Litteratur om vin – spændende bøger om vin
Vinlitteratur – Anbefalinger
Der er skrevet et hav af bøger om vin, og nogle er ikke overraskende bedre end andre. Bøgerne udkommer naturligvis også med forskellige målgrupper i sigte, og mange bøger er virkelig detaljerede og nørdede. Så der er bøger på alle niveauer, uanset om man er ekspert, eller om man lige er begyndt at interessere sig for vin.
På denne side finder du nogle af mine favoritter. Det er igen primært bøger om Bourgogne og Champagne, men jeg anbefaler også bøger fra andre områder – dem der efter min opfattelse virkelig skiller sig ud. Mange af bøgerne kan købes i Danmark, men den største og måske billigste kilde er nu engang Amazon (www.amazon.co.uk). Jeg vil løbende holde listen opdateret.
Jeg håber, det kan hjælpe lidt i junglen af vinbøger – rigtig god fornøjelse.
Generelle vinbøger
“Oxford Vin leksikon” af Jancis Robinson
Et klassisk leksikon hvor alle vinbegreber er god beskrevet. Virkelig godt atlas, hvor jeg kun meget få gange ikke har kunnet finde en forklaring på vin ord eller vinbegreber.
“The world atlas of wine” af Hugh Johnsen & Jancis Robinson
En bog der giver et supergodt overblik over alle vinområderne i verden. Ikke superdetaljerede kort, men rigtig gode kort og beskrivelser af alle verdens vinområder.
Bøger om Bourgogne
“Wines and Vineyards of Burgundy” af Camillo Favaro og Giampaolo Gravina
En fremragende bog der giver et godt overblik over Bourgogne. Fra Chablis i nord til Maconnais i syd. Særligt afsnittet med markkort over alle de 4 regioner (Chablis, Côte d’Or, Côte Chalonnaise og Mâconnais) er unikt. Bogen kan i øvrigt købes i Webshoppen HER.
“Burgundy – The Vineyards of the Côte d’Or” af Armando Castagno
En bog der faktisk blev udgivet i 2017 – men kun på italiensk. Forfatteren er italiensk vinentusiast og har i slutningen af 2019 fået bogen oversat til engelsk. Det er en fremragende gennemgang af over 500 marker. Deres særlig karakteristika beskrives og ofte med anbefalinger af nogle af de bedste producenter fra den enkelte mark.
NYHED – “Inside Burgundy” af Jasper Morris – 2. udgave!
2. udgave netop udkommet september 2021. En af de bedste bøger om Bourgogne, hvori der både er viden om vinproduktion i Bourgogne, gennemgang af alle markerne og appellationerne, og så en præsentation af nogle af områdets dygtigste producenter. God læsning og et fremragende opslagsværk. Du kan købe den i shoppen HER.
“The wine of Burgundy” af Clive Coates
En bog der i sin struktur og opbygning minder meget om ovenstående bog af Jasper Morris. I denne er der også smagsnoter fra en lang række vine, men også gennemgang af områder og producenter.
“The Pearl of the Côte” af Allen D. Meadows
Så er vi igen i den nørdede udgave idet denne bog kun omhandler én kommune i Bourgogne – nemlig Vosne-Romanée. Det er en detaljeret gennemgang af alle marker/terroirs i denne unikke kommune, hvorfra noget af verdens bedste og dyreste vin kommer. Bogen kan købes i webshoppen HER.
“The wines of Burgundy” af Sylvain Pitiot & Jean-Charles Servant
Et super godt lille opslagsværk over Bourgogne i dets fulde omfang. Inkluderer super gode markkort. Du kan købe bogen hos Pinochar Wine HER.
“The Climats of Burgundy”
Bogen er udgivet i forbindelse med at Côte d’Or fik status af UNESCO verdensarv. Også til den lidt nørdede sider men smukt illustreret med et væld af smukke billeder fra området.
“The Climats and Lieux-Dits of the great vineyards of Burgundy” af Marie-Helene Landrieu-Lussigny & Sylvain Pitiot
Det er en bog i den ret nørdede afdeling i form af et atlas med oversigt over alle markerne (Climats) og deres sub-marker (Lieux-Dits) i hele Côte d’Or. Også med masser af historie som hele området er gennemsyret af. Et fremragende opslagsværk. Du kan købe bogen hos Pinochar Wine HER.
