Bourgognes gyldne skråninger – Côte d’Or

Côte d’Or i Bourgogne

Côte d’Or – “Den gyldne skråning” – regnes for at være det ypperste i Bourgogne, og det er da også her man finder 33 af de 40 Grand Cru marker i Bourgogne – de sidste 7 finder man i Chablis.

I juli 2015 blev strækningen fra Maranges i syd og Dijon i nord indlemmet under UNESCO’s verdensarv. En ambition området kæmpede for i mere end 10 år. Og med næste 1.300 forskellige marker, er der tale om et historiksk område i Frankrig, der kan dateres helt tilbage til det første årtusinde i vores tidsregning.

Området strækker sig mere end 50 kilometer fra syd til nord, og det er i denne del af Bourgogne man finder verdens dyreste rød- og hvidvine.

Her er en kort gennemgang af de vigtigste (set fra vinens verden) kommuner fra syd til nord.

Hvis du klikker på teksten, når du har åbnet den enkelte appellation, så kan du se vinmarkskortet for den enkelte appellation.

Vinmarkerne i Côte de Beaune

Maranges

Den nok mindste kendte kommune (appellation) i Côte d’Or, og den sydligste, er støder lige op til den næste Bourgogne region Côte Chalonnaise. Maragnes består faktisk af tre mindre appellationer, der i 1988 blev slået sammen til én for ganske enkelt bedre at kunne markedsføre vinene herfra.

95% af produktionen er i dag rød og kvaliteten af vinene herfra har været markant stigende de seneste par årtier. Der er nogle uhyre spændende terroirs (marker), hvor der også mange steder er plantet vinranker, der i dag er 50 år gamle eller endda endnu ældre. Clos Roussots er sammen med La Fussière nok de to bedste terroirs (marker), hvorfra der kommer uhyre elegante og koncentrerede rødvine, der kan nydes unge, men som også har masser af lagringspotentiale.

Cirka 228 hektar vinmarker, hvoraf 92,5 hektar er Premier Cru.

Santenay

Santenay by er delt i en nedre og øvre “bydel”. En uhyre charmerende by med masser af atmosfære. Vinene herfra er straks mere kendte end nabokommunen Maranges, men kan rent stilmæssigt godt minde en del om hinanden. Selvom Maranges og Santenay er nabokommuner, så er jordbundsforholdene ganske anderledes, og det betyder da også, at vinene fra Santenay ofte har noget mere dybde end vinene fra Maranges.

Som med så mange andre kommuner, så er der meget stor forskel på vinene fra Santenay. Lige fra lette, elegante og nærmest lidt spinkle vine til mere rustikke og kompakte vine. Igen her findes der på flere marker meget gamle vinstokke, og man kan virkelig finde meget høj kvalitet, der stadig prismæssigt må betragtes om billige.

Cirka 407 hektar vinmarker, hvoraf 140 hektar er Premier Cru.

Saint-Aubin

Kommunen støder op til både Chassagne-Montrachet og Puligny-Montrachet. Et par af de hvide Premier Cru marker ligger lige på den anden side af Mont Rachet, hvor Grand Cru marken Montrachet ligger på den anden side. Man finder særligt blandt de hvide vine høj kvalitet til prisen.

Vinene er ikke så langt levende som dem fra Puligny-Montrachet, og nydes nok bedst mens de er unge. Der er naturligvis enkelte undtagelser, men det er vine, der er meget givende mens de er helt unge. Der laves også en del rød, og det er lette og elegante vine, der også leverer høj kvalitet til prisen.

 Cirka 236 hektar vinmarker, hvoraf 156,5 hektar er Premier Cru.

Chassagne-Montrachet

Nogen mener at man først rigtig er i Côte de Beaune når man rammer Puligny-Montrachet. Det skyldes det forhold, at Chassagne-Montrachet er skåret igennem af hovedvej D906. Størstedelen af kommunen ligger syd for hovedvejen, og det er faktisk kun Chassagnes andel af Grand Cru markerne Montrachet, Batard-Montrachet og så deres egen Criots-Batard-Montachet, der ligger på den anden side af vejen. Men naturligvis er Chassagne-Montrachet en ægte del af Côte d’Or.

 I kommunen laves både fremragende røde og hvide vine. Stilen er helt sin egen. De røde er generelt lette og elegante med dejlig røde frugter, og de hvide kan ofte karakteriseres som fyldige vine med meget frugtholdige dufte. Flere vinkritikere mener at jordbundene generelt er bedre til rødvine end til hvidvine. Personligt finder jeg stor nydelse i både de røde og hvide fra kommunen.

