Årgangene i Champagne

Årgangsvurderinger af Champagne

Hver årgang har sit helt eget udtryk, der naturligvis udspringer fra, at vejret aldrig er ens fra år til år. Selvom mange champagneproducenter har deres helt egen unikke stil, så vil vinene alligevel være forskellige fra år til år.

Og den helt afgørende faktor er naturligvis vejret. Temperaturen, nedbørsmængden og -typen, luftfugtigheden, vindforholdene og meget meget mere påvirker den endelige slutresultat. Og de bedste årgange har dermed i sagens natur været begunstiget af optimale vejrforhold.

På denne side kan du se, hvordan de seneste årgang er vurderet, og lidt om hvordan vejrforholdene har spillet ind. Der er optegnelser mange årtier tilbage, men jeg har valgt kun at gå tilbage til årgang 2002 (årgang 1996 er også lige taget med). De fleste af de vine, jeg tilbyder er jo fra yngre årgange.

Vinkritikere er ikke altid enige om kvalitetsniveauet, og der kan faktisk være ret stor forskel på, hvordan de vurderer kvaliteten af den enkelte årgang. Men som regel er de enige om, at eksempelvis årgangene 1996, 2002, 2008 og 2012 er særdeles flotte årgange i Champagne.

Men det er vigtigt at huske på, at Champagne som bekendt dækker et kæmpe areal, og at der samtidig dyrkes 3 forskellige druesorter. Det betyder, at de enkelte områder og druer kan have kvalitetsmæssigt meget store forskelle i det enkelte år.

Så nedenstående gennemgang er blot en overordnet vurdering, så du kan få et lille overblik over, hvilke årgange du måske kunne tænke dig at prøve.

 

2020

Heller ikke i Champagne kan vi endnu fælde dom over årgangens potentielle kvalitetsniveau. Men meldingerne fra de producenter jeg importerer vine fra er ikke til at tage fejl af. De er meget begejstret for kvaliteten. De er tilgengæld ikke begejstret for kvantiteten, da myndighederne satte et ret lavt udbytteloft grundet det svage salg dette år. Det svage salg forårsaget af Covid-19. Det kan tyde på, at vi kan få en unik trilogi af flotte årgange. 2018, 2019 og 2020 kan blive en fantastisk trio af sublime årgange. Tiden vil fælde den dom – mere følger.

 

2019

Meldingerne fra mine producenter tyder på en årgang med flot kvalitet og ganske pæne udbytter. Vejret har været mere gunstigt end i Bourgogne, og en lang periode med forholdsvis kølige nætter har kompenseret for en tør sommer med masser morgendug.

 

2018

Vi kan ikke endnu “dømme” slutkvaliteten af denne årgang, men meget tyder dog på, at den over stort set hele Champagne kan blive en ret fantastisk årgang. Der er ifølge mine producenter høje udbytter og druer af meget høj kvalitet. Så det skal blive spændende at følge den årgang de næste mange år. Vejret har artet sig helt fantastisk over det meste af Champagne, og givet næsten optimale betingelser i alle dele af vinstokkenes udvikling.

 

2017

Høsten startede ret tidligt den 4. september 2017. Hård frost i begyndelsen af april betød, at omkring 23% af de unge skud blev slået ihjel over hele regionen. Fra midten af maj til slutningen af juli var vejret varmt – endog meget varmt, og der blev sat varmerekorder flere steder. Nedbørsmængden var lav, men mod slutningen af juli var vinstokkene i topform. Desværre kom der flere storme, hvoraf nogle også var med hagl i begyndelsen af august. Modningen fortsatte dog, hvilket betød at enkelte steder begyndte høsten så tidligt som 26. august. Masser af regn i høstperioden gjorde, at mange steder blev ramt af botrytis, hvilket gjorde omhyggelig druesortering afgørende for den enkelte producent. Så alt dette (hagl, frost, storm, nedbør og grov sortering) har gjort det til endnu en årgang med lavt udbytte for anden årgang i træk. Hvor kvaliteten af årgangen lander, er svært at spå om, men det bliver næppe en af de største kvalitetsmæssige årgange – hertil har vejrguderne været for ubarmhjertige.

