Champagnedistriktet – et overblik

De primære distrikter i Champagne

Der er lidt delte meninger om, hvorvidt der er 4 eller 5 primære distrikter i Champagne.

Her præsenterer jeg de fire Champagne distrikter (regioner), som vinbøndernes egen organisation præsenterer. Det 5. Champagne distrikt er Côtes de Sézanne, der i nedenstående opdeling er lagt ind som en del af Côte des Blancs. Det giver måske god mening at betragte den som sit eget Champagne distrikt, da der er stor forskel på de to primære områder i netop denne region.

Der er masser af mulighed for at studere dette nærmere på nettet, og det er egentlig heller ikke så vigtigt. Det vigtigste er måske at forstå, at der er en grund til, at der kan være så stor forskel på to flasker Champagne, idet hele regionen dækker et kæmpe område, hvor klima, vegetation, jordbund m.m. er meget varierende. Det enkelte Champagne distrikt har typisk sin helt egen stil og udtryk.

Her er en kort gennemgang af de fire Champagne distrikter med en meget generel præsentation af distriktet. Indenfor det enkelte distrikt er der igen store forskelle, der da også betyder, at de forskellige champagner også her kommer med meget forskellige udtryksformer og stilarter.

La Montagne de Reims

La Vallé de la Marne

La Côte des Blancs

La Côte des Bar

La Montagne de Reims

Distriktet der ligger mellem floderne Marne og Vesle. Den omkranser hovedstaden i Champagne Reims med en overvægt af marker lige syd for Reims. Det er et stort Champagne distrikt og udgør ca. 8.000 hektarer marker.

Man finder da heller ikke mindre end 9 Grand Cru byer, hvor de mest berømte nok er Ambonnay og Bouzy.

Området er mest kendt for sine Pinot Noir vine, der da også udgør ca. 40% af vinplanterne med kun ca. 26% Chardonnay, og så med resten beplantet med Pinot Meunier. Meget generelt kan man sige at dette Champagne distrikt er kendt for meget robuste og ekspressive champagner. Det er naturligvis en kraftig forenkling, da variationen i distriktet er ganske markant.

 

La Vallé de la Marne

Så kommer vi til området, hvor Epernay er hovedbyen, og vi bevæger os nu lidt længere sydpå. Dette Champagne distrikt strækker sig over et langt bælte fra Charly-sur-Marne i vest mod Ay i øst. Et Champagne distrikt, der dækker ca. 12.000 hektarer.

Det er også i dette Champagne distrikt, at man finder byen Hautvillers, hvor Dom Perignon efter sigende skulle have ”opfundet” Champagnen. Det er dog ikke helt rigtigt, men det er en helt anden historie (som du i øvrigt kan læse HER).

Dette Champagne distrikt er Pinot Meunier-land med hele 60% beplantet hermed, og kun ca. 17% beplantet med Chardonnay. Her finder vi to Grand Cru byer i form af Ay og Tours-sur-Marne. Generelt leverer distriktet fyldige, rige og friske champagner, men også her er spændvidden og variationen meget stor.

 

La Côte des Blancs

Dette Champagne distrikt er Chardonnay-land! Særligt i hjertet af distriktet er hele 98% af markerne i området beplantet med Chardonnay og kun 2% med Pinot Noir. Hjertet af Côte des Blancs strækker sig fra Chouilly i nord til Bergères-le-Vertus i syd. Inklusive Sézanne er det 85% af distriktet der er beplantet med Chardonnay.

Mange betragter dette Champagne distrikt som det ypperste – i hvert fald hjertet af det, og man finder da heller ikke mindre end 6 af Grand Cru byerne her i et ret lille område. Distriktet har samlet ca. 6.2 hektarer vinmarker, hvoraf de ca. 3.2 ligger i hjertet af Côte des Blancs. Det er i den del af Champagne, hvor de flotteste Blanc de Blancs Champagner kommer fra.

 

La Côte des Bar

Så skal vi endnu længere sydpå, hvor vi finder Côte des Bar i den mest sydlige del af Champagne, der faktisk ligger tættere på Bourgogne end på Reims.

Det dækker ca. 8.000 hektarer, og intet mindre end 85% af markerne er beplantet med Pinot Noir.

Vi finder ingen Grand Cru byer i dette Champagne distrikt, men der laves lette og elegante champagner med masser af kvaliteter, og det er i det hele taget et distrikt i rivende udvikling rent kvalitetsmæssigt.

De 17 Grand Cru byer i Champagne

 • Ambonnay (Montagne de Reims)
 • Avize (Côte des Blancs)
 • Ay (Vallée de la Marne)
 • Beaumont-sur-Vesle (Montagne de Reims)
 • Bouzy (Montagne de Reims)
 • Chouilly (Côte des Blancs)
 • Cramant (Côte des Blancs)
 • Louvois (Montagne de Reims)
 • Mailly Champagne (Montagne de Reims)
 • Le Mesnil-sur-Oger (Côte des Blancs)
 • Oger (Côte des Blancs)
 • Oiry (Côte des Blancs)
 • Puisieulx (Montagne de Reims)
 • Sillery (Montagne de Reims)
 • Tours-sur-Marne (Vallée de la Marne)
 • Verzenay (Montagne de Reims)
 • Verzy (Montagne de Reims)
Er du over 18 år? Denne hjemmeside indeholder varer, der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år. Bekræft venligst at du er over 18 år - tak.
Indkøbskurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0