Årgangene i Bourgogne

Årgangsvurderinger af Bourgogne vin

Hver årgang har sit helt eget udtryk, der naturligvis udspringer fra, at vejret aldrig er ens fra år til år. Selvom mange Bourgogne producenter har deres helt egen unikke stil, så vil vinene alligevel være forskellige fra år til år.

Og den helt afgørende faktor er naturligvis vejret. Temperaturen, nedbørsmængden og -typen, luftfugtigheden, vindforholdene og meget meget mere påvirker den endelige slutresultat. Og de bedste årgange har dermed i sagens natur været begunstiget af optimale vejrforhold.

På denne side kan du se, hvordan de seneste årgange er vurderet, og lidt om hvordan vejrforholdene har spillet ind. Der er optegnelse mange årtier tilbage, men jeg har valgt kun at gå tilbage til årgang 2010. De fleste af vinene, jeg tilbyder, er jo fra yngre årgange. Men der er lige et par ekstra årgange med en meget kort kvalitets-kommentar – særligt de helt fremragende årgange tilbage til 1990 har jeg nævnt.

Vinkritikere er ikke altid enige om kvalitetsniveauet, og der kan faktisk være ret stor forskel på, hvordan de vurderer kvaliteten af den enkelte årgang. Men som regel er de enige om, at eksempelvis årgangene 1996, 2002, 2005, 2009, 2010, 2015 m.fl. er særdeles flotte årgange i Bourgogne. Men det kan være forskelligt for de hvide vine og de røde vine, da Chardonnay og Pinot Noir har forskellige præferencer ift. hvilke vejrforhold, der påvirker positivt og negativt.

Det er også vigtigt at huske på, at Bourgogne dækker et stort område, hvorfor der kan være meget store kvalitetsforskelle i de enkelte årgange. Årgangsvurderingerne tager primært udgangspunkt i Côte d’Or.

Så nedenstående gennemgang er blot en overordnet vurdering, så du kan få et lille overblik over, hvilke årgange du måske kunne tænke dig at prøve.

2021

Årgang 2021 var et særdeles udfordrende år for vinbønderne. Frost på et yderst uheldigt tidspunkt, og meget vanskelige forhold under det meste af sæsonen. Det betød at der hele tiden skulle træffes vigtige beslutninger, og at der var ekstraordinært meget markarbejde for vinbønderne.

Men alle meldinger peger på, at vinene er blevet aldeles fremragende. Men som mange formentlig allerede har læst, så er det en historik lille høst, og mængderne mange steder er meget små. Jeg har fået min først årgang 2021 allokation fra Domaine Jean-Marc Pillot, og den er beskåret med 70%….

Udfordringerne med vejret kan siges kort. Koldt, vådt og meget svingende. Frosten satte ind i begyndelsen af april, og forårsagede massive ødelæggelser. Der var koldt det meste af april, men særligt i begyndelsen af måneden oplevede de uhørt lave temperaturer, og mange steder var skaderne uoprettelige. Særligt Chardonnay blev ramt, da de skyder tidligere end Pinot Noir. Hele Bourgogne blev ramt fra Chablis i nord til Maconnais i syd. Faktisk er årgang 2021 påvirket i hele Frankrig, og den samlede produktioner historisk lav.

Det kølige vejr fortsat, og hvad værre var så var både april og maj også meget fugtige med masser af nedbør. Det gjorde det vanskeligt for planterne at komme sig, og øgede risikoen for råd og andre sygdomme som følge af det fugtige vejr.

Vejret var meget ustadigt hen over sommeren, og der var sjældent stabile perioder, der generelt gjorde vækstbetingelserne vanskelige. Vejret rettede sig i august, uden at det blev sådan rigtig varmt. September var vejrmæssigt normal og druerne modnede godt og forholdsvist normalt. Hen over sommeren skiftede den forventede høstdato hele tiden grundet det ustadige vejr, og gjorde planlægningen vanskelig.

Høsten begyndt ret synkront i hele Bourgogne, og begyndte i midten af september. Ret sent sammenlignet med de to foregående årgange. Udbyttet var lavt og kvaliteten meget svingende, så sortering var ekstraordinært vigtigt. Nogle vinbønder måtte kassere store mængderne, der naturligvis reducerede den endelig produktion yderligere.

