Vilde facts om vinens historie og udbredelse

Vinens historie er brolagt med spændende historier og skøre facts

Vinen har i flere årtusinder spillet en rolle i udviklingen af den nyere civilisation.

Der er masser af vilde anekdoter og historier.

Her finder du nogle af de mest pudsige.

Der vil løbende komme flere til, efterhånden som jeg støder på de mest spændende og pudsige historier.

God fornøjelse

 

Verdens største vinkælder

Det er hverken i Champagne, Bordeaux eller andre klassiske vinregioner, at vi finder verdens største vinkælder. Faktisk skal vi til Moldova! I den lille kommune Mileștii Mici i Moldova, ligger der under jorden, verdens største vinkælder, som strækker sig over 250 kilometer. Tunnellerne under jorden er store nok til at større varevogne og biler nemt kan fragte vin og vin glade besøgende rundt i den enorme vinkælder. Ikke nok med at vinkælderen er den største på arealet, så er det også verdens største vinkælder i antallet af flasker og der huses over 1,5 millioner flasker vin! Heraf er 70% rødvin, 20% hvidvin og 10% dessertvine/bobler. Så hvis du skulle se dig selv i regionen, er denne vinkælder måske et besøg værd.

 

En dobbelt magnum x 1.000…

Hvis du tidligere har synes, at din lækre flaske vin er røget for hurtigt på en fredag aften, så læs med her. Jeg vil anbefale at du kontakter schweiziske André Vogel, som har lavet en vin der måler omtrent 4,17 meter i højden, en diameter på 1,21 meter og rummer cirka 3094 liter vin, som i grove tal cirka svarer til 4725 flasker vin. Vinen vandt i 2014 en Guinness World Records for verdens største vin. God fornøjelse med at få den drukket en fredag aften….

 

Produktion af vin stammer formentlig fra Armenien

Den ældste kendte placering af organiseret vinproduktion er Arnei. En armensk landsby hvor arkæologer har fundet en vinpresse og gæringsbeholdere sammen med andre artefakter.

 

Skål (a toast) med et glas vin startede med faktisk en toast…

I det gamle Rom var vin kendt for at være meget sur. Når man skulle drikke et glas vin tilføjede man derfor et stykke ristet brød i deres kop for at dæmpe den skarpe syre.

 

At skåle for nogens helbred udspringer faktisk næsten af ond vilje

I det antikke Grækenland ville værten for en fest drikke den første kop vin. Dette for at vise sine gæster at han faktisk ikke forsøgte at forgifte dem. Åbenbart noget der dengang var ganske udbredt….

 

Kina har også spillet en fremtrædende rolle i historien om vin

Vinens historie i Kina går tilbage til cirka 7000 f.Kr. i Yellow River Valley. Der er den ældste bekræftede alkoholiske drik blevet opdaget. Det var en drik lavet af gærede druer, ris og honning.

 

Gør som grækerne

Romerne fulgte i grækernes fodspor og indarbejdede vin i alle områder af deres liv. Da kristendommen bredte sig og blev det romerske imperiums religion, blev vin brugt som en central del af nadveren.

 

Rom bringer vin til verden

Da det romerske imperium voksede, og tropperne besatte lande i Europa, blev der plantet vinmarker i det, der nu er Frankrig, Tyskland, Italien og mange andre europæiske lande.

 

Vinfremstilling er næsten religiøs opfindelse

Vi kan takke mange munke fra middelalderen for en lang række af de vinfremstillingsteknikker, der i dag anvendes. Den mest kendte af alle er formentlig munken Dom Perignon, der er blevet navnet på en af de mest berømte champagner. Men husk han opfandt ikke boblerne – men han opfandt så meget andet. Læs i øvrigt den historie HER.

 

Californiens vin skyldes Spanien

En spansk missionær, Junipero Serra, kom til den nye verden for at udbrede evangeliet. Men han huskes i dag mest for at have åbnet en mission i San Diego, hvor han medbragte druerne, der endte med at skabe områdets første vin. Det betød bl.a. at den første vingård i Sonoma åbnede i 1805.

