Årgangene i Piemonte
Årgangsvurderinger af Piemonte
Klimaet i Piemonte er som skabt til at dyrke vindruer. Alperne har en stor indflydelse på klimaet, og er med til at skabe nogle fantastiske rammebetingelser.
Men på trods af det, så er der jo ikke to sæsoner der er ens, og det resulterer i meget store forskelle fra år til år.
Her kan du få et overblik over, hvordan de enkelt årgange udviklede sig, og hvordan det generelle kvalitetsniveau endte.
Piemonte er en stor region, hvorfor der naturligvis kan være store forskelle i området, hvorfor nedenstående beskrivelser er af mere generel karakter.
Men du skulle alligevel kunne få et indtryk af den enkelte årgangs potentiale og kvalitetsniveau.
Rigtig god læsning!
2021
Der er endnu ingen vurderinger af den igangværende årgang.
2020
Årgangen 2020 begyndte uden de store problemer i løbet af vinteren med milde temperaturer og blot få spredte snebyger.
Den første del af foråret var relativt tør og solrig, hvilket sikrede en homogen igangsætning af væksten, der begyndte i slutningen af februar og sluttede i slutningen af marts. Månederne marts og april var præget af fint vejr og milde temperaturer og kun lidt nedbør, hvilket indikerede en mulig en tidlig høst. Det ændrede sig hurtigt i løbet af maj, hvor der var mange regnvejrsdage og generelt ustadigt vejr. Det fortsatte indtil slutningen af juni.
Generelt var det gode betingelser, og meget tydede på mulighed for høj kvalitet og pæne udbytter.
Høsten for de hvide druer begyndte i starten af september – lidt tidligere end normalt. Sukker- og syreniveauet i druerne var forholdsvis lavt, men forblev på niveauet, hvilket gave vinene en god balance. Så fulgte høsten af Dolcetto, Nebbiolo og Barbera i den anden halvdel af september.
Særligt Nebbiolo var i topform med perfekt modenhed og sukkerniveauer. Alt i alt blev høsten god og vi kan godt have store forventninger til høj kvalitet over hele linjen i 2020.
2019
En årgang med flotte forhold, der ikke bød på de store vejrmæssige afvigelser.
Vinteren var forholdsvis lang, og da foråret så småt kiggede frem, så var det med ret lave temperaturer og en del nedbør. Men væksten begyndte på et optimalt tidspunkt, og da temperaturen også steg, blev de større mængder nedbør i bl.a. februar faktisk en lille fordel. Gennemsnitstemperaturen var frem til maj måned til den lave side, og væksten fortsatte i lidt lavere tempo.
Juni blev varm, men det betød ikke så meget, da der var fint med vand i jordbunden fra foråret. I slutningen af juni og begyndelsen af juli blev det meget varmt. Så var der et par uger med en del regn og lavere temperaturer. En mindre hedebølge indtraf i slutningen af juli, der kulminerede i en voldsom storm, men heldigvis uden de store ødelæggelser. Resten af sæsonen var vejret ret normalt, dog med lidt mere nedbør end normalt. Så markarbejdet var ekstra vigtigt i de uger.
Høsten startede planmæssigt i midten af september, og fortsatte frem til midten/slutningen af oktober. Druerne viste generelt gode tegn, og fra Arneis til Nebbiolo var kvaliteten i top.
Så en årgang med ganske pænt udbytte, og ret høje forventninger til kvaliteten.
2018
Det blev en lang vinter med masser af sne. Helt frem til begyndelsen af marts måned var større eller mindre mængder sne. Men det var faktisk ret godt, da 2017 sluttede ret tørt, så markerne havde brug for fugten.
Foråret begyndte med forholdsvis lave temperaturer, hvilket betød at væksten startede langsomt. Planterne skød ret sent, men det betød også at der heldigvis ikke var problemer med frost, efter det havde sat knopper. Frem mod slutningen af maj måned, var gennemsnitstemperaturen til den lave side, og væksten fortsatte i roligt tempo. I slutningen af maj og begyndelsen af juni stormede det ret kraftigt i perioder med masser af nedbør.
Det gav efterfølgende den del udfordringer med fugt. Men planterne blomstrede nogenlunde planmæssigt, og da der var kommet masser af vand, og de efterfølgende vækstbetingelser var gode, så tegnede det til en høst med meget store udbytter. Så grønthøst var nødvendig for at holde udbyttet nede. Juli blev en varm måned, og det gode vejr fortsat i resten af sæsonen.
Det betød igen en høststart omkring midten af september, og strakte sig igen ind til midten af oktober. Druematerialet var generelt ret godt bl.a. med flotte syreniveauer. Nebbiolo i både Barolo og Barbaresco stod særdeles flot på alle parametre.
