Druerne i Montalcino
Druerne (druen) i Montalcino
I Montalcino, hvor de berømte Brunello vine produceres, benyttes kun få druer til vinproduktionen.
Én af dem overskygger dem alle, og det er naturligvis Sangiovese, der er den eneste druer, der beskrives her.
Der laves også søde vine i Montalcino, hvor druen Muscadella anvendes.
Sangiovese
Sangiovese er ikke bare Sangiovese. Der findes en lang række varianter/kloner i hele Toscana. I Montalcino er det Sangioves Grosso der anvendes, og den er med til bl.a. at give vinene deres dybe mørkerøde farve.
Der menes at være ca. 14 Sangiovese kloner, hvor Sangiovese Grosso betragtes som den ypperste af dem alle.
Sangiovese er beplantet på ca. 10% af alle vinmarker i Italien, og altså den eneste røde drue, der anvendes i Montalcino til både Rosso og Brunello vinene.
Det er ikke så mærkeligt, at det netop er denne drue, der gennem tiden er blevet en af de druer, der producerer nogle de bedste italienske vine. Den hårdfør, selvom den ikke har så tyk skind, og kan derfor tåle det til tider barske og varme klima flere steder i Toscana.
Smagsprofilen på Sangiovese-druen er kendetegnet ved høj syre og mange tanniner, hvilket kan være med til at give vinene et godt lagringspotentiale. De typiske dufte er røde bær som jordbær, ribs, hindbær og kirsebær samt viol og røg.
Sangiovese druen er en gammel druesort. Tidligste omtale og anvendelse af druen, dateres tilbage til de romer-tiden, da de der blev kaldt Sanguis Jovis, latin for ”Joves blod”. Sangiovese er således den moderne version af det latinske navn, og har stadig den samme betydning.
Mange historikere er enige om, at Sangiovese druer således er en indfødt Italiensk sort, og altid har været i brug i Italien. Gryder og urner, der engang indeholdt disse druer, er blevet opdaget i Toscana, hvor Etruskerne tidligere eksisterede.
Se alle mine vine lavet på Sangiovese HER.