 

2016

Også i Champagne var vejret i denne årgang med til at sætte sit markante fingeraftryk. Frost i både april og maj samt hagl ved flere lejligheder, gjorde at det samlede udbytte blev reduceret med næsten 25% over hele regionen. Igen nogle områder mere påvirket end andre. Særligt i Côte des Bar blev de hårdt ramt, og her blev større områder fuldstændig ødelagt og høsten ødelagt. Så ødelagt at, man vurderer det er det laveste høstudbytte i Côte des Bar’s historie. I perioden fra april til juli oplevede Champagne næsten dobbelt så meget nedbør som normalt, hvilket har betydet masser af arbejde i markerne for de hårdt trængte vinbønder. Som om alt dette ikke var nok, så kom der i august en fire dages hedebølge, der brændte yderligere 2-3% af høsten af. Så årets udbytte blev det laveste siden 2003 med kun 9.000kg/hektar. Men resten af august og september var næsten perfekt, og reddede hvad der var tilbage, så at sige. Så slutresultatet af en udbyttemæssig svag og svær årgang blev fremragende.

 

2015

Årgang 2015 forventes at blive en flot årgang i Champagne. Et tørt og varmt forår gav den bedst tænkelige start på året. Det gode vejr fortsatte henover sommeren, men betød desværre også en ret tør sommer, hvor planterne mange steder manglede vand. Faktisk er det vurderet til at være en af de mest solrige og tørre somre siden 2. verdenskrig. Der faldt heldigvis lidt regn i slutningen af august og i begyndelsen af september, hvilket reddede mange druer ved målstregen, og bragte kvalitetsniveauet mod top. Flere har udtalt, at årgang 2015 kan gå hen og overstige årgang 2002 rent kvalitetsmæssigt, men formentlig med større spredning i kvaliteten i de forskellige regioner.

 

2014

En årgang, hvor der er ret stort forskel på kvalitetsniveauerne fra distrikt til distrikt udover Champagne. Sommeren var som i Bourgogne også forholdsvis kølig, mens vejret skiftede til langt højere varmegrader henimod og under høsten, der i realiteten var med til at redde årgangen fra at ende i ren katastrofe. Særligt Chardonnay er i de fleste områder ret vellykket, så vi kan forvente nogle meget flotte Blanc de Blancs særligt fra Côte de Blancs, hvor udbyttet tillige var ret stort. Så stor kvalitetsvariation, og hvor særligt de dygtigste producenter vil kunne præsentere særdeles flotte champagner.

 

2013

Vinteren var ret lang og hård, og foråret satte forholdsvist sent ind. Men det blev et køligt og vådt forår, der gjorde at planterne spirede et par uger senere end hvad der har været normen de foregående år. Sommeren satte ind ret sent i juli måned, men juli og august endte med at være et par flotte måneder, selvom mange områder blev ramt af tunge regnskyl i midten af juli. I starten af september satte dårligt vejr ind igen, og mange frygtede det værste. Men det klarede heldigvis op, og høsten kunne begynde i slutningen af september og begyndelsen af oktober. Det endte generelt med sunde og flotte modne vindruer, hvor særligt Pinot Noir og Chardonnay har klaret sig flot. Der vil komme en del årgangschampagner fra denne årgang, og flere producenter snakker om et kvalitetsniveau på højde med 2012, og sågar nogle steder på niveau med 2008. Det vil tiden vise…

 

 

2012

Årgang 2012 er en flot årgang med vine, der kvalitetsmæssigt kan måle sig med de bedste årgange. Men da juli måned var slut, var der ikke meget der tydede på, man kunne ende med flotte vine. Tværtimod frygtede vinbønderne, at det kunne blive en ren katastrofe-årgang, da det nærmest havde regnet uafbrudt siden blomstringen. Men august måned blev den nærmest perfekte måned, og årgangen endte med at producere meget flotte champagner. Nogle områder bedre end andre, men køb endelig årgang 2012 – det er blevet til særdeles flotte champagner. Årgangen viser med tydelighed, at man ikke altid kan sætte den perfekte sæson på formel.