I Chassagne-Montrachet finder man 3 Grand Cru marker. Én Grand Cru mark der udelukkende ligger indenfor kommunen (Criots-Batard-Montachet), og så deler den to Grand Cru marker med Puligny-Montrachet (Montrachet og Batard-Montrachet). Den del af Grand Cru marken Montrachet, der befinder sig i Chassagne benævnes Le Montrachet, hvorimod den del der ligger i Puligny-Montrachet blot benævnes Montrachet.

Cirka 250 hektar vinmarker, hvoraf 159 hektar er Premier Cru og godt 11 hektar er Grand Cru.

Puligny-Montrachet

Så lander vi i, hvad de fleste opfatter som kommunen med verdens bedste hvidvins terroir. Det er naturligvis ikke helt objektivt, men det er i denne kommune vi finder de dyreste hvide vine i verden. Og generelt er prisen på hvidvin fra Puligny-Montrachet meget høj. Der laves kun meget få røde vine fra Puligny, så det er en rendyrket hvidvins kommune.

 Der er en perlerække af fantastiske terroirs af både Village, Premier Cru og Grand Cru status. Vinene er rige, koncentrerede og ranke, og har ofte en meget karakteristisk duft af blomster. men igen er det farligt at generalisere, da der også i denne kommune er stor bredde i smag og udtryk blandt disse fantastiske vine.

I Puligny-Montrachet finder vi to Grand Cru marker der udelukkende ligger indenfor kommunen (Chevalier-Montrachet og Bienvenues-Batard-Montrachet), og så deler den to Grand Cru marker med Chassagne-Montrachet (Montrachet og Batard-Montrachet).

Cirka 236 hektar vinmarker, hvoraf 100 hektar er Premier Cru og godt 21 hektar er Grand Cru.

Meursault

Meursault og Puligny-Montrachet ligger tæt op ad hinanden, og alligevel er der uhyre stor forskel på deres vine. Det er næsten udelukkende hvidvine, dog med enkelte marker, hvorfra der bådes laves hvide og røde. Men de bedste vine fra Meursault er klart de hvide. Meursault er en rasende smuk kommune, og den største af byerne og vinarealerne i Côte de Beaune. Vinene fra Meursault er også blevet uhyre eftertragtede, og priserne er også konstant opadgående.

 Vinene er ofte lækre cremede, fyldig og runde. Stilen er rig, men altid nemme og behagelige at drikke. De dufter ofte af smør og nødder (ofte hasselnødder) og også af modne frugter. Men igen er det farligt at generalisere, da stilen de senere r har taget en lille drejning over imod det Pulignyske.

I Meursault er der ingen Grand Cru marker, men der er særligt 3 af Premier Cru markerne, der skiller sig ud rent kvalitetsmæssigt i form af Charmes, Genevrieres og Perrieres.

Cirka 448 hektar vinmarker, hvoraf 132 hektar er Premier Cru.

Monthélie

En smuk lille by der støder lige op til Meursaults nordvestlige side. Man kan finde spændende røde vine her, og flere af deres 1. cru smager fremragende, og er virkelig god kvalitet til prisen. Det er en meget stille by, og som en af de få er der ikke engang en lille bar eller lign. Køreturen gennem Monthelie mod Nantoux er en meget smuk tur som bestemt kan anbefales.

Særligt vin fra Premier Cru markerne, der støder op til Volnay er værd at lede efter. Stilen er ofte let og elegant som Volnay, men måske med en lidt strammere struktur. Der laves en lille smule hvidvin, men det er særligt de røde som tiltrækker opmærksomheden.

 Cirka 134 hektar vinmarker, hvoraf godt 37 hektar er Premier Cru.

Auxey-Duresses

Fra Monthelie og ned mod Auxey-Duresses er der en rasende smuk udsigt. Selve byen er også en lille stille by, der nok er mest kendt for det faktum, at det er her Madame Leroy har et af sine Domainer. Der laves nogenlunde lige del rød og hvid, men det er nok de hvide der for tiden vinder størst anerkendelse.

Kvaliteten er meget svingende, men der kan findes virkelige gode vine fra denne del af Côte de Beaune. Der er igen ret stor variation i stilen blandt de røde, men generelt kan man sige, at de som unge kan være lidt hårde og stramme, men dog med gode frugtkvaliteter. De bløder op efter nogle år, men det kan være svært at finde ældre vine herfra, så man skal nok gemme i egen kælder.