Vinbønderne er i dag meget dygtige, og alle disse udfordringer kunne jo i den sidste ende betyde et kvalitetsniveau langt under gennemsnittet. Men i dag formår vinbønderne hele tiden at korrigere, og tage højde for udfordringerne, så alle meldingerne peger i retning af et generelt højt kvalitetsniveau. Men desværre en historisk lav produktion, der formentlig desværre vil sætte sig i yderligere stigende priser.

 

2020

Høsten startede rekord tidligt, og strakte sig over omkring 4 uger. Sommeren har været tør, og det har i den grad påvirket årets høst og udbytte.

Kvaliteten er helt i top for både de røde og de hvide vine.

De hvide er flotte med masser af frugt, struktur og en flot syre. De vil være langtlevende, og de bedste kan i kvalitet måle sig med andre flotte årgange som 2019, 2017, 2014 m.fl.

De røde er også utrolig flotte. De optræder anderledes end eksempelvis årgang 2019 her som helt unge, men de rummer et kæmpe lagrings- og udviklingspotentiale. Lige nu (2. halvår 2022) fremstår de tætte, mørke og kompakte (meget generelt). De skal have tid – masser af tid inden de begynder at folde sig ud. Så det er en årgang der i den grad kræver tålmodighed.

Se mine Bourgogne vine fra årgang 2020 HER.

 

2019

Desværre igen en årgang med lave udbytter, hvilket skyldes primært to forhold. Sen frost i april og i begyndelse af maj måned, der ganske enkelt tager livet af de nye skud. Samtidig blev det en særdeles tør sommer, hvilket har givet vanskelige vækstbetingelser, der igen har betydet at udbyttet bliver påvirket i negativ retning. Der landet en del 2019 i både rød og hvid, og det er flotte vine. Det går hen og bliver en ret eftertragtet årgang vil jeg tro. Vinene er velstruktureret med masser af potentiale.

Se alle mine Bourgogne vine fra årgang 2019 HER.

 

2018

Vi kan ikke endnu “dømme” slutkvaliteten af denne årgang, men meget tyder dog på, at den over stort set hele Bourgogne kan blive en ret fantastisk årgang. Der er ifølge mine producenter høje udbytter og druer af meget høj kvalitet. Jeg har smagt et par fadprøver, og det tegner særdeles lovende. Og nu har jeg smagt en del hvide fra flaske, og det tegner fortsat lovende. Ganske anderledes i stil og udtryk end 2017. Det er kødfyldte og rene vine med god syre – ikke så højt syreniveau som 2017. Det er vine der vil være skønne at drikke fra første dag, men stadig med ganske god holdbarhed. Om man så bedst kan lide årgang 2017 eller 2018 vil ganske enkelt være et præference-spørgsmål – prøv begge. De røde er ligeledes meget tilgængelige med umiddelbarhed og masser af ren frugt. Måske årgangen “overhaler” 2017 ift. hvornår man “bør” drikke den. Det bliver frugtdrevne vine, der kan nydes i samme øjeblik de rammer hylderne, men også forsat med ganske stort potentiale for lagring.

Se mine Bourgogne vine fra årgang 2018 HER.

 

2017

Årgang 2017 bliver en fantastisk imødekommende og drikkevenlig årgang med rene og frugtfyldige vine. Flere af producenterne kalder det en ægte Pinot Noir årgang, hvor vinene (både de hvide og de røde) kan nydes fra de er helt unge og mange år frem. Det bliver måske ikke en årgang, der kommer til at holde i 50 år eller mere, men det er en særdeles elegant årgang. De røde vine er lette og elegante med en vidunderlig primær frugt, og er skræmmende nemme at drikke alle mens der er unge. De hvide vine ligger flere steder over årgang 2015 og 2016 rent kvalitetsmæssigt, og sågar nogle steder ikke ret langt fra den flotte hvidvinsårgang 2014. Så køb en masse vine i årgang 2017, og nyd dem lige fra første dag og indtil kælderen er tom.

