Korte facts om Rhône
Få en lille overblik med disse korte facts om Rhône
- Der produceres årligt over 400 millioner flasker vin i Rhône.
- Der er mere end 70.000 hektar vinmarker i Rhône.
- Der findes over 50 appellationer i regionen.
- 90% af produktionen Côtes du Rhône vin.
- Der findes i dag over 5.000 vinbønder i Rhône, der dyrker druer til vinproduktion.
- Der er næsten 900 producenter af vin i regionen.
- Rhône er overvejende en rødvins region. Ca. 94 af alle vine produceret i regionen er rødvin.
- Der laves vin på 27 forskellige druer i regionen. Druerne Syrah og Grenache er langt de mest udbredte. Se alle druerne HER.
- Der er produceret vin i regionen i mere end 2.000 år.
- Den har haft AOC status siden 1933.
Rhônes klassifikation
Rhône regionen har ikke en klassifikation, som vi kender det fra eksempelvis Bourgogne med Grand Cru, 1. cru etc. Men man inddeler alligevel vinene i 4 ”klassifikationer.
Côtes du Rhône
Denne betegnelse må anvendes i hele regionen og dets 171 kommuner. For enkelte kommuner er det eneste tilladte AOC.
Côtes du Rhône-Villages
En appellation der dækker 95 kommuner, og som bl.a. stiller større krav til druernes modenhed.
Côtes du Rhône-Villages + bynavn
I alt 20 kommune må anføre deres bynavn efter CdR betegnelsen. Det er fra denne klassifikation vi finder nogle af de bedste vine med betegnelsen Côtes du Rhône foran.
”Crus”
Der er 17 såkaldte crus. Den klassifikation omfatter de bedste AOC med bl.a. Châteauneuf-du-Pape og Côte-Rôtie som de vel nok ypperste AOC’s
De 17 crus er: Beaumes-de-Venise, Cairanne, Château-Grillet, Châteauneuf-du-Pape, Condrieu, Cornas, Côte-Rôtie, Crozes-Hermitage, Gigondas, Hermitage, Lirac, Rasteau, Saint-Joseph, Saint-Péray, Tavel, Vacqueyras og Vinsobres.
Se alle appellationer i Rhône HER.