 Cirka 107 hektar vinmarker, hvoraf knap 29 hektar er Premier Cru.

Volnay

Volnay er en af de smukkeste og mest charmerende byer syd for Beaune. Den er beliggende mellem Meursault og Pommard, og leverer vidunderlige røde vine. Flere mener, at det er her, man finder de bedste røde vine syd for Beaune. Kør en tur op igennem byen, og nyd udsigten fra toppen – det er et af de smukkest syn i Bourgogne.

Stilen i Volnay er uhyre elegant med lette og lyse vine. Men ta’ ikke fejl – der er dybde, koncentration og kompleksitet i de bedste vine fra denne kommune. Der laves udelukkende røde vine i Volnay, og priserne er desværre også her på vej op. Men der er stadig gode køb at gøre, selvom vi prismæssigt ligger en del højere end de tidligere omtalte kommuner i Côte de Beaune.

 Cirka 213 hektar vinmarker, hvoraf knap 115 hektar er Premier Cru.

Pommard

Pommard ligger mellem Volnay og Beaune, og er en charmerende lille by med både bar, restauranter, vinbutikker, is og chokolade butik, Hoteller, bager, slagter m.m. Ret imponerende for en by med cirka 1.000 indbyggere. Byen er delt i to af en lille bæk, der løber op gennem byen. Byen ligger lidt lavere end Volnay, og har en ganske anden jordbund end Volnay, hvilket naturligvis også slår igennem i vinene fra Pommard.

Det er som oftest langt mere rustikke vine, der skal have lidt mere tid i kælderen før de begynder at åbne sig op. Faktisk siger man, at man skal vente mindst 10 år med at drikke vinene fra Pommard. Det kan være svært, men tålmodighed belønner sig, da moden Pommard kan være en fantastisk oplevelse! Igen er der stor forskel på vinene fra den sydlige del af Pommard til den nordlige del af Pommard. Som i Volnay laves der kun røde vine i Pommard.

 Cirka 337 hektar vinmarker, hvoraf godt 125 hektar er Premier Cru.

Beaune

Jeg kalder Beaune hovedstaden i Bourgogne selvom det jo sådan rent officielt er Dijon. Beaune er en pragtfuld by med cirka 22.000 indbyggere. Byen oser af charme og atmosfære, og der er et overflødighedshorn af restauranter m.m. Og så er torvet i Beaune hver lørdag altid et besøg værd. Men udover alt dette, så er Beaune faktisk en ret væsentlig kommune/appellation i Bourgogne.

 Vinene fra Beaune er i min optik undervurderet, og man kan finde virkelig lækre vine herfra. Der laves rigtig meget ordinær Bourgogne vin, men der er en perlerække af flotte Premier Cru terroirs på vestlige side, hvor markerne ligger på skråninger og kigger ned over byen – virkelig smukt! Der laves både hvide og røde vine omkring Beaune.

Cirka 541 hektar vinmarker, hvoraf godt 337 hektar er Premier Cru.

Savigny-Lés-Beaune

Så begynder vi så småt at bevæge os nordpå, og ind i Côte de Nuits. Lige nord for Beaune finder vi Savigny, der er en lille charmerende “soveby”. Byen er delt af den lille flod Rhoin, og særligt Premier Cru markerne fordeler sig jævnt på hver sin side af floden. Byen skæmmes lidt af A6, der løber langs med byen. I byen ligger i øvrigt Chateau de Savigny les Beaune, hvor der er et ret imponerende museum af gamle racerbiler og fly. Det er helt sikkert et besøg værd, og sæt gerne en 1/2 dag af til besøget.

Der laves både hvide og røde vine i denne appellation, men de hvide udgør kun omkring 10% af produktionen. Vinene er gode fyldige vine, der dog kan være lidt rustikke. Men igen her er der stor forskel, og vinene herfra vinder større og større anerkendelse, og man finde virkelige høj kvalitet til prisen i denne kommune.

Cirka 354 hektar vinmarker, hvoraf godt 142 hektar er Premier Cru.

Aloxe-Corton & Pernand-Vergelesses

I denne kommune finder vi første røde Grand Cru mark nord for Beaune – Corton. En monster Grand Cru mark på hele 160 hektarer. Den berømte Corton høj er en del af kommunen, men en del af denne ligger også i kommunen Pernand-Vergelesses, hvor man også finder den hvide Grand Cru mark Corton-Charlemagne.

