Behandling af vin – et par tips
Vin er et naturprodukt
Vin er en vidunderlig drik. Vin i alle sine afskygninger skaber glæde og oplevelser, og er skabt til at deles i selskab med andre. Som nogle vinbønder siger, så laver vin sig selv – næsten. Det er naturen der i den sidste ende bestemmer, hvordan en vin smager og hvor godt den smager.
Dette handler ikke om opbevaring af vin, men hvordan man behandler vinen, inden man skal drikke den. Men først alligevel lige nogle få ord omkring opbevaring.
Opbevaring af vin
Køber man vin, som man gerne vil have liggende i mange år, er der nogle helt grundlæggende ting, man skal sikre sig, hvis man skal drikke vinene efter nogle år. Der, hvor vinen ligger, skal der være mørkt, ingen duftgener, ingen rystelser (køb derfor IKKE billige vinkøleskabe – kompressoren gør forskellen) og den samme konstante temperatur – der dog heller ikke må være for høj. Man siger, at den optimale temperatur en vin udvikler sig i er 13-14 grader. Men det vigtigste i forhold til temperatur er, at den ikke svinger for meget, og helst holder sig under 20 grader hele året.
Dekantering er altid en god ide før vinen drikkes
Eftersom vinen er et naturprodukt, skal den efter lang tid på flaske lige have lov til at ”komme sig”. Vinen af en vis kvalitet (nok allerede fra ca. 50,- flasken og opefter) har brug for luft, før den for alvor folder sig ud. Vinen skal have været i ro minimum et par dage, så ikke noget med at åbne en vin der lige er sendt med fragtmanden, eller lige er hentet hos den lokale vinbutik – den bliver faktisk stresset, og man kan opleve vine have ”rejsesyge”, og så får man ikke den gode oplevelse, man havde håbet på.
Så skal du have gæster til middag, og gerne vil servere lidt god vin, så sørg for at beslutte dig for, hvad I skal nyde nogle dage i forvejen, og så stil flaskerne op et par dage i forvejen. Det har yderligere den fordel, at skulle der være bundfald i vinen (og det kan selv meget unge vine godt have), ja så falder det til bunds, og du er fri for at bundfald havner i dine gæster glas.
Og alle vine har godt af luft. Jeg har oplevet vine, der er 40-50 år gamle, udvikle sig meget og efter et par timer optræde helt anderledes, end lige da flasken blev åbnet. Så du kan næsten ikke give din vin for meget luft. Dekanter altid din vin! Altså hæld den på karaffel, og som tommelfingerregel kan du roligt lade unge vine stå et par timer på karaffel – jeg garanterer dig, at jeres smagsoplevelse bliver en del bedre, end hvis i har hivet proppen af og drikker flasken umiddelbart derefter. Og har du ikke en karaffel, ja så finder du blot en stor skål (der ikke må lugte af stærke madrester), hælder flasken op i skålen, og så hælder du vinen tilbage på flasken umiddelbart derefter. Derved har du lavet en såkaldt dobbelt-dekantering, og du kan igen roligt gøre det et par timer før du skal servere vinen. Det er IKKE nok bare at åbne vinen et par timer før. Det lille hul, flaskehalsen repræsenterer, er slet ikke nok til at vinen bliver iltet tilstrækkeligt.
Så op i en karaffel et par timer før – og I får en endnu bedre aften – skål!
Der er i øvrigt endnu flere tips HER.
Når du skal nyde en god flaske vin…
- Server vinen i store glas – både rødvine og hvidvine kan lide store glas – særligt når det er ung vin
- Hæld altid din vin på karaffel et par timer før du skal servere den
- Køb dine vine nogle dage før de skal serveres og lad dem stå op et par dage
- Og server altid vinen lidt for kold – den stiger hurtigt i temperatur når man sidder og nyder glasset ved middagsbordet
- Server rødvin ca. 16 grader varm
- Server hvidvin ca. 12 grader varm
- Server champagne ca. 5 grader varm
Og er du i tvivl – så ringer du blot til mig på tlf. 20 20 95 07.