Få overblik over Bourgognedistriktet
Regionerne i Bourgogne
Som i Champagne dækker hele Bourgogne distriktet et ret stort geografisk område, og også i lighed med Champagne findes der regioner i Bourgogne, der ligger ret langt fra hinanden.
Der er meget stor forskel på vinene i de enkelte regioner, og også i Bourgogne er der lidt uenighed om, hvad der egentlig hører med. Men opdelingen, der gennemgås her, er den med flest tilhængere så at sige, og giver efter min opfattelse også rigtig god mening, når man kigger på geografi og historie.
Côte d’Or
Den gyldne skråning eller guldskråningerne. Her laves noget af verdens bedste og dyreste rødvin og hvidvin. Regionen består egentlig af to regioner: Côte de Nuits og Côte de Beaune. Kort sagt laves de bedste røde vine i Côte de Nuits (nord for Beaune) og de bedste hvide vine i Côte de Beaune (syd for Beaune).
Området dækker ca. 5.800 hektarer vinmarker, hvoraf kun ca. 1.800 hektarer ligger i Côte de Nuits og dermed de resterende ca. 4.000 hektarer i Côte de Beaune.
Côte d’Or er måske et af verdens mest berømte vindistrikter, og vinene herfra er særdeles eftertragtede i hele vinverdenen. Priserne i området er efterhånden begyndt at overstige de store 1. cru slotte fra Bordeaux, og forklaringen er egentlig ganske simpel. Vinene er af uhyre høj kvalitet, men der laves langt mindre end verdensmarkedet efterspørger.
I 2015 fik området i øvrigt status som UNESCO verdensarv under navnet ”Climats of Burgundy”.
Côte Chalonnaise
Denne del af regionen støder op til Côtes de Beaune, og kan også levere vine af høj kvalitet, hvor man får høj kvalitet til prisen. Særligt områderne Rully, Givry og Mercurey kan levere virkelig lækre vine.
Denne del har ca. 4.200 hektarer vinmarker, hvoraf langt den største del indgår i regionale vine. Der findes en lang række 1. cru vine, men kvaliteten kan slet ikke måle sig med 1. cru vine fra Côte d’Or eller for den sags skyld Chablis. Men der laves nogle gode vine i området, og priserne er ikke eksploderet som i kommunen lige nord for.
Mâconnais
Nok mest kendt i Danmark som Mâcon. I denne del af Bourgogne produceres der primært hvide vine på Chardonnay. Det er også blandt de hvide vine de bedste vine findes, men der er meget stor kvalitetsforskel, hvor de svageste vine ikke er specielt spændende. Området dækker ca. 7.000 hektarer.
Mest berømt er de hvide vine fra Pouilly-Fuissé, der er ret eftertragtede i USA.
Beaujolais
Den sydligste del af Bourgogne, hvor det meste af vinen der produceres, er røde vine. Det er næsten udelukkende druen Gamay der anvendes i denne del af Bourgogne.
Generelt kan man sige, at vinene i Beaujolais ikke har helt samme kvalitetsmæssige niveau som Côte d’Or. Dog er der de senere år sket en ganske markant forbedring af kvaliteten, og nye generationer af vinbønder arbejder målrettet på at bringe vinene fra Beaujolais op i samme liga som de øvrige regioner i Bourgogne.
Danskerne kender nok bedst regionen for Beaujolais Nouveau, hvor der tidligere har været en vild tradition om at være de første i Danmark, der kunne servere de helt nye vine fra Beaujolais. Heldigvis er den ”sport” ikke så udbredt mere.
Der findes 10 Cru’er i Beaujolais, der kan betragtes som Premier Cru.
Denne del af Bourgogne er faktisk det største område med hele 10.500 hektarer vinmarker.
Chablis
Den eneste region, der ligger lidt afsondret fra den øvrige del af Bourgogne. Knap 140 km. nordvest for Beaune finder vi Chablis, hvor der udelukkende laves hvide vine på Chardonnay druen. Det er lidt køligere klima end i det sydlige Bourgogne, og modningsprocessen for druerne er da også uhyre vanskelig. Der findes 7 Grand Cru marker, der alle har perfekt eksponering ift. solen, der giver netop disse marker en stor fordel.
Stilen på de hvide vine fra Chablis er markant anderledes end den øvrige del af Bourgogne, og er typisk meget tørre med meget mineralsk smag med bl.a. flint og kalk. Nogle af de bedste producenter laver fantastiske Chardonnay vine med meget stor lagringspotentiale.
Der er ca. 4.800 hektar vinmarker i Chablis.
Grand Cru markerne i Bourgogne
I Bourgogne findes der i alt 40 vinmarker, hvoraf de 33 ligger i Côte d’Or og 7 ligger i Chablis. Her en oversigt over alle Grand Cru markerne med regionen i parentes.
- Valmur (Chablis)
- Blanchot (Chablis)
- Les Clos (Chablis)
- Bougros (Chablis)
- Grenouilles (Chablis)
- Preuses (Chablis)
- Vaudésir (Chablis)
- La Tache (Vosne-Romanée)
- La Grande Rue (Vosne-Romanée)
- Romanée St.-Vivant (Vosne-Romanée)
- Le Richebourg (Vosne-Romanée)
- La Romanée (Vosne-Romanée)
- La Romanée-Conti (Vosne-Romanée)
- Echézeaux (Flagey-Echézeaux)
- Grands Echézeaux (Flagey-Echézeaux)
- Clos de Vougeot (Vougeot)
- Musigny (Chambolle-Musigny)
- Bonnes Mares (Chambolle-Musigny & Morey-St.-Denis)
- Clos St.-Denis (Morey-St.-Denis)
- Clos de Tart (Morey-St.-Denis)
- Clos des Lambrays (Morey-St.-Denis)
- Clos de la Roche (Morey-St.-Denis)
- Chambertin (Gevrey-Chambertin)
- Chambertin Clos-de-Bèze (Gevrey-Chambertin)
- Latriciéres-Chambertin (Gevrey-Chambertin)
- Mazoyéres-Chambertin (Gevrey-Chambertin)
- Charmes-Chambertin (Gevrey-Chambertin)
- Chapelle-Chambertin (Gevrey-Chambertin)
- Griotte-Chambertin (Gevrey-Chambertin)
- Mazis-Chambertin (Gevrey-Chambertin)
- Ruchottes-Chambertin (Gevrey-Chambertin)
- Corton (Aloxe-Corton & Pernand-Vergelesse)
- Corton-Charlemagne (Aloxe-Corton & Pernand-Vergelesse)
- Chevalier-Montrachet (Puligny-Montrachet)
- Montrachet (Puligny-Montrachet & Chassagne-Montrachet)
- Bâtard-Montrachet (Puligny-Montrachet & Chassagne-Montrachet)
- Bienvenues-Bâtard-Montrachet (Puligny-Montrachet)
- Criots-Bâtard-Montrachet (Chassagne-Montrachet)