“The climats of Côte Chalonnaise” af Marie-Helene Landrieu-Lussigny & Sylvain Pitiot
Igen i den lidt nørdede afdeling og netop udkommet i oktober 2018. En opfølger på ovenfor nævnte bog. En udgivelse meget i erkendelse af, at kvaliteten, og dermed efterspørgslen, af vinene udenfor Côte d’Or er kraftigt stigende. Et fremragende opslagsværk som samme bog ovenfor, der handler om vinmarkerne i Côte d’Or. Du kan købe bogen hos Pinochar Wine HER.
“Burgndy Vintages – A history from 1845” af Allen Meadows og Douglas Barzelay
Det er også en af de mere dybdegående Bourgogne-bøger, hvor forfatterne tager os igennem alle årgangene i Bourgogne siden 1945. Med beskrivelser af vind og vejr, og de udfordringer den enkelte årgang stod overfor. Krydret med smagsnoter fra nogle af årgangenes vine. Der er til mange timers underholdning, og bogen kan købes i webshoppen HER.
Bøger om Champagne
“Champagne – The essential guide to the wines, produceres and the terrois of the iconic region” af Peter Liem
En ret ny og fantastisk bog om Champagne. Fokus er udviklingen i området, hvor man nu også snakker om terroir. Med bogen følger også de bedste markkort, der nogensinde er produceret over Champagne regionen. Du kan købe bogen hos Pinochar Wine HER.
NYHED • “The Champagne Guide 2020-2021” af Tyson Stelzer
Klart den bedste af de nu 6 udgivelser af hans Champagne-guide. Går langt mere i dybden i området. Er dog en anelse konventionel mht. hans anbefalinger, og kommer ikke ret langt uden for alfarvej og de store huse. Men det er dog blevet bedre. Men det er en god og anbefalelsesværdig Champagne-bog. Bogen kan købes hos Pinochar Wine HER.
“En duft af Champagne” af Richard Juhlin
Richard Juhlin er dygtig til at smage Champagne og har smagt tusindvis af forskellige champagner. Han er også dygtig til at iscenesætte sig selv, men hans bog er ganske god med oversigt og scores på mere end 5.000 smagte champagner.
“Champagne and sparkling wine” af Tom Stevenson
Så er vi ovre i den lidt mere “nørdede” kategori. Hvis man i detaljer vil vide mere om, hvordan man laver Champagne og andre mousserende vine, så er dette bogen, hvor man kan få mange timer til at gå.
“Champagne – How the worlds most glamorous wine triumphed over war and hard times” af Don & Petie Kladstrup
Så er vi over i den mere historiske genre. Det er en vidunderlig bog, der dygtigt og medrivende beskriver, hvordan Champagne er blevet til det, som Champagne er i dag.
“Champagne – THE FUTURE UNCORKED” – af Gert Crum
En solid sag på intet mindre end 500 sider, der kommer ret langt omkring. Masser af viden om produktion, området, historie, producenter m.m. Særdeles velegnet både som opslagsværk og godnatlæsning – i nogle uger….Kan købe hos Pinochar Wine HER.
Andre vinområder
“The Châteauneuf-du-Pape Wine Book” af Harris Karis
En særdeles detaljeret bog om vinene fra Châteauneuf-du-Pape. Den er ultra detaljeret og et must for enhver elsker af vinene herfra.
“Wine Atlas of Germany” af Dieter Braatz & Ulrich Sautter & Ingo Swoboda
Flot detaljeret bog, hvor du kommer helt ned på enkeltmark-niveau. Ligeledes rigt illustreret med smukke billeder og gode kort.
“Brunello di Montalcino – Understanding and appreciating one of Italy’s greatest wines” af Kerin O’Keefe
En meget teksttung bog, men en af de eneste der går i dybden med denne region med de vidunderlige vine.
“Vinmagerne i Toscana” af René Langdahl Jørgensen
Noget så sjældent som en ren dansk vinbog. RLJ har forfattet en flot bog om nogle de dygtigste vinbønder i Toscana.
“Barolo MGA Vol. I and Vol. II” af Alessandro Masnaghetti
En uhyre detaljeret gennemgang af vinene fra Barolo. Det er et mesterværk og et “must have” for alle der elsker vinene fra Piemonte.
“Italiensk vin” af Thomas Ilkjær
Endnu en flot dansk vinbog, der dækker vinene fra alle Italiens regioner. Den er netop kommet i en ny og revideret udgave, og er bestemt ikke blevet dårligere siden første udgave så dagens lys i 2003.