Chianti (Toscana – Italien)
Chianti – Danskernes favorit
Italiens to mest berømte vindistrikter må vel siges at være Montalcino (se HER) samt Chianti – og her særligt Chianti Classico. Vinene fra Chianti har altid været populære i Danmark. Ikke mindst fordi området altid har været en eftertragtet feriedestination. Chianti er et kæmpe vindistrikt, der dækker hele syv zoner, hvoraf Chianti Classico er den mest berømte. Men det er også her de klart bedste Chianti vine produceres.
Chianti Classico området dækker ca. 72.000 hektar, hvoraf ca. 7.000 hektar beplantet med vindruer.
Chianti Classico – 300 års historie
Man formoder, at der siden slutningen 1300-tallet er produceret vin i Chianti området. Derfra stammer de første dokumenter, hvor der refereres til vin. Og i begyndelsen af 1700-tallet bliver området som vi i dag kender som Chianti Classico skabt.
Agricola Le Miccine
Smukt beliggende med blot 7 hektar. Le Miccine laver forrygende Chianti vine. Se hele præsentationen HER.
Mine Chianti Classico vine
-
93p
Agricola Le Miccine – Chianti Classico Riserva DOCG 2019
kr. 285,00 -
95p
Agricola Le Miccine – Chianti Classico Gran Selezione DOCG 2019
kr. 375,00 -
Tilbud
92p6 STK PRIS
Agricola Le Miccine – Chianti Classico DOCG 2021
kr. 199,00 – kr. 1.000,00 -
Tilbud
Nyhed
Introduktionskasse til Le Miccine (6 flasker)
Original price was: kr. 1.456,00.kr. 1.250,00Current price is: kr. 1.250,00.
Helt nyt – 11 regioner i Chianti Classico
Der er nu 11 UGA’er (Unità Geografiche Aggiuntive) i Chianto Classico. Det har været længe undervejs, men nu er det altså en kendsgerning. En spændende udvikling.
Det er fra den del af Chianti, hvor de bedste Chianti laves. De 11 UGA’er knytter sig til 11 byer. Disse er Castellina, Castelnuovo Berardenga, Gaiole, Greve, Lamole, Montefioralle, Panzano, Radda, San Casciano, San Donato in Poggio og Vagliagli.
I første omgang vil man kun se bynavnene på de vine, der er klassificeret som Gran Selezione. Det har siden 2013 været den højeste og fineste klassifikation i Chianti Classico. Senere kommer resten af vinene også med forventes det.
Det har været drøftet i et par årtier, men nu lykkedes at altså at få den nødvendige opbakning, da hele 90% af de i alt 500 medlemmer støttede op om projektet. Opdelingen skal formentlig ses i kølvandet på den stigende interesse for terroir – i hele vinverdenen. Så det er altså ikke en kvalitetsklassifikation, men ”blot” en geografisk underopdeling, så man kan skelne de forskellige terroirs fra hinanden.
Men det er ikke den eneste store nyhed fra Chianti. Der blev også vedtaget nye drue-regler for Gran Selezione-vinene. Fremover skal vinene indeholde 90% og ikke kun 80% af distriktets førende rødvinsdrue, Sangiovese. De sidste 10% skal bestå af en eller flere af områdets oprindelige druer, Colorino, Malvasia Nera, Sanforte, Canaiolo, Mammolo og Pugnitello. En spændende udvikling.
Også her hersker Sangiovese
Som i Montalcino er det Sangiovese, der er hoveddruen. Den udgør hovedparten af de beplantede vinmarker. Dertil kommer druer som bl.a. Canaiolo og Colorino, der ofte anvendes som supplerende druer i Chianti Classico vinene.
Det er faktisk kun siden årgang 2006, at kravet har været, at der udelukkende må anvendes røde druer til Chianti Classico. Indtil da var det faktisk tilladt, at supplere Sangiovese med diverse hvide druer.
Tre klassifikationer i Chianti Classico
Eller måske mere passende tre typer. De tre er
- Chianti Classico Annata
- Chianti Classico Riserva
- Chianti Classico Gran Selezione
Der er bl.a. krav til lagringstiden for de tre typer, hvor Gran Selezione skal lagres minimum 30 måneder, hvoraf igen minimum 3 måneder skal være på flaske. Kvalitetsmæssigt bør Gran Selezione være bedste kvalitet.
Lagringskrav til vinene
En Chianti Classico skal lagre i mindst 12 måneder. For en Chianti Classico Riserva er kravet minimum 24 måneder, hvoraf minimum 3 måneder skal være på flaske.
Minimum 90% af vinen skal stamme fra Sangiovese, men langt de fleste producerer deres Riserva med 100% Sangiovese.
Den sorte hane
Den sorte hane (gallo nero) er symbolet, der anvendes på Chianti Classico flaskerne fra Toscana i Italien. Symbolet med den sorte hane stammer fra middelalderen, hvor de to republikker Firenze og Siena bekrigede hinanden på området imellem dem – det der i dag udgør Chianti Classico området.
Symbolet har længe været brugt, men deet var først i 2005, at det blev det officielle symbol for Chianti Classico.