Montepulciano (Toscana – Italien)

Montepulciano har haft det svært…

Montepulciano er en historisk middelalder- og renæssancebjergby i provinsen Siena i det sydlige Toscana. Byen ligger på toppen af en kalkstensryg i 1.985 fods højde. Omkranset af regionens vinmarker, der overvejende er beplantet med Sangiovese.

Vinene fra Montepulciano står i dag lidt i skyggen af et par af de øvrige regioner i Toscana – Chianti og Montalcino (Brunello). Sådan har det dog ikke altid været.

Faktisk var vinene fra Montepulciano i 1500-tallet pavens foretrukne vin, og det er fra den æra at betegnelse Vino Nobile (den ædle vin) stammer. De blev dengang betragtet som de ypperste vine i regionen. Den ældste reference for vinproduktion går helt tilbage til 789 e.Kr.

Vino Nobile di Montepulciano blev DOC i 1966. Og i 1980 blev vinen den første vin i Italien der fik betegnelsen DOCG.

Agricola La Ciarliana

Den over 50 år gamle vingård er beliggende 5 km. fra den smukke gamle by Montepulciano. Se hele præsentationen af La Ciarliana HER.

Konsortiet fødes

Consorzio Vino Nobile di Montepulciano blev etableret I 1965 med det formål at promovere og beskytte vinene fra Montalcino i Italien og resten af verden. I dag repræsenterer konsortieret over 90% af alle producenterne – i alt 78 producenter.

Etableringen har haft en gunstig indflydelse på kvaliteten af vinene i regionen, der i mange årtier har stået i skyggen af særligt vinene fra Montalcino.

Fra maj 2022 er Consortium of Vino Nobile di Montepulciano det første konsortium i Italien, der er blevet certificeret bæredygtigt. 70 % af vingårde er investeret i bæredygtighed og 90 % har igangværende bæredygtighedsprojekter. Mere end 70 % har et solcelleanlæg, 35 % har et solvarmeanlæg, 20 % har spildevandsgenvindingsanlæg, og 10 % har investeret i geotermisk energi.

Højden gør en forskel

Vinmarkerne ligger i en højde mellem 250 og 600 meter over havets overflade. Det er ikke tilfældigt, og det er i den zone at det lokale terroir for alvor træder frem i vinene fra Montepulciano.

Selvom det er en ret lille vinregion, så har konsortiet kortlagt dets sub zoner, og identificeret ikke færre end 11 forskellige sub zoner, derpå hver sin måde udtrykker regionens stilarter.

Druerne i Montepulciano

90% af markerne i regionen er beplantet med Sangiovese. Reglerne forskriver af vinene skal indeholde minimum 70% af Sangiovese (eller som de omtaler den lokalt – Prugnolo Gentile).

De mest udbredte supplerende deruesorter er – Canaiolo og Mammolo. Men alle de tilladte druer i Toscana må anvendes som supplerende druer.

Det laves i dag

I dag tappes der ”fire forskellige” typer af Vino Nobile di Montepulciano.

Vino Nobile di Montepulciano DOCG
Denne vin udgør den klart største andel af den samlede produktion, og kræver minimum 2 år lagring inden den sendes på markedet. Heraf skal minimum 1 år være på fad.

Vino Nobile di Montepulciano Riserva DOCG
Denne kræver minimum 3 års lagring, hvoraf minimum 1 år skal være på fad og minimum 6 måneder i flaske.

Vino Rosso di Montepulciano DOC
Vinen må frigives I marts måned efter høsten de foregående år, men mange vælger at lade vinene lagre lidt ekstra.

Vin Santo di Montepulciano DOC
En skøn dessertvin der produceres fra tørrede druer, og som kræver minimum 3 års lagring.

Er du over 18 år? Denne hjemmeside indeholder varer, der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år. Bekræft venligst at du er over 18 år - tak.
Indkøbskurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0