 

2016

Dette er faktisk en ret flot årgang sådan generelt i Bourgogne, men den står lidt i skyggen af den formidable årgang 2015. Mange steder i Bourgogne oplevede man frost langt ind i april, hvilket betød at udbyttet blev uhyggeligt lavt mange steder. Formentlig det laveste de seneste par årtier. Flere producenter måtte opgive at lave vin fra nogle af deres bedste marker ganske enkelt fordi der ikke var druer nok til blot et halv fad vin! Men kvaliteten er helt i top både blandt de røde og hvide vine. De hvide vine er generelt rig og brede med masser af struktur, koncentration og dermed også lagringspotentiale. Men lette at nyde allerede som unge. De røde er dybe og intense med masser af flot ren frugt, der gør også dem nemme at nyde som unge. Men helt klart en årgang, der vil udvikle sig særdeles positivt over de kommende år.

 

2015

Årgangen er af mange udråbt til en fantastisk årgang særligt blandt de røde vine. Vejret var henover sommeren fantastisk med et tørt og varmt forår med tidlig blomstring til følge, og en varm sommer der gjorde at druerne udviklede sig meget hurtigt. Nogle begyndte at høste Chardonnay allerede omkring 26. august, hvor det stadig var særdeles varmt. Generelt var druerne rene og flotte modnet, og gjorde sortering særdeles let, og har også givet en årgang med både høj kvalitet og højt udbytte – til glæde for forbrugerne efter nogle årgange med lavt udbytte. Det er som nævnt i starten særligt de røde vine der er exceptionelle, mens de hvide kvalitetsmæssigt halter efter. Men det er stadig flotte hvide vine, der dog ikke helt kan følge med den flotte hvide årgang 2014. Så man skal holde lidt øje med den enkelte producent, da der bestemt er lavet fantastisk hvidvin i årgangen. De røde har flot ren og dyb frugt med masser af lagringspotentiale, og de hvid har også flot frugt med masser af bredde og fylde.

 

2014

Den korte version af årgangen 2014 er et fantastisk forår, en elendig sommer og en forrygende afslutning. Vejret artede sig fantastisk frem til slutningen af juni, hvor det meste af Côte d’Or blev ramt af hagl – særligt den sydlige del i Côte de Beaune blev hårdt ramt. I juli og i begyndelsen af august var det relativt køligt og regnfuldt. Ikke de bedste betingelser for druerne i modningsperioden. Fra midten af august blev det varmere, dog fortsat med kølige nætter, hvilket betød en høst, der startede omkring midten af september. Resultat for årgangen blev for de rødes vedkommende lette og elegante vine med en ren frisk frugt. De bedste røde vine er nok blevet lavet i den nordlige del af Bourgogne. Til gengæld er de hvide blevet en fantastisk årgang, og den bedste i flere år. Det er uhyre velbalancerede hvidvine med fantastisk syre og dybde.

Se vinene jeg tilbyder fra årgang 2014.

 

2013

Denne årgang er ramt af næsten alle mulig ulyksaligheder som vinbønder kan forestille sig. Frost i april, haglbyger, masser af regn, svag blomstring og en række følgevirkninger heraf. En gennemsnitlig sen blomstring, og selvom sommeren blev ganske varm, så modnede druerne særdeles langsomt. Det betød da også at høsten flere steder startede næsten som i gamle dage i begyndelsen af oktober. Uheldigvis blev de ramt af voldsomme regnskyl den 5. og 6. oktober, hvilket fik botrytis (ædel råd som man gerne vil have i Sauternes men IKKE i Bourgogne)til at eksplodere. Det betød at sortering blev uhyre vigtigt, og medførte naturligvis mange steder særdeles lave udbytter. Kvaliteten for både de røde og hvide er derfor også uhyre svingende. De bedste rødvine er med ren og koncentreret frugt, og man ganske godt lagringspotentiale, mens de næstbedste røde er lettere og let tilgængelige som unge. De hvide vine er om muligt endnu mere varierende i kvalitet, men der er flere steder lavt aldeles flotte og lækre hvidvine. De har ofte et lidt eksotisk snit over sig.

