Brunello (Montalcino – Italien)
Brunello di Montalcino – Sangiovese land
Omkring den smukke gamle by Montalcino laves noget af den bedste vin baseret på Sangiovese druen. Den lille malerisk smukke by med blot omkring 5.000 indbygger danner rammen om et af Italiens flotteste og mest prestigefyldte vinområder, hvor de berømte Brunello di Montalcino produceres. Navnet Brunello er faktisk navnet på en klon af Sangiovese druen. Navnet anvendes ikke længere om druen, men er altså blevet navnet på de bedste vine fra området.
Byen Montalcino ligger vel nærmest i hjertet af Toscana, og er et helt fantastisk område. I et næsten kvadratisk område, der strækker sig omtrent 15 km den ene vej, og 15 km den anden, dækker vinmarkerne ca. 11% af kommunens areal.
I dag er der over 250 producenter i området. I 1975 var der blot 25. Så det signalerer jo en rivende udvikling samt et relativt ungt vindistrikt.
De fleste producenter laver både Brunello og Rosso. Rosso vinene kommer på markedet langt tidligere end Brunello, og er vel det de lokale vil kalde deres “hverdags” Brunello.
Nogle af mine Brunello vine
-
Tilbud
Azienda Agricola Villa I Cipressi – Rosso di Montalcino 2020
Original price was: kr. 229,00.kr. 165,00Current price is: kr. 165,00. -
Tilbud
91pRESTSALG
Agricola La Ciarliana – Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2018
Original price was: kr. 225,00.kr. 185,00Current price is: kr. 185,00. -
Tilbud
92p
Agricola Le Miccine – Chianti Classico DOCG 2021
Original price was: kr. 199,00.kr. 149,00Current price is: kr. 149,00. -
93p
Agricola Le Miccine – Chianti Classico Riserva DOCG 2019
kr. 285,00 -
Tilbud
93pRESTSALG
Agricola Palazzo – Brunello di Montalcino 2018
Original price was: kr. 349,00.kr. 270,00Current price is: kr. 270,00. -
94p
Azienda Agricola Villa I Cipressi – Brunello di Montalcino 2018
kr. 359,00
Fremstilling af Brunello
Brunello kan kun fremstilles af 100% Sangiovese fra marker i kommunen Montalcino. Det maksimale udbytte er 56 hl/ha, men de gode producenter har et betydeligt lavere udbytte. Det er et krav, at en Brunello skal lagre på fade. Traditionelt har man anvendt store fade – såkaldte bottis – typisk af slovensk eg til fadlagring. Men i løbet af 1990’erne er de mindre barriques af fransk eg blevet mere og mere almindelige og mange anvender nu både bottis og barriques. Nogle få producenter holder dog fast i udelukkende at anvende bottis.
Lille område med store vine
Det samlede areal hvorfra der dyrkes Brunello vine, er på ca. 2.100 hektar. Der produceres årligt ca. 9 mio. flasker Brunello, så det er en vin, hvor efterspørgslen desværre overstiger udbuddet.
En af de helt store pionerer var Gianfranco Soldera, der desværre gik bort i februar 2019. Han købte Case Basse in Tavernelle i 1972, og plantede de første Sangiovese ranker i 1973. Siden er hans Brunello blevet verdens dyreste Brunello, og er et samlerobjekt på lige fod med store Bordeaux og Bourgogne vine.
Han har i den grad været med til at sætte området på landkortet, og er en af grundene til vinenes store succes i disse år. Selvom mange producenter er blevet forholdsvis dyre, så er der fortsat rigtig “value for money” vine at finde. Heldigvis har jeg også fundet et par stykker.
Hvor smukt kan det blive?
Lagringskrav til vinene
De nuværende regler foreskriver, at Brunello di Montalcino skal lagres i minimum 4 år, heraf 2 på fad, inden frigivelse. Riserva Brunello skal lagres i minimum 5 år, heraf 2 på fad. Så når en Brunello rammer markedet er den altså allerede 4-5 år gammel.