Sæsonen udfordrede konstant vinbønderne, og der skulle hele tiden arbejdes i markerne. Ikke en årgang der har ”lavet sig selv”. Men resultat er fremragende, og det bliver en årgang af høj kvalitet med masser af lagringspotentiale.
Se mine vine fra Piemonte årgang 2018 HER.
2017
Årgangen vil blive husket for den varme sommer og de sparsomme nedbørsmængder.
Vinteren var meget mild med meget lidt nedbør, mens foråret leverede en del nedbør, men gennemsnitstemperaturer pænt over middel.
Det påvirkede naturligvis væksten, der ret hurtigt længere fremme end normalt, og som holdt sig foran ”normerne” i resten af sæsonen. Der kom dog en smule frost i slutningen af april, men der var kun begrænset frostskader i Langhe. Maj begyndte med flot og varmt vejr, hvilket fortsatte mange uger frem.
Markerne var ret lette at holde, og markarbejdet på et minimum. Temperaturerne var som allerede nævnt over middel, men heldigvis var nætterne køligere end tilsvarende varme somre. Men det var tørt, og det var kun lige i slutningen af august og i begyndelsen af september, at der kom lidt nedbør – sølle 25 mm i de dage. Men alligevel livsvigtig nedbør for vinstokkene.
I begyndelsen af september faldt temperaturen mærkbart. Og vækstbetingelser var ret gode, med en god balance mellem dag- og nattemperaturer. Det betød, at druernes faktisk havde en profil, der mere mindede om lidt køligere årgange end om en varm årgang.
Druerne modnede til gengæld tidligt, og Nebbiolo blev høstet primært i midten af september, hvilket er uhørt tidligt. Det er formentlig årsagen til, at det er lykkedes at bevare friskhed i vinene.
Se mine vine fra Piemonte årgang 2017 HER.
2016
Denne årgang er gået over i historien som en af de længste i nyere tid. De første signaler kom i begyndelsen af sæsonen med milde temperaturer og meget begrænsede nedbørsmængder.
Fra slutningen af februar, og gennem hele marts måned, faldt temperaturen til gengæld, og der var masser af nedbør. Den sene kulde førte til svære betingelser med langsom vækst til følge. Foråret begyndte med masser af nedbør, men da vinstokke ikke var specielt langt fremme i deres udvikling, medførte det heldigvis ikke problemer med fugt.
Den langsomme vækst fortsatte hen over sommeren. Men alle druerne var sunde, og man slap næsten helt for den frygtede hagl. Høsten kunne begynde i slutningen af september (Dolcetto), og Nebbiolo blev høsten fra midten af oktober. Druerne var i absolut topform. De var modnet perfekt, og fremstod med næsten perfekte data.
Og vi kan vist godt konkludere, at både Barolo og Barbaresco har leveret vine af uhyre høj kvalitet. De er harmoniske og både koncentrerede og elegante på én og samme tid. Og med et kæmpe lagringspotentiale.
Se mine vine fra Piemonte årgang 2016 HER.
2015
Vinteren 2015 var præget af masser af sne. Noget vinbønderne ofte er glade for hen over vinteren. Dette, kombineret med milde temperaturer i bl.a. februar, betød at væksten i markerne startede ret tidligt, hvilket også var tilfældet for blomstringen, der begyndte allerede i midten af maj.
I slutningen af maj og frem til begyndelsen af juni regnede det en del. Derefter fulgte en tør periode frem til slutningen af juli. Juli var også en varm måned med temperaturer et pænt stykke over gennemsnittet. Men pga. af de gode vandmængder i løbet af vinteren, og slut maj/primo juni, havde vinstokkene ingen problemer med varmen. Druerne modnede rigtig godt, og helt i tråd med hvad man normalt forventer i området.
Den varme og tørre periode krævede fokus i markerne. Man skulle sikre, at klaserne ikke blev for eksponeret af de mange solskinstimer. Men betingelserne var generelt ret gode.
Høsten af de hvide druer begyndte allerede i slutningen af august, og varede frem til midten af september. Druekvaliteten var fremragende med flotte både sukker- og syreniveauer.
Også Nebbiolo modnede perfekt. Særligt den anden halvdel af sommeren gjorde godt for netop Nebbiolo. Tanninerne var topkvalitet, og vil medføre elegante og langt levende vine i både Barolo og Barbaresco.
Se mine vine fra Piemonte årgang 2015 HER.
2014
På trods af store udfordringer i vinmarkerne, så sluttede årgangen godt, og er endt med at være en særdeles positiv overraskelse kvalitetsmæssigt.
Milde temperaturer gennem det meste af vinteren, og en ret tidlig ankomst af foråret, betød at væksten satte tidligt ind. Men der var stor variation i regionen. Sommerens gennemsnitstemperatur var ret normal, men nedbørsmængden var over gennemsnit. Og nedbøren var ikke jævnt fordelt, men kom i korte men voldsomme mængder.
Særligt var der voldsom nedbør i dagene fra den 23. juli til 29. juli, som dog havde meget forskellig betydning i området. I nogle områder faldt der over 6 cm på en dag, mens der blot et par kilometer væk, kun blev registreret 13 mm. Den meget regn og de pænt høje temperaturer var den perfekte cocktail for svampeangreb. Det blev en af sæsonens helt store udfordringer, og helt afgørende for kvaliteten hos den enkelte vinbonde.
Så kvaliteten af druerne var mere end nogensinde helt afhængig af, at de rigtige beslutninger blev truffet i markerne. Nebbiolo viste sin styrke, og den formidable evne til at tilpasse sig. Og havde man truffet de rigtige beslutninger i marken, var druerne ikke påvirket af skimmelangreb. I Barolo var der store forskelle i druernes kvalitet. Det blev ikke bedre af meget lokale og voldsomme haglbyger.
I Barbaresco derimod var forholdene ganske anderledes. Langt mindre regn og slet ingen haglbyger, hvilket har betydet en uhyre højt kvalitetsniveau særligt i denne del af Piemonte.
2013
Denne årgang vil blive husket, som en af de årgange i nyere tid, med den seneste høst. Først i slutningen af november var de sidste klaser Nebbiolo høstet. Det var primært forårsaget af en kølig start på foråret med ret lave gennemsnitstemperaturer i både marts og april.
Det regnede meget i april og maj måned. Naturligvis en stor udfordring for vinbønderne med bl.a. stor risiko for svamp. Men med de rette indgreb kunne de holde det i skak, og dermed begrænse skaderne til et minimum.
Udfordringerne fortsatte hen over sommeren, og krævede vinbønderne fulde opmærksomhed – langt mere end normalt. I juli blev vejrforholdene mere normale og mere stabile. Blomstringen fandt sted som ”normalt”, men vinstokkene indhentede aldrig rigtig de ”set backs” de oplevede i begyndelsen af sæsonen, og modningen fandt derfor sted langt senere end normalt.
Generelt blev resultat ret store klaser, der var både tungere og tættere end normalt. Dolcetto klarede sig godt, mens Barbera nok var den drue, der var mest påvirket af de atypiske klimatiske forhold. Nebbiolo nød rigtig godt af de høje temperaturer i både september og oktober, hvilket bidrog til at særdeles flot (og lidt overraskende) slutresultat.
Vinene fra både Barolo og Barbaresco er blevet forrygende flotte vine, der rummer et betydeligt lagringspotentiale.
Se mine vine fra Piemonte årgang 2013 HER.
2012
En årgang med en ret usædvanlig vinter. Både november og december (2011) var maget mildere end normalt, og december måned havde temperaturer så højt som 15-16 grader.
Det ”rigtige” vintervejr ankom ret sent. I slutningen af januar og begyndelsen af februar blev der målt helt ned til minus 15 grader! De lave temperaturer fortsat i hele februar, hvor der også var masser af snevejr. Det er godt for vandreserverne, men er naturligvis også med til at udsætte begyndelsen på vækstperioden for vinstokkene. Den blev naturligvis meget forsinket, og begyndte med stor variation i regionen.
Foråret begyndte også både køligt og vådt (marts og april), og selvom der også kom masser af regn i maj, så steg temperaturen i det mindste. Og kombinationen af masser af vand, og de højere temperaturer skabte gode vækstbetingelser.
Også juni begyndte til den våde side. Og da blomstringen fandt sted i den periode, blev klaserne langt mindre end normalt. Det skabte dog ikke de store bekymringer, og blev også en lille fordel, da grønt høsten blev nemmere og mere begrænset, og fugt blev heller ikke noget problem. I slutningen af juni blev det varmt, og det fortsatte frem til slutningen af august. Ikke meget nedbør, men det var ikke noget problem, da var masser af vandreserver grundet de store nedbørsmængder i begyndelsen af sæsonen.
Høsten af de hvide druer begyndte i den første uge af september, og fortsat i et par uger. Ikke så stort et udbytte pga. de små klaser, men kvaliteten fejlede ikke noget. Så kom turen til Dolcetto, og også her var kvalitetsniveauet helt i top. Barbera blev høstet i den anden halvdel af september, og her var vinbønderne også tilfredse med kvaliteten.
I begyndelsen af oktober kom turen til Nebbiolo. Ikke så stort et udbytte, men kvaliteten fejlede heller ikke noget her. Resultatet er blevet flotte og velstrukturerede vine med et godt lagringspotentiale.
2011
Et år med både meget tidlig høst og lave udbytter. Vinteren forløb ret normalt, og først i marts begyndte det at afvige lidt. Nedbørsmængden var dobbelt af, hvad den plejer at være. Men godt for vandepoterne så tidligt på sæsonen.
April var ganske lun, og satte godt gang i væksten, der car lidt længere fremme end normalt. Temperaturen var lidt lavere end normalt fra slutningen af juni til begyndelsen af juli, men ikke noget der betød det store for væksten.
Generelt var vejret ret gunstigt for vinbønderne, og markerne kunne næsten passe sig selv. I august blev der meget varmt i dagtimerne, men takket være vandepoterne opbygget i marts og lidt nedbør i begyndelsen af sommeren, så var det ikke det store problem for vinstokkene.
Vejret i perioden betød at modningen i regionen var lidt ujævn. Det gav lidt udfordringer i høstplanlægningen, da høsten af de forskellige druesorter kom til at overlappe hinanden. Allerede i begyndelsen august begyndte man at høste de hvide druer med Chardonnay som den første.
For Barbera og Nebbiolo blev lidt regn i begyndelsen af september helt afgørende. Og med lidt lavere nattetemperaturer endte de med at fremstå i flot balance. Særligt Nebbiolo havde klaret det lidt ujævne vejr bedst.
Nebbiolo druerne ankom til vinkældrene i perfekt form, og årgangen endte med vine af meget høj kvalitet.
2010
En sæson der begyndte en lang og hård vinter, der strakte sig et stykke ind i marts. Masser af sne sikrede gode vandreserver, hvilket senere skulle vise sig at være værdifuldt. Det var bl.a. med til at sikre sig sunde og stærke skud over det meste af Piemonte.
Starten på sommeren blev ret våd, og sågar med spredte haglbyger, der dog heldigvis ikke forårsagede de store skader. August var præget af mildt vejr med gennemsnitstemperaturer under middel. I slutningen af august steg temperaturen dog en del, hvilket varede ved hen over september måned. Altså meget skiftede vejr, der i den sidste ende betød store forskelle, på druernes kvalitet, i regionen.
De hvide vine havde udsigt til friske vine med god syre, og et stort lagringspotentiale. Både Dolcetto og Barbera svingede meget i kvalitet i regionen, og afgørende for slutresultat var den enkelte vinbondes markarbejde hen over sommeren.
Nebbiolo blev mere harmonisk og ”reddet” af den varme september måned, og slutresultatet blev fremragende vine.
2009
Vinteren var præget af kraftige snebyger, og det tidlige forår bød på masser af regn. Så vandreserverne blev i den grad fyldt op. Det skulle vise sig, at det blev særdeles værdifuldt pga. en tør og meget varm sommer.
Også i april kom der en del regn, og temperaturerne var ganske milde. Ret tidligt kom der tegn på meldug, men heldigvis blev det ikke et stort problem, da maj måned var tør med en del blæst. Men vinbønderne skulle hele tiden være i marken og overvåge udviklingen.
Den varme sommer betød, at det igen blev en ret tidlig høststart. Således begyndte man allerede i den tredje uge af august at høste eksempelvis Chardonnay og Moscato. DE røde druer blev høstet fr slutningen af september og nogle uger frem. Generelt var modningsmønsteret ret broget, og der skulle dagligt tages beslutninger om, hvor og hvornår de næste druer skulle høstes – intet var forudsigeligt.
Men generelt var kvalitetsniveauet højt – særligt blandt de røde druer. Det var meget afbalancerede Nebbiolo druer man endte med at høste, og årgangen rummer et betydeligt lagringspotentiale. En flot årgang!
2008
Året var et meget vanskeligt år for vinbønderne. Masser af udfordringer i markerne med både parasitter og meldug krævede stor bevågenhed og mange ekstra timer i markerne. Skaderne var betydelige, men havde primært indflydelse på kvantiteten – ikke kvaliteten. Altså naturligvis forudsat man traf de rigtige beslutningerne under markarbejdet. Derfor er der også ganske pæn variation i slutresultatet for årgangen.
Udfordringerne toppede fra midten af maj og en måneds tid frem, hvor vejret blev usædvanlig ustadigt. Store mængder nedbør – næsten hver dag. Nedbørsmængderne faldt mod slutningen af juni, men sommeren forblev ret kølig og fugtig. Heldigvis for høsten kom der lunere og mere stabilt vejr fra slutningen af august og frem til høsten. Det stabil vejr tillod at den enkelte vinbonde kunne høste på det optimale tidspunkt – ikke presset eller forceret af vejret.
Høsten strakte sig fra begyndelsen af september til slutningen af oktober, hvor Barbera og Nebbiolo blev høstet – som vanligt de sidste druesorter til at blive høstet. Som allerede nævnt var druekvaliteten generelt ret høj – særligt for Nebbiolo.
Et udfordrende år, der har leveret Barolo og Barbaresco af høj kvalitet med både tilgængelighed og lagringspotentiale.