Korte facts om Bourgogne

Få en lille overblik med disse facts om Bourgogne

 

  • Der produceres årligt ca. 200 millioner flasker Bourgogne vin.

 

  • Bourgogne er i lighed med Champagne også spredt ud over et stort område. Hovedområderne er Chablis, Côte-d’Or, Côte Chalonnaise, Mâconnais og Beaujolais. Det er bredt anerkendt, at de bedste Bourgogne vine kommer fra Côte-d’Or, hvor du igen har to områder i form af Côte de Beaune (der ligger syd for Beaune) og Côte de Nuits (der ligger nord for Beaune).

 

  • I Bourgogne er det vinmarkerne der klassificeres, og ikke som i Bordeaux det enkelte Chateau/Domaine.

 

  • Der findes i alt 33 Grand Cru marker og mere end 600 1. cru marker.

 

  • Kun ca. 1% af al vin, der produceres i Bourgogne, kommer fra Grand Cru markerne, mens ca. 10% kommer fra Premier Cru markerne. Det betyder jo så, at der kun laves ca. 2.000.000 flasker Grand Cru vin fra Bourgogne, hvilket er en af forklaringer på den prismæssige himmelflugt, som Bourgogne vin har foretaget over de seneste år.

 

  • Der er i alt 26.000 hektar vinmarker i Bourgogne.

 

  • I Bourgogne anvendes Pinot Noir og Gamay til de røde vine, og Chardonnay til de hvide vine. Man betragter Pinot Noir og Chardonnay som de primære druer, og det er også fra disse druer de største vine kommer. Aligoté er også en hvid drue, hvor kvaliteten af vinene er markant på vej op.

 

  • Bourgogne har ca. 100 forskellige såkaldte appellationer, der er fordelt på 4 niveauer. Der er regionale, kommunale, Premier Cru og Grand Cru appellationer, hvor det sidste betyder, at det er den enkelte vinmark, der er en appellation i sig selv. Noget af det, der gør Bourgogne distriktet en smule uoverskueligt.

 

  • Der findes i dag over 3.000 vinbønder i Bourgogne.

 

  • Et Domaine i Bourgogne er blot en fælles betegnelse for en vinbonde. Det er alt fra et lille slot til en lille kælder. Men fælles for dem er, at de ejer egne marker et sted i Bourgogne, og dermed laver vin fra deres egne druer.

 

  • Bourgogne er kendt for noget helt særligt – terroir. Terroir er et fransk ord, der bruges om en samlet beskrivelse af geologi, klimaforhold og geografi for et stykke jord. Det er alt lige fra vind og vejr, til jordbundsforhold i flere dybder til den omkringliggende vegetation. Blandt vineksperter diskuteres endeløst, hvorvidt terroir har betydning for en vin eller ej. Det er i øvrigt en terminologi, som andre vinproducerende regioner i stigende grad begynder at tage til sig og udforske nærmere – måske helt særligt i netop Champagne.

 

  • Store dele af Bourgogne (særligt Côte d’Or) var oprindeligt hav. Det er bl.a. det forhold, der er medvirkende til det helt særlige udtryk man får i Pinot Noir og Chardonnay vine fra netop Bourgogne.

Produktionen i Bourgogne fordelt på klassifikationer

Er du over 18 år? Denne hjemmeside indeholder varer, der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år. Bekræft venligst at du er over 18 år - tak.
Indkøbskurv
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0