 

2012

Igen en årgang med utrolig stor variation fra appellation til appellation. Og der er virkelig bredde i kvaliteten fra excellent til ikke særlig god blandt de røde, men nok lidt mere konsistens blandt de hvide, hvor der måske ikke er excellente hvide, men mere stabil god kvalitet. Man finder nok de bedste røde nordpå i Côte de Nuits i denne årgang. Det er en årgang hvor den enkelte vinbondes kvalifikationer slår igennem, og man finder de bedste vine blandt de dygtigste producenter. Som man siger ”when the going gets tough, the tough gets going…”- Vejret bød på alle mulige udfordringer, som også den efterfølgende årgang 2013 mødte. Forst i april og køligt vejr på de værst tænkelig tidspunkter, og så kontraster henover sommeren med perioder med korte intense hedebølger. Udbytterne blev de laveste siden årgang 2003.

 

2011

Det blev vejrmæssigt en lidt pudsig årgang i det sommer hede indtraf allerede i april, mens juli måned mindede mere om april med kølighed og fugt. Regnskyl prægede årgang med for lidt nedbør i nogle perioder og alt for meget nedbør i andre perioder. Høsten begyndte i slutningen af august måned med varme, solrige og tørre forhold. Årgangen har produceret lette og imødekommende vine, der også besidder god dybde og lagringspotentiale. Der er også lidt for letbenede vine nok særlig blandt de sydlige appellationer. De hvide vine er på nuværende tidspunkt vidunderlige at drikke, men ikke så mange af dem rummer potentiale til yderligere mange års lagring. De fleste hvide Grand Cru holder dog en del år endnu – så ingen panik her…..

 

2010

En kongeårgang for både de røde og hvide vine, hvor nok særligt de røde er af ekstraordinært højt kvalitet. Men faktisk lidt overraskende når man tager i betragtning, hvordan det rent vejrmæssigt udviklede sig. Det meste af vækstperiode var faktisk relativ kølig og med en ret våd juli og igen forholdsvis kølig august. Blomstringen havde været uharmonisk og usædvanlig lang, hvilket nok primært kan tilskrives ekstrem hård frost i december 2009. Vejret var gunstigt henover september måned, men da høsten nærmede sig blev det køligt og fugtigt igen. Men ud af dette vejrmæssige morads er kommet fantastiske røde vine, hvilket måske bl.a. kan tilskrives ret lave udbytter, og druer med den helt rette komposition og diverse værdier (sukkerniveau, syreindhold m.m). Også de hvide er af meget høj kvalitet, men dog mindre konsistent henover hele Bourgogne end tilfældet er med de røde. I Santenay, Chassagne og Saint-Aubin blev man i midten af september ramt af voldsomme storme, der accelererede modningen, og har efterladt vinene måske lidt for eksotiske i udtrykket. Men i de øvrige hvide appellationer er der produceret fantastiske hvide vine.

 

2009

En fantastisk flot årgang, hvor særligt de røde vine er brillante med enormt lagringspotentiale.

 

2005

Røde vine i den absolutte superliga er årgangens varemærke. Smager fantastisk allerede nu, men med et enormt stort lagringspotentiale.

 

2002

Årgang 2002 er en utrolig flot og homogent år. Forrygende vine både blandt de røde og hvide, der bare altid har smagt godt, og som fortsat smager fantastisk, og som har mange års levetid foran sig endnu. Denne årgang er en af mine personlige favoritter.

 

1999

De røde vine i denne årgang hører til blandt de absolut bedste vine i flere årtier. Udfordringen har været, at de altid har været uhyre tætknyttet, og i virkeligheden først nu er begyndt at lukke sig op. Der gemmer sig et hav af kæmpe smagsoplevelser i denne årgang.

 

1996

Også en uhyre flot årgang, dog med lidt større kvalitetsudsving end eksempelvis både årgang 1999 og 2002. Men de røde og hvide vine har også altid smagt fantastisk, og de røde er begyndt at ramme en uhyre flot modningsniveau. Også en årgang der hører til blandt mine personlige favoritter. De hvide vine (dem der ikke er ramt af PREMOX) smager også helt fantastisk.

 

1990

En meget flot årgang særligt for de røde Bourgogne vine. Et varmt og, hvilket nogle røde vine desværre også kan bære præg af. man skal være omhyggelig med udvælgelsen af disse vin, hvis man vil gå på jagt efter nogle 90’ere.

Er du over 18 år? Denne hjemmeside indeholder varer, der ikke er tilladt at sælge til personer under 18 år. Bekræft venligst at du er over 18 år - tak.
Indkøbskurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0