 De røde vine fra Corton har aldrig helt noget samme status som vinene fra Grand Cru markerne i Côte de Nuits. Kvalitetsmæssigt er det vine af meget høj kvalitet, men der er naturligvis grundet markens store størrelse meget stor forskel på både udtryk og kvalitet. Det kan være lidt svært at finde ud af, da der er mange “lieu-dits” (undermarker om man vil), og producenterne må selv vælge om de vil anvende lieu-dits navnet på etiketten. De hvide derimod fra Corton-Charlemange nyder stor anerkendelse, og flere af dem er kvalitetsmæssigt på højde med flere af de hvide Grand Cru vine fra Puligny-Montachet o Chassagne-Montrachet.

I Aloxe-Corton finder vi cirka 127 hektar vinmarker, hvoraf knap 38 hektar er Premier Cru. I Pernand-Vergelesses er der cirka 194 hektar vinmarker, hvoraf godt 56 hektar er Premier Cru. Dertil kommer Grand Cru marker (Corton, Corton-Charlemagne og Charlemagne) på i alt 295 hektar, hvoraf lidt af Corton marken ligger i kommunen Ladoix-Serrigny (der dog ikke er beskrevet nærmere her).

Vinmarkerne i Côte de Nuits

Nuits-Saint-Georges

Vi kører bl.a. igennem kommunerne Comblachien og Corgoloin inden vi når Nuits-Saint-Georges. Vinene fra de to kommuner er ikke helt på kvalitetsniveau med resten af Côte de Nuits. Byen Nuits-Saint-Georges er den største by mellem Beaune og Dijon med ca. 6.000 indbyggere. Det er en hyggelig by med masser af gode restauranter og også fine shopping muligheder.

 Appellationen starter lidt tidligere end selv kommunen, idet monopol marken (kun en ejer af marken) Clos de la Marechale er en del af appellationen selvom den ret beset ligger i kommunen Premeaux-Prissey. Markerne ligger fordelt på hver sin side af selve byen, hvilket igen betyder meget stor forskel i udtryk og stil fra de enkelte marker. Producenterne har længe kæmpet for at få deres måske bedste terroir Les Saint-Georges ophævet til Grand Cru status, men det er endnu ikke lykkedes, og jeg tvivler også på det vil lykkedes for dem. Det kunne starte en lavine af “krav” fra andre kommuner i Côte de Nuits om, at få ophævet Premier Cru marker til Grand Cru status.

Cirka 322 hektar vinmarker, hvoraf godt 147 hektar er Premier Cru.

Vosne-Romanée & Flagey-Echézeaux

Så rammer vi for alvor hjertet af Côte de Nuits. 6 Grand Cru marker i Vosne’Romanée og 2 i Flagey-Echézeaux. Jeg har slået dem sammen, da man ofte betragter Echezeau markerne som Vosne terroir. Vi er landet i den kommune som mange betragter som den største af dem alle – sådan vinmæssigt set. Kommunen rummer da også et par af de helt legendariske marker i for af La Romanée Conti og La Tâche, der begge er 100% monopol marker ejet af de ligeså legendariske vinhus i Bourgogne Domaine de la Romanée Conti.

 Vi finder her nogle af de absolut bedste røde Bourgogne vine, der desværre også efterhånden er ubetalelige for mennesker med en almindelig indkomst. Der produceres udelukkende røde vine indenfor denne kommune, og smagsspektret er uhyre bredt. Mange snakker om en helt bestemt duft i Vosne-Romanée – “Vosne spice”. Vinene kan have en helt fantastisk krydret duft, som man ikke finder andre steder i Bourgogne. Kommunen og dens vinmarker rummer så megen historie, og de besidder en helt særlig aura. En af de mest anderkendte vinskribenter Allen Meadows har da også udgivet en hel bog kun om denne kommune, og dens forskellige terroirs. En i øvrigt særdeles anbefalelsesværdig bog!

Cirka 232 hektar vinmarker, hvoraf 57 hektar er Premier Cru og 75 hektar Grand Cru.

Vougeot

Dernæst rammer vi kommunen Vougeot, der faktisk kun har en enkelt Grand Cru mark – men en stor en af slagsen. Det er også her vi finder det berømte Clos de Vougeot, der er en meget væsentlig del af historien i Bourgogne, og et centralt element i hele tilblivelse af denne nærmest legendariske vinregion.

