Min vin græder…
Hvorfor græder min vin?
Gardiner eller tårer?
Ofte når man sidder med et glas vin, og slynger vinen lidt rundt i glasset, så oplever man at vinen “græder”. Man kan se “tårer” løbe ned fra kanten af, hvor vinen nåede op mens man slyngede glasset. Det kaldes flere ting som nævnt i overskriften. Men hvorfor opstår dette fænomen egentlig? Nogle mener at det ofte er et kvalitetstegn. Men man kan ikke sige noget om en vins kvalitet på baggrund af dette fænomen.
Det kan faktisk opstå af flere årsager. Sukkerindhold, glassets overflade og vinens temperatur kan have indflydelse. Men det at vinen indeholder alkohol er hovedforklaring på, at disse “tårer” dukker op. Det er ikke entydigt bevist, hvad årsagen er, men der er bred enighed om, at alkoholen i den tynde film af vin, der efterlades på glassets inderside ved slyngningen, fordamper hurtigere end resten af væsken – der jo hovedsageligt består af vand. Derved opstår der en højere overfladespænding i filmen end i vinen længere nede i glasset, hvilket igen bevirker, at væsken presses op ad siden af glasset.
Et hold forskere i Californien mener dog nu at kunne forklare hvorfor denne opadgående væskestrøm brydes i ”tårer”. Det er et ret komplekst studie, men den ”enkle” forklaring er at der, hvor den opadgående væskestrøm ikke er homogen i sin bagkant, dannes såkaldte ”ustabile chokbølger” en stadig tykkere ”bakkekam”, som til sidst – på grund af tyngdekraften – falder ned ad glassets væg og danner tårerne.
Vinens viskositet m.m. betyder at det ikke er alle vine (eller druesorter), hvor man kan opleve en større eller mindre grad af tårer.
Så forklaringen er ren kemi mere end nogle former for indikationen på vinens kvaliteter.