Barolo (Piemonte – Italien)

Barolo – Kongen af Piemonte

Et ualmindeligt smukt vinområde beliggende i Piemonte i den nordlige del af Italien. Der findes nærmest ikke en vinmark, der ikke har en hældning den ene eller anden vej, hvilket er med til at gøre området unikt og smukt.

Det dækker i dag ca. 2.100 hektar, og der produceres årligt omkring 14-15 mio. flasker Barolo. Faktisk er arealet steget med over 300 hektar de seneste 10 år. Druen er naturligvis Nebbiolo, der er en tykskindet drue, der er den medvirkende årsag til den klassiske stramme og tanninrige stil, der er Barolos varemærke.

Barolo er gennem historien kendt som “King of Wines and the Wines of Kings”, og består af 11 kommuner syd for Alba i Cuneo provinsen. Det er vine, der særligt de seneste 10 år har oplevet en voldsom stigende interesse fra vinentusiaster over hele kloden.

Paolo Manzone

Smukt beliggende lige uden for Serralunga ligger Paolo Manzone. Rene og imødekommende vine. Se den komplette præsentation af Paolo Manzone HER.

Vine jeg tilbyder fra Paolo Manzone

Modernister vs Traditionalister

Mange der nyder vinene fra Barolo, har sikkert hørt om begreberne modernister og traditionalister. Meget forenklet så hælder modernisterne til lagring på nye træfade, mens traditionalisterne foretrækker lang tids lagring på store ældre træfade eller sågar cementtanke. Der har næsten været tale om en ”religionskrig”, men efterhånden er snakken forstummet lidt – der er plads til begge skoler. Og efterhånden som nye generationer tager over, så falder snakken bort om, hvad der er rigtig eller forkert, og respekten genoprettes og fokus er på at lave god Barolo – uanset vinifikationsmetoder.

Lidt Barolo facts

  • En Barolo skal lagre 36 måneder, heraf 24 måneder på fad, inden den frigives på markedet. Er der tale om en Riserva, er lagringskravet 60 måneder, stadig med min. 24 måneder på fad.
  • Det var faktisk først i 80’erne, at Barolo for alvor begyndte at tage form. Før da havde de små vinbønder typisk blot solgt deres druer til store kooperativer og store producenter som eksempelvis Terre del Barolo, Fontanafredda, Marchesi di Barolo eller Pio Cesare. Da producenter som Altare, Scavino, Clerico m.fl. begyndte at bryde denne tradition, tog områdets popularitet for alvor til.
  • Der er i dag omkring 250 producenter af Barolo.
  • Markerne i området ligger i 250 – 450 meters højde.
  • Barolo er jo en del af Piemonte området, der betyder”ved fødderne af bjerget”. Udover Nebbiolo dyrkes der i området mange andre druer. De mest kendte er nok bl.a. Dolcetto, Barbera, Freisia, Brachetto, Moscato, Arneis og Gavi.

Barolo “Grand Cru’s”

Her en oversigt over nogle af de bedste og mest berømte marker. Kommunen i parantes.

Bricco Viole Brunate (Barolo)
Cannubi (Barolo)
Cannubi Boschis (Barolo)
San Lorenzo (Barolo)
Sarmassa (Barolo)

Bricco Rocche (Castiglione Falletto )
Fiasc (Castiglione Falletto )
Monprivato (Castiglione Falletto )
Parussi (Castiglione Falletto )
Pira (Castiglione Falletto )
Rivera (Castiglione Falletto )
Villero (Castiglione Falletto )

Arborina (La Morra)
Brunate (La Morra)
Cerequio (La Morra)
Marcenasco (La Morra)
Rocche dell’Annunziata (La Morra)

Bussia (Monforte d’Alba)
Cicala (Monforte d’Alba)
Colonnello (Monforte d’Alba)
Ginestra (Monforte d’Alba)
Romirasco (Monforte d’Alba)

Falletto (Serralunga d’Alba)
Francia (Serralunga d’Alba)
Marenca (Serralunga d’Alba)
Margheria (Serralunga d’Alba)
Ornato (Serralunga d’Alba)
Parafada (Serralunga d’Alba)
Vigna Rionda (Serralunga d’Alba)

Er du over 18 år? Denne hjemmeside indeholder varer, der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år. Bekræft venligst at du er over 18 år - tak.
Indkøbskurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0