 Den store Vougeot mark illustrerer i øvrigt ganske godt kompleksiteten i Bourgogne, og det der kan gøre området ret uoverskueligt. Den 51 hektar store mark har over 80 forskellige ejere! Det betyder, at der altså laves over 80 forskellige versioner af denne Grand Cru vin. Og der er uhyre stor forskel på både kvalitet og udtryk. Det er også et udtryk for, at der kan være forskellige jordbundsforhold indenfor samme mark, der påvirker den nedelig vin i flasken. Med en mark på 50.000m2 er det måske ikke så mærkeligt, men det er også tilfældet i langt mindre marker – velkommen til Bourgognes forunderlige og vidunderlige verden!

Cirka 66 hektar vinmarker, hvoraf kun godt 3 hektar er Premier Cru og 51 hektar er Grand Cru marken Vougeot.

 

Chambolle-Musigny

Næste kommune blandt “The big 6” er Chambolle-Musigny, der også rummer en Grand Cru mark, der ligeledes efterhånden har opnået en mytisk status bland Bourgogne elskere. Det er en af de kommuner med færrest producenter, så det er en yder eksklusiv klub disse ca. 20 producenter er medlem af. Der produceres udelukkende røde vine – næsten. Der laves lidt hvis Musigny på Chardonnay, men slet ikke noget der kvalitetsmæssigt kan måle sig med de røde “brødre og søstre”. Den ene af de to Grand Cru marker strækker sig over to kommuner (Bonnes-Mares), men dog med broderparten af marken i Chambolle-Musigny. Bonnes Mares er stilmæssigt ikke en klassisk Chambolle, men har derimod sit helt eget dybe, kraftige og pompøse udtryk.

 Der er tale ellers om uhyre lette og elegante vine, der i nogle tilfælde kan være uhyre magiske og forførende. Det er et af de terroirs med mest kalksten, hvilket i den grad påvirker stilen fra denne kommune. Det er elegance over kraft, men forsat, særligt blandt de større vine, men stor dybde, kompleksitet og koncentration.

Cirka 179 hektar vinmarker, hvoraf 61 hektar er Premier Cru og 234 hektar er Grand Cru markerne Musigny og Bonnes-Mares.

 

Morey-Saint-Denis

Ikke mindre end 4 Grand Cru marker, hvor hele to af dem er monopolmarker – Clos des Lambrays og Clos de Tart. En lille stille by med en enkelt fremragende restaurant og en enkelt vinbutik. Men ellers sker der ikke så meget her udover, at der naturligvis laves fantastisk vin. Kommunen har ikke helt opnået samme status som Vosne-Romanée og Gevrey-Chambertin. Måske ganske enkelt fordi vinene ikke helt er på samme høje kvalitetsniveau. Men der laves uhyre lækre vine i denne del af Côte de Nuits.

 Det er meget svært at sige noget generelt vinmæssigt om vinene fra Morey-Saint-Denis. De fire Grand Cru marker er særdeles forskellige uden mange fælles træk. Både Domaine Clos de Tart og Domaine Clos des Lambrays er indenfor de sidste par år blevet solgt til uhyre velhavende rigmænd, og det betyder også at vi ser priserne på disse stige i disse år. Derimod kan man fortsat købe vine fra både Clos de la Roche og Clos Saint-Denis til fornuftige priser.

Cirka 137 hektar vinmarker, hvoraf 33 hektar er Premier Cru og 40 hektar Grand Cru.

Gevrey-Chambertin

Sidst i denne perlerække af appellationer finder vi Gevrey-Chambertin, der er den “rigeste” Grand Cru kommune med intet mindre end 9 Grand Cru marker. Kommunen rummer nogle af de ældste vinproducerende marker i Bourgognes historie, og har været kendt for dens mange fantastiske Grand Cru og Premier Cru terroirs i et par hundrede år.

 Igen her er stilen og de vinøse udtryk uhyre bredspektret, men generelt kan det siges, at vinene fra Gevrey-Chambertin ofte er tætte og kompakte vine, der nogle gange kan være præget af mange tanniner. Grand Cru markerne strækker sig et par kilometer med Chambertin som den største. Den er formentlig også den bedst kendte, og når Chambertin er bedst, så når de kvalitetsniveauerne fra de største terroirs i både Vosne-Romanée og Chambolle-Musigny. Men de er også her steget så meget i pris, at mange aldrig får mulighed for at smage en stor Chambertin.

Cirka 454 hektar vinmarker, hvoraf 94 hektar er Premier Cru og 55 hektar Grand Cru.

Er du over 18 år? Denne hjemmeside indeholder varer, der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år. Bekræft venligst at du er over 18 år - tak.
Indkøbskurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0