Produktion af Montalcinos vine
Produktion af vine i Montalcino
Rosso di Montalcino og Brunello di Montalcino laves efter nogenlunde samme forskrifter som en lang række andre rødvine rundt om i verden. Så dette er ikke en detaljeret gennemgang af, hvordan vinen laves ned i den enkelte detalje.
Men der er alligevel en række forhold, der gør vinene til det de er, og som er unikke for dette lille vinområde. Nogle af disse forhold omtales og beskrives på denne side.
Klimaet er gunstigt for Sangiovese. Selvom der er varmt i Montalcino, som i resten af Toscana, så falder der en anelse mere vand, hvilket giver lidt bedre modningsbetingelser for Sangiovese druen.
Områder ligger 300 – 600 meter over havet, og generelt er nætterne forholdsvis kølige. Det er med til at bevare friskheden og syren i druerne.
De røde vine – både Rosso og Brunello – er kendt for deres kraft og robusthed. Det er komplekse vine med mineralitet, dybde og koncentration. Vine der ofte kan leve og udvikle sig i flere årtier.
Selvom området ikke er specielt stort (de berømte 15 x 15 km), så er der alligevel store forskelle i jordbundsforholdene, der naturligvis også giver vine med forskelligt udtryk og struktur.
Mange opdeler distriktet i fire kvadranter – en 4-sidet pyramide så at sige. Med en køligere nordlig side og en varmere sydlig side. Særligt den sydvestlige side bliver bl.a. påvirket af Middelhavet selvom kysten ikke er i umiddelbar nærhed. I de fire områder er der også forskel på højden og jordbunden. Faktisk vurderes det at det lille område har omkring 10 forskellige jordbundstyper. Ikke overraskende at vinene optræder så forskelligt som de gør.
Produktionen
Skal Brunello laves som vin fra Bourgogne eller Bordeaux?
Der er blevet eksperimenteret i mange år, og heldigvis har Montalcino efterhånden fundet sin egen vej. Brunello er sin helt egen, og det afspejles i stadig stigende grad i produktionen.
Særligt er anvendelse af små nye egetræsfade blevet langt mindre udbredt, og i dag er det de store Botti (op til 10 hektoliter), der er den mest udbredte lagringsmetode til vinene.
Krav til Rosso og Brunello vinene
De tre vine der laves i Montalcino – Rosso, Brunello og Brunello Riserva skal opfylde forskellige krav. Disse er følgende
Rosso
- Alkoholprocenten skal være på minimum 12,0%
- Høstudbyttet må maksimalt være på 8 ton/hektar
- Vinene skal lagre i minimum 1 år samlet, hvoraf minimum 6 måneder skal være på fad.
- Vinen skal laves 100% på Sangiovese Grosso.
Brunello
- Alkoholprocenten skal være på minimum 12,5%
- Høstudbyttet må maksimalt være på 8 ton/hektar
- Vinene skal lagre i minimum 5 år samlet, hvoraf minimum 24 måneder skal være på fad og minimum 4 måneder på flaske.
- Vinen skal laves 100% på Sangiovese Grosso.
Brunello Riserva
- Alkoholprocenten skal være på minimum 12,5%
- Høstudbyttet må maksimalt være på 8 ton/hektar
- Vinene skal lagre i minimum 6 år samlet, hvoraf minimum 24 måneder skal være på fad og minimum 6 måneder på flaske.
- Vinen skal laves 100% på Sangiovese Grosso.