 

2011

Sæsonen startede aldeles lovende med flot vejr og en blomstring omkring 3 uger tidligere end normalt. Men så skal jeg ellers love for det ændrede sig, og med regn og til tider haglstorm flere gange i juni og juli. Det klarede heldigvis op igen i august måned, hvilket dybest set har reddet årgangen fra ren katastrofe. Men juli måned var særdeles solfattig, hvilket gjorde at druerne slet ikke modnede over længere perioder, og efterlod derved mange druer lidt for tyndbenede, hvilket naturligvis har slået igennem i vinens slutkvaliteter. Men selv i de svageste årgange er der lyspunkter, og der er flere producenter, der har lavet årgangschampagne. Og leder man lidt, så finder man uhyre flotte champagner i denne årgang. Et eksempel er faktisk en af mine egne vine i form af Lamiables to flotte champagner Pheerie og Meslaines.

 

2010

Endnu en årgang der blev lidt af en prøvelse for Champagne-bønderne. Igen en lovende start med flot vejr henover det meste af foråret, og flot, varm og tør juni og juli måned. Men i midten af august måned begyndte det at regne med til tiden syndflodslignende nedbør. Det betød alt for megen fugt, og råd og botrytis satte ind, og betød igen, at der skulle lægges ekstra mange kræfter i sorteringen, da drueklaserne var særdeles uharmoniske, og krævede bøndernes udelte opmærksomhed. I Côte des Bar udviklede det sig dog helt anderledes, og her er der generelt lavet fremragende champagner. Det er der naturligvis også i de øvrige regioner, og i Côte des Blancs er der allerede frigivet en lang række særdeles lækre årgangschampagner. En af dem kan jeg heldigvis tilbyde her i form af Pierre Callot – Blanc de Blancs Grand Cru Millesime 2010. En særdeles vellykket 2010’er!

 

2009

Årgangen er blevet særdeles flot, og også med et flot udbytte. Blomstringen startede ganske normalt, mens sommeren blev særdeles varm og tør. Meget lig årgang 2003. På trods af det stod man, da høsten nærmede sig, med meget flotte druer med høj intensitet, men dog med relativt lavt syreindhold. Det betyder i mere generelle termer, at det ikke bliver en langtlevende årgang, men mange producenter har valgt at lave årgangschampagner, hvilket signalerer vine af meget høj kvalitet. Der er ikke den samme homogenitet i kvaliteten henover regionen som i den forrige årgang 2008, men nogle af de bedste vine har en række af de samme karakteristika som 2008. Måske særligt de sent høstede Pinot Noir druer har produceret nogle helt excellente champagner, der bestemt er værd at gå på opdagelse i.

 

2008

Uha uha – allerede nu en næsten legendarisk årgang, der er i samme liga som fantomårgangene 1996 og 2002 blandt de nyere årgange. Kvalitetsniveauet er uhyre højt nærmest over hele Champagne, og det bliver vine der kommer til at kunne nydes i 50 år eller mere. Jeg tror ikke jeg har smagt en dårlig årgang 2008, så man kan roligt købe nærmest alle producenterne i denne flotte årgang. Selvom sommeren rent vejrmæssigt var sådan lidt middelmådig, så var høstmåneden september nærmest perfekt. Tør, varm og med en let brise, der sikrede friske modne druer med perfekte værdier på næsten alle parametre. Udbyttet blev ikke så højt, så det er bare med at købe al den Champagne (fra denne årgang) som pengepungen og temperamentet tillader.

 

2007

Vinteren var ret varm, hvilket førte til en sæson, der startede med ret tidlig blomstring. Sommeren blev ret kølig og våd, men sæsonen blev reddet af solrige og luftige dage fra midten af august måned. Det er endt med en særdeles uhomogen årgang, hvor to nabobyer kan have store forskelle i kvalitet og udtryk – langt mere end normalen. Udviklingen i vejret har medført et ganske højt kvalitetsniveau og slanke og elegante champagner, der også besidder de nødvendige kvaliteter for at kunne gemmes i en lang årrække. Langt de fleste producenter har sendt årgangschampagner på markedet, og det er skønne champagner, der smager aldeles vidunderligt.

Se mine årgangschampagner fra 2007 HER.

