årgange kan særligt årgangene 1990, 1988 og 1985 fremhæves som særdeles flotte årgange for området.

Er du over 18 år? Denne hjemmeside indeholder varer, der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år. Bekræft venligst at du er over 18 år - tak.
Indkøbskurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0