 

Thomas Jefferson forsøger sig med vinfremstilling

I 1785 blev Thomas Jefferson minister for Frankrig og blev forelsket i fransk vin. Han mente at Amerika og specielt Virginia var i stand til at kunne producere vin på samme niveau som franskmændene. Det blev den italienske vinbonde Phillip Mazzei, der blev ansvarlig for det eventyr. Blandt aktionærerne i dette vineventyr var bl.a. George Washington. Han var med til at rejse de ca. 2.000 pund, som var nødvendig for at starte dette eventyr. Det var dog ikke kun vin, der blev produceret. Også olie og silke var en del af virksomheden.

 

Vinen vinder frem

Omkring 1200 f.Kr. blev vin handlet henover Middelhavet. Faktisk blev vin nævnt tidligt i Bibelen i Første Mosebog. Omtalen kommer i form af en historie om Noah, der forkæler sig med lidt for meget vin.

 

Den antikke verden tog vinsvindel meget alvorligt

”The Code of Hammurabi” var en slags datidens WTO. Et af de tidligste kendte skrifter, der skildrer lovene i det antikke Mesopotamien bl.a. med særdeles strenge straffe for vinsvindel. Selv dengang ville storsvindleren Rudy Kurniawan været blev straffet hårdt for sine vinforfalskninger….Læs historien om Rudy HER.

 

Japan finder kristendommen og vin

Portugisiske jesuitter rejste til Japan for at sprede budskabet om katolicismen i midten af 1500’erne. Naturligvis bragte de vin med sig. Interessant nok var det først ca. 300 år senere den første vingård blev etableret i Japan.

 

Guldfeberen bragte Zinfandel til Californien

Da amerikanerne rejste sig vestpå for at forbedre deres liv, medbragte de også deres foretrukne vin fremstillet på en helt bestemt drue – Zinfandel. Klimaet ed vestkysten var særligt gunstigt for denne druesort, og bruges nu flittigt til at producere en af Californiens mest berømte vine.

 

Hvem opfandt vinflasken?

Den første vinflaske blev opfundet i 1600-tallet af englænderen Sir Kenelm Digby. Før det blev vin ”tappet” på poser af gedeskind, der var velegnet når man skulle bringe vin med sig på rejse eller besøg.

 

Verdens ældste vinkælder

Det antages at Tel Kabri vinkælder i Israel er verdens ældste vinkælder. Den blev opdaget i 2013 af en gruppe amerikanske og israelske forskere, og var en del af et større palads. Det var et forholdsvis lille rum på 15 x 25 fod, hvor man fandt 40 krukker med vin. Hvis man kunne tappe vinen i dag, ville det svare til ca. 3.000 flasker.

 

En royal drukkenbolt

Richard den 3. sad blot på tronen i et par år fra 1483 til 1485. Forklaringen skal måske findes i, at han tilsyneladende var glad for vin – MEGET glad for vin. Undersøgelser af hans jordiske rester viser, at han forment drak omkring 3 liter vin – hver dag! Forbruget kulminerede da han blev indsat som konge, og sluttede brat, da han blev dræbt under slaget ved Bosworth Field. Man har regnet lidt på, hvor mange penge han egentlig brugte på vin, og han brugte, hvad der i dag svarer til over 8 millioner kr. om året på vin. En tørstig fætter….

 

Titanic sank med en fuld vinkælder

Forliset af Titanic i april 1912 har ført mange historier med sig. På den vinøse front ved man, at der formentlig lå over 10.000 flasker i skibets vinkælder. Enkelte flasker er blevet bjærget. Men hovedparten ligger altså forsat på bunden af Atlanterhavet. Formentlig kunne mange af flaskerne fortsat drikkes, men det finder vi nok desværre aldrig ud af….

Er du over 18 år? Denne hjemmeside indeholder varer, der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år. Bekræft venligst at du er over 18 år - tak.
Indkøbskurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0