 

2006

Igen et atypisk vejrlig med en særdeles varm juni, ekstrem nærmest rekordvarm juli, kold og våd august, og så en solrig og flot september måned, der har resulteret i flotte modne druer med ren frugt og relativt lavt sukkerindhold. Nogle sammenligner lidt årgangen med 1999, hvilket slet ikke er så dårlig en sammenligning endda, men personligt vil jeg nok vurdere, at 2006 kvalitetsmæssigt overgår 1999 med en smule. Langt de fleste producenter har valgt at lave en årgangschampagne i 2006, hvilket understreger det ret pæne kvalitetsniveau også i denne årgang.

 

2005

Igen en årgang med store vejrmæssige udsving både indenfor den enkelte årstid, men også sådan på dag til dag niveau. Eksempelvis bar juli måned præg af høje temperaturer, men også ret kraftige regnskyl, hvilket forårsagede meldug. En kølig august og en mild september betød en langstrakt høst, der betød fine frugter, dog med relativt lavt sukkerindhold. Igen et år, hvor der er lanceret en lang række årgangschampagner, og der er mange forrygende vine iblandt. Men generelt kan man vel godt tillade sig at konkludere, at de nok mangler lidt dybde og koncentration til at blive langtlevende og store champagner.

 

2004

Årgang 2004 er en forrygende årgang i Champagne, og med vine, der har smagt fantastisk lige fra frigivelsen af. Det var en årgang med særdeles stort udbytte, og særligt kvaliteten af Blanc de Blancs er i helt i top. Man snakker lidt om 2003-effekten, der henviser til at udbyttet i årgang 2003 var særdeles lavt, og at vinrankerne dermed har haft overskydende energi til at kunne producere ekstraordinært mange og koncentrerede druer i den efterfølgende sæson. Det er champagner med stærke aromatiske profiler, der har lethed og finesse, og som er særdeles terroir-typisk. En godt forår, og en varm juli måned, der blev efterfulgt af en kølig og lidt våd august, der varslede ilde. Men de første tre uger af september var helt perfekte med masser af sol og tørt vejr, der var med til at sikre perfekt modne druer med et lige så perfekt syreniveau. Vinene er fantastiske, og mange optræder fortsat meget unge med masser af lagringspotentiale.

 

2003

Et år, der af flere champagneproducenter blev betegnet som et år, der ikke var egnet til at lave årgangschampagner. Først blev årgangen ramt af noget af det hårdeste frost i mere end 70 år i april, hvilket betød at næsten halvdelen af høsten allerede var ødelagt. I Grand Cru byerne Ambonnay og Le Mesnil-sur-Oger blev næsten 90% af høsten ødelagt. I starten af juni blev flere områder ramt af kraftig hagl, og sommeren blev en af de varmeste i Champagnes historie med særligt en august måned, hvor gennemsnitstemperaturen var over 10 grader højere end normalt! Det efterlod mange druer udtørret som rosiner, og ikke siden 1822 startede høsten så tidligt. “Det perfekte mareridt” omtalte flere vinbønder året som. Der er alligevel frigivet flere årgangschampagner, og særligt Krug 2003 er en fremragende én, hvilket understreger, at der godt kan laves flot Champagne, selvom vejrguderne ikke er på din side.

 

2002

En årgang, der allerede er gået over i historien som fantastisk med champagner, der besidder finesse, kraft og struktur som i de allerbedste årgange! Vinene besidder enormt lagringspotentiale, og det skal blive ekstremt spændende at følge deres udvikling. Vejret var gennem hele sæsonen nærmest perfekt, og var en kærkommen årgang efter årgang 2001, der formentlig var en af de værste i Champagnes historie. Særligt høstperioden, der startede den 10. september og strakte sig over ca. 3 uger, var vejrmæssigt helt optimalt.

 

1996

Årgang 1996 er nærmest gået hen og blevet en legendarisk årgang. Alt flaskede sig perfekt i hele Champagne, og der blev skabt vine af formidabel kvalitet og stor holdbarhed. Vejret var overraskende meget skiftende, men det endte med en særdeles afbalanceret udvikling, der skabte druer af uset høj kvalitet. Mange af disse vine er først nu her mere end 20 år senere begyndt at modnes.

Er du over 18 år? Denne hjemmeside indeholder varer, der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år. Bekræft venligst at du er over 18 år - tak.
Indkøbskurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0