Valg af vinkøleskab
Lidt input til valg af vinkøleskab
Lad det være sagt med det samme. Jeg er ikke nogen ekspert indenfor vinkøleskabe. Men med udgangspunkt i min grundlæggende viden omkring vin og vinopbevaring vil jeg her komme med mit syn på, hvad man skal være opmærksom på, hvis man overvejer at købe et vinkøleskab.
Og selvom jeg i denne artikel kun bruger begrebet vinkøleskab, så er der egentlig to kategorier.
- Vinkøleskab (så har du altid en kølig flaske vin klar, men det er egentlig blot at betragte som et køleskab).
- Vinopbevaringsskab (hvis du skal langtidsopbevare dine vine).
Som med almindelige køleskabe findes der en lang række vinkøleskabe på markedet. Og det betyder jo også, at nogle er bedre end andre.
Har du planer om langtidsopbevaring af dine vine, og har du ikke mulighed for et køligt kælderrum eller lign., ja så kan et vinkøleskab naturligvis være løsningen.
Er formålet med et vinkøleskab blot at sikre, at du til enhver tid har 30-40 flasker kølig vin til rådighed, der skal drikkes indenfor nogle uger/få måneder – ja så kan man roligt købe nogle af de billige modeller. Man kan sige at man skelner mellem et vinkøleskab og et vinopbevaringsskab. Og langt de fleste at mine anbefalinger er relateret til vinopbevaringsskabe (selvom jeg flere steder skriver vinkøleskab nedenfor).
Men er det til langtidsopbevaring så bør man tage nogle forhold med i sine overvejelser.
Når man går på jagt efter et vinkøleskab, skal man huske på, hvad vin ikke kan lide, når de skal lang tids opbevares. Ingen store temperaturudsving, ingen konstante rystelser, ikke høj varme, ingen lys og eller stærke lugte.
Vinkøleskabe findes i alle prisklasser, designs og størrelser
De findes også i størrelser fra 30-40 flasker og op til 200-250 flasker. Som tommelfingerregel skal man huske på, at udgangspunktet typisk er vinflasker i den klassiske 75 cl. Bordeaux størrelser. Så har et vinkøleskab plads til 100 flasker – så er det typisk 100 flasker af Bordeaux størrelsen i 75 cl. Og dermed vil man ikke kunne have så mange eksempelvis Champagne eller Bourgogne flasker. Så hellere købe det lidt større end man påtænker – et vinkøleskab har det med at blive fyldt op….
Noget af det første man skal have med i beslutningen er, hvor vinkøleskabet skal stå. Skal det stå fremme i stuen, så er det vigtigt det er flot og elegant. Men naturligvis også at det er støjsvagt – og allerede her begynder man at skule bevæge sig op i de lidt højere prisklasser for at sikre, at man har et støjsvagt vinkøleskab. Skal det gemmes væk i et bryggers eller lign. så er støjniveauet ikke at så stor betydning. Men skal det stå fremme i stuen eller et andet lyst rum, skal man også være opmærksom på, at skabet en glasslåge, der holder lyset ude.
Det næste man skal overveje er indretningen. Der findes et utal af kombinationsmuligheder, og man skal lige overveje om man kan stable vinen (altså ikke have nem adgang til nogle af dem), eller om man gerne vil kunne få nem adgang ti alle vinene i skabet. Du kan næsten få det som du gerne vil have det, men des mere specialtilpasning des større bliver investeringen i skabet også.
Og så skal man også overveje om skabet skal have 1 eller 2 temperaturzoner. Det er jo fristen at vælge et med 2 zoner. En til Hvidvin/Champagne og en anden til Rødvin. Men skal man have et vinkæleskab med en velfungerende opdeling, så bliver det dyrt. Helt grundlæggende er mit råd IKKE at vælge 2 zoner. Vælg en enkelt temperaturzone, og så indstil temperaturen på 12-13 grader. Det er en god udviklingstemperatur for vin generelt, og en god serveringstemperatur for hvidvin. Rødvinen kommer hurtigt op i temperatur ude i stuen, og Champagnen skal du måske alligevel lige have i køleskabet en time eller to.
Langt de fleste af skabene køles ved hjælp af en kompressor. Der er kommet nogle løsninger på markedet med termoelektrisk køling, Men det er typisk kun til mindre skabe, men har den fordele at de er lidt billigere i strømforbrug, og at de ikke genererer rystelser på samme måde som en kompressor gør det.
Men større skabe, og skabe fra de producenter jeg nævner nedenfor, er typisk udstyret med den klassiske kompressorkøling. Heldigvis er der forskel på kvaliteten af kompressorer idet en kompressor jo som udgangspunkt genererer ganske mange rystelser. Så en tommelfingerregel her er, at des dyrere vinkøleskab des bedre kompressor, og dermed mindre rystelser. Og i tillæg hertil des bedre fordeling af kølingen, så temperaturforskellen fra top til bund er minimal.
Der er nogle fabrikater, der laver fremragende vinkøleskabe. Her er et par stykker som jeg varmt kan anbefale, men disse er på ingen måde fuldt dækkende. Men producenter som Liebherr, Enofrigo, Vestfrost, Vintec eller EuroCave.
Så meget kort. Lidt stikord til overvejelserne og opmærksomhedspunkterne.
- Hvor skal det stå? (støj, design, glaslåge m.m.)
- Hvor stort skal det være?
- Skal det have 1 eller 2 zoner?
- Hvilken kompressor anvendes? Der skal være et minimum af rystelser.
- Strømforbrug.
Jeg håber, ovenstående har givet lidt input. Men som altid er du til enhver tid velkommen til at kontakte mig på tlf. 20 20 95 07 – jeg skal gerne rådgive efter bedste evne, men skal også nok være ærlig, hvis min viden omkring et konkret vinkøleskab er utilstrækkelig.