Druerne i Piemonte

De mest udbredte druer i Piemonte

Italien er kendt for, at der findes helt utrolig mange druer, der anvendes til vinproduktion.

I Piemonte findes også mange der, der indgår mere eller mindre i produktionen af områdets vine. Her er en præsentation af de mest kendte og anvendte druer.

Andre druer er Albarossa, Bonarda, Brachetto, Cortese, Croatina, Erbaluce, Favorita, Grignolino, Malvasia Nera, Neretta Cuneese, Ruchè, Timorasso, Uva Rara og Vespolina.

Gennemgangen er i alfabetisk rækkefølge.

 

Arneis

Arneis betyder på den lokale dialekt uromager eller uforskammet. Formentlig til reference til druernes kvalitet, der tidligere var meget svingende og uforudsigelige.

Denne hvide drues oprindelse er ikke kendt, men den går uden tvivl meget langt tilbage i tiden.

Dokumentation fra det femtende århundrede nævner dens eksistens i Roero, der fortsat den dag i dag er området med dens største udbredelse. Efter at have været meget populær i flere århundreder, så forsvandt den næsten fra overfladen i vinkrisen i mellemkrigstiden. I slutningen af 1960’erne var den næsten helt væk, og stod blot i nogle få rækker sammen med Nebbiolo druen.

Men en lille gruppe producenter, mente det var vigtigt for området, med en god hvidvin. Det blev Arneis redning, og siden er det tilplantede areal steget støt. I den proces var man meget omhyggelig i udvælgelsen af kloner, hvilket har løftet vinenes kvalitet betydeligt.

Se mine vine lavet på Arneis HER.

Barbera

Den mest udbredte drue I Piemonte. Den dækker over 50% af de beplantede vinmarker.

Den er blevet brugt i Piemonte i flere hundrede, og kan formentlig dateres helt tilbage til 1200-tallet.

Det er en stærk og modstands- og tilpasningsdygtig drue, der kan klare mange forskellige jordbundstyper og klimatyper. Den leverer altid højt udbytte uanset, hvor den dyrkes. Den vandt særlig stor udbredelse i slutningen af det 19. århundrede, hvor den viste stor modstandsdygtighed overfor Phylloxera (vinsygdommen der har ødelagt et utal af vinmarker).

Den kan levere vine, der kan (og bør) nydes som helt unge, men er også i stand til at levere vine, der er særdeles langtidsholdbare.

Den blev tidligere opfattet som en lidt for rustik drue, der ikke kunne sælges uden for Piemonte regionen. Men med forbedret og omhyggelig vinificering, er det lykkedes fra druen (og vinbønderne), at producere fremragende vine, der i dag efterspørges over hele kloden.

Se mine vine lavet på Barbera HER.

Dolcetto

En af de originale og oprindelige druer i Piemonte. Den nævnes første gang i litteraturen i 1500-tallet. Den dyrkes i dag i det meste af Piemonte, og er særlig velegnet til områder med kalkholdig jordbund, og gerne på marker i 250 – 600 meters højde.

Druen er ikke så modstandsdygtig som Barbera, men er alligevel en meget populær drue, der anvendes til både vin og en slags syltetøj, som nydes sammen med de lokale oste.

Druens navn stammer fra dens ekstraordinære sødme. Men det er lidt vildledende for vinene, da det bestemt ikke er søde vine, der produceres på Dolcetto druen.

Druen leverer friske og lette vine, der er fremragende til næsten ethvert måltid. Men druen er også i stand til at levere mere fyldige og langtlevende vine, der kan gemmes i årevis.

Se mine vine lavet på Dolcetto HER.

Freisa

Freisa er en rød druesort, der også er en af de oprindelige druer i Piemonte. Den er udbredt særligt i området omkring Asti, Casale Monferrato, Alessandria og Cuneo.

Man kan ikke med sikkerhed datere, hvornår druen så dagens lys, men den er nævnt i litteraturen tilbage i begyndelsen af 1500-tallet. I slutningen af 1880’erne er den nævnt som en af Piemontes vigtigste druesorter.

Den er en tilpasningsdygtig drue, og trives under mange forskellige jordbundsforhold. Man ser den derfor også i de fleste af distrikterne i Piemonte.

Moscato

En særdeles aromatisk drue, der svarer til bl.a. den fra Muscat drue.

Den dyrkes i det meste af Italien, og er formentlig indført fra Middelhavsområdet.

Navnet stammer sandsynligvis fra det latinske muscum (mos) på grund af den karakteristiske aroma. Kendt af grækerne som Anathelicon moschaton, og af romerne som Apiana, sandsynligvis fordi det tiltrækker sværme af bier pga. dens sødme. Druen er blandt de ældste eksisterende sorter i Italien.

Det er en uhyre aromatisk drue, der foretrækker jordbund rig på kalksten, marl, tør og helst med meget lidt tilstedeværelse af ler. Og meget gerne i blæsende omgivelser, der kan bidrage til at holde fugtigheden nede. Den har høj modstandsdygtighed over for tørke og kulde, og når den modnes når den et naturligt højt sukkerindhold.

Se mine vine lavet på Moscato HER.

Nebbiolo

En af de ældste originale druer i Piemonte. Og i øvrigt en af de mest prestigefyldte druer i Italien.

Navnet stammer fra ”nebbia” – det italienske ord for dis eller tåge. Nogle mener det skyldes det tågede udseende druerne har, mens andre mener det skyldes, at den sent modnende drue ofte høstes i det tidlige efterårs ofte forekommende tåge.

Kendt som ”dronningen af røde druer” er det en særdeles krævende drue at dyrke. Den kræver omfattende pleje og opmærksomhed for at den trives optimalt. Netop af den grund har den gennem historien været både hadet og elsket. Men i Piemonte har vinbønderne altid været loyale overfor ”dronningen”.

Nebbiolo kræver den perfekte jordbund (gerne meget rig på kalk), sydvendte skråninger og masser af beskæring. Den blomstrer ofte i begyndelsen eller i midten af april, og modner senere end de fleste røde druer i regionen. Den foretrækker langsomme temperaturændringer i sæsonen, men de daglige svingninger mellem dag og nat er næsten en forudsætning for et godt resultat.

Den trives bedst i marken med en beliggenhed mellem 200 og 450 meters højde.

Den leverer kraftige og rige vine med et højt indhold af tanniner. Men når den modnes forvandles den til bløde og elegante vine med alderen.

Druen leverer nogle af de mest berømte vine fra Piemonte – Barolo og Barbaresco.

Se mine vine lavet på Nebbiolo HER.

Er du over 18 år? Denne hjemmeside indeholder varer, der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år. Bekræft venligst at du er over 18 år - tak.
Indkøbskurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0