Rhônes historie
Rhône regionen skabes
Rhönedalen er et resultat af et gigantisk geologisk sammenstød mellem Centrealmassivet og Alperne, der skabte en sprække i dalen, der blev oversvømmet af Middelhavet.
For over 300 millioner år siden skabte vulkansk aktivitet i Centralmassivet granitklipperne i den nordlige del af Rhône. I den sydlige del af Rhône skabte Middelhavets aflejringer bl.a. Dentelles de Montmirail og Mount Ventoux.
For 40 millioner år siden blev Alperne skubbet op, hvilket fik dalen, der adskiller de to massiver, til at kollapse. Området blev oversvømmet af Middelhavet, hvis aflejringer gradvist skabte et grundlag med hård kalksten og kalkholdigt ler. Senere, på grund af lukning af Gibraltarstrædet, faldt vandstanden med det resultat at Rhône floden begyndte at grave sig dybere, hvilket bl.a. skabte flodterrasser på begge sider af dalen. Bjergskråningernes sand og ler blev blandet med bl.a. kalksten, og skabte, den for vindyrkning, så gunstige jordbund, der i dag primært består af granit, sandkisel, kalksten og ler.
Rhônes historie
I mere end 2.000 er der blevet dyrket vin i Rhône regionen. Det var de gamle grækere, der var blandt de første til at plante vinstokke, hvilket sket omkring 400 f.Kr. omkring Marseille. Også de gamle romere kunne spotte de bedste steder til at dyrke vin. Og i det første århundrede e.Kr. plantede de vinstokke omkring Vienne, der i dag er området vi kalder for Côte-Rôtie.
Denne udvikling betød at vinene fra Rhône ret tidligt kunne konkurrere med vinene fra de italienske vingårde. På det tidspunkt blev den romerske villa Molard bygget tæt ved Rhône ved den på det tidspunkt måske vigtigste romerske vingård Donzère.
I denne periode blev den romerske villa Molard bygget tæt på Rhone ved Donzère, den vigtigste romerske vingård, der er identificeret til dato. Værksteder der fremstillede amforaer, blev på samme tid mere og mere udbredt. De blev egentlig lavet til at transportere både vin og fiskesaucer i, men beviser tilstedeværelse af sand og sandsten i denne tidlige periode. Dette, sammenlignet med fund fra andre steder, at vinmarkerne i Rhône er nogle af de ældste i verden.
Romerne, der sejlede på Rhône floden, grundlagde byen Vienne, og plantede vinmarkerne, der hurtigt blev berømte for vinenes høje kvalitet. Der blev arbejdet hårdt for at udbygge vinmarkerne, og resultaterne blev med tiden en succesfuld vinindustri.
Romerrigets kollaps betød desværre en opbremsning af denne udvikling primært grundet den manglende afsætningsmulighed længere væk end blot nærområdet. Efterfølgende var det også her kirkens indflydelse, der satte fornyet skub i vinindustrien.
Pavernes vin
Frankrigs konge Louis VIII forærede i det 13. århundrede området Comtat Venaissin til pave Gregory X. I det 14. århundrede flyttet pavedømmet fra Rom til Avignon. På dette tidspunkt var paverne allerede storforbrugere af de lokale vine, og de plantede masser af nye vinmarker omkring byen. Johannes XXII, den anden af de syv paver i Avignon, byggede en sommerresidens i Châteauneuf-du-Pape, hvis ruiner man fortsat kan se i byen. Den tredje pave i Avignon, Benedikt XII, beordrer opførelsen af Palais des Papes. Og senere i slutninge af det 17. århundrede blev havnen Roquemaure centrum for forsendelses af varer op og ned ad Rhône floden – herunder vin naturligvis. Dengang var navnet på det administrative distrikt Côste du Rhône, og det var først i midten af 1.800-tallet, at det blev ændret til Côtes du Rhône. Det navn blev endegyldigt stadfæstet af distriktsdomstolene i 1936.
AOC kommer til
I 1930’erne var bekymringen for Rhône vinenes kvalitet en stigende bekymring. Baron Le Roy kæmpede for at sikre regionens omdømme, og han producerede selv vin i og omkring Châteauneuf-du-Pape. Han og regionen spillede en aktiv rolle i etableringen af det appellationssystem som vi kender i Frankrig i dag. I 1933 sikrede regionen Appellation d’Origine Contrôlée status. Allerede dengang omhandlede AOC-reglerne bl.a. grænser for dyrkningsarealet, druesorter i vinen, sikring af lokal praksis, minimum alkoholindhold, særlige dyrkningsmetoder, høstperioden m.m.
Baron de Lay var også involveret i stiftelsen af INAO (det organ der i dag tildeler og opretholder områders AOC-status), og var sågar formand herfor i 20 år.
I dag er hele AOC-systemet afgørende for fransk vins succes